Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ναι, ξεχυνόμαστε στις αγορές!

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Με τέτοιο σφίξιμο όχι μόνο στις αγορές θα βγούμε αλλά και από την δυσκοιλιότητα θα απαλλαγούμε.Τό 'πε τό 'πε ο αριστερός [τρόπος του λέγειν] πρωθυπουργός. Αυτός που θα βάραγε το νταούλι και θα χόρευαν οι αγορές μέχρι 20.09.2015, αλλά δεν πρόκανε. Θα βγούμε λέει το 2017, αλλά πρόσθεσε και το «αν το πρόγραμμα κ.λπ.». Κράτησε μία πισινή, όπως κάνουν όλοι οι σώφρονες [τρόπος του λέγειν] αριστεροί.  
Αυτό το καλαμπούρι με την έξοδο στις αγορές το ακούω από το 2010. Πάντως την 09.04.2014 διάβαζα στο makpress:  

«Ναι είναι γεγονός: ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ!

Ανακοινώνεται σήμερα η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές! Το τι σημαίνει αυτό για την τσέπη του Έλληνα και για τον άνεργο, δεν θα φανεί αύριο άμεσα, αλλά έπειτα από διάστημα κάποιων μηνών, όταν η χώρα θα αντλήσει κεφάλαια από ξένους επενδυτές για επενδύσεις, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ μνημόνιο πάνω από το κεφάλι της! Όλοι εκείνοι που πόνταραν το πολιτικό τους μέλλον στην χρεωκοπία της πατρίδας μας, θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αν μη τι άλλο, είναι μια καλή αρχή. Ας ευχηθούμε να άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκαμψη της Ελλάδας μας.

Μουτζαχεντίν

Υ.Γ. Και να πω στους καταστροφολόγους, ότι η Μέρκελ την Παρασκευή, θα ΕΓΓΥΗΘΕΙ για τα ελληνικά ομόλογα που θα βγουν στις αγορές. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η αναφορά του spiegel, ούτε της Wall street journal... Με γερμανική εγγύηση των ...κακών Γερμανών θα προχωρήσουμε μπροστά. Και προσοχή στους ουρανούς την Παρασκευή, γιατί μπορεί να εμφανιστεί το εξαφανισμένο Μαλαισιανό τζάμπο και να αρχίσει τους ψεκασμούς πάνω από την Ελλάδα...».

18 ημέρες αργότερα εγώ έγραφα:

«Μπουκάρουμε στις αγορές. Αφού καταλάβαμε εξ εφόδου τις αγορές αντλώντας € 3 δισ. και παίρνουμε τη δόση μας, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηαβάτης εξαπολύει την εαρινή επίθεση κατά των λαϊκών αγορών. Έχοντας ξεσκίσει τους Λαγκαρδιανούς, έχοντας καθίσει στο σκαμνί τον Μπένι που μοίραζε το χρήμα μου στους τραπεζίτες, έχοντας αθωώσει τους τραπεζίτες που έδιναν δανεικά κι’ αγύριστα στο κώμα του και όλους τους επίορκους που πλήρωναν με το χρήμα μου χωρίς να τηρούν τον νόμο, δεν απέμενε άλλο από το να πατάξει το ρουσφέτι και στις λαϊκές αγορές. Ακούς εκεί να υπάρχουν κυκλώματα που δίνουν τις άδειες στους μανάβηδες με το αζημίωτο εν αγνοία των κωμάτων και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια.
Αλλά, ξεστράτισα. Άλλα ήθελα να γράψω και αλλού με οδήγησε η είδηση περί λαϊκών αγορών. Ήθελα να γράψω για τις τραπεζικές καταθέσεις, επειδή με συγκλόνισε, τρόπος του λέγειν, η είδηση ότι ο Διοικητής της ΤτΕ Προβόπουλος έστειλε πόρισμα των υπ’ αυτόν υπηρεσιών  στον ανακριτή κ. Ανδρεάδη, με το οποίο μπουγαδιάζει τους τραπεζίτες που έδιναν δάνεια στον εντιμότατο κ. Καρούζο. Είναι τυχαίο ότι δάνεια έδινε και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ, όταν Διοικητής της ήταν ο κ. Προβόπουλος; Ότι δάνεια έδινε και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ, όταν την υπηρετούσε ο κ. Προβόπουλος;  Δεν νομίζω.
Τί λέει ο κ. Διοικητής εν ολίγοις; «Τί ξέρετε σεις κ. ανακριτά από εκτίμηση επιχειρηματικών κινδύνων; Τίποτε. Εμείς που ξέρουμε εδώ στο Μπάνκα ντι Ελλάντα, σας ενημερώνουμε ότι δεν μπορεί να διαπράττει κάποιος απιστία κατά της τράπεζας, την οποίαν υπηρετεί, επειδή απλώς δεν του βγήκαν οι προβλέψεις. Ανθρώπινον είναι το σφάλλειν. Έστω και αν το σφάλμα το πληρώνουν οι καταθέτες και ο ολόκληρος ο ελληνικός λαός υπέρ των πολυπληθών λαμογίων».
Έτσι, λοιπόν, ουδείς τραπεζίτης διαπράττει απιστία εις βάρος της τράπεζας, αλλά παρ’ όλ’ αυτά τα λεφτά των καταθετών έχουν χαθεί. Πώς θα αναπληρωθούν; Με κεφαλαιοποίηση από δανεικά που θα πάρουν οι καταθέτες και μαζί τους όλοι οι άλλοι φορολογούμενοι.

Την 26.03.2013 έγραφα: «την ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα διοίκησαν Στουρνάρας και Προβόπουλος διαδοχικώς. Γιατί βρέθηκε στο χάλι αυτό η τράπεζα για να καταλήξει στον Κωστόπουλο;  Ερεύνησε κανείς τα θαλασσοδάνειά της; [ΣΗΜ: είναι γνωστόν ότι δάνειο χορηγήθηκε από τον Προβόπουλο με μόνη την υπογραφή του παρά την αντίθετη γνώμη όλων των εγκριτικών κλιμακίων και του ίδιου του ΔΣ της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. Με τίνος τις πλάτες ρε Προβατόπουλε;]».
Εμπρός, λοιπόν, να καθαρίσουμε τον βόρβορο των λαϊκών αγορών. Το τελευταίο οχυρό της διαφθοράς πριν από τα υπόλοιπα χίλια.».
Τώρα τί να γράψω εγώ; Πώς να αντικρούσω έναν Φάμελλο που έχει ένα στόμα πολυβόλο και δεν σ’ αφήνει ν’ αρθρώσεις λέξη, για να σε πείσει ότι το μόνο που φροντίζουν είναι το συμφέρον του λαού; Τραβάει και την ερώτηση «θα κάνετε απολύσεις;» και δεν μιλάει κανείς. Πώς να μιλήσει ο Κούλης, που αν τολμήσει να πει ότι θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θα  βγει δεύτερος, από πρώτος που είναι, στις επόμενες δημοσκοπήσεις; Μας ενημέρωσε δε ο κ. φάμελλος ότι όταν η Eurostat διεπίστωσε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, είχε λάβει υπόψη της και τα € 7 δισ. που οφείλει το Δημόσιο σε ιδιώτες. Άρα, τα € 7 δισ. υπάρχουν. Αφού υπάρχουν, γιατί δεν τα δίνει;  
Και να πεις ότι οι δημοσιογράφοι μας υποβάλλουν σκληρές ερωτήσεις! Εδώ ένας Γερμανός πίεσε λιγάκι τον κ. Παππά μας και αυτός ανέπεμψε δέηση για θεϊκή παρέμβαση, ώστε να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό ερωτώντα. Η στάση του Γερμανού δημοσιογράφου χαρακτηρίσθηκε «εριστική» από την κυβερνητική τηλεόραση, αλλά και από ιδιωτικά κανάλια  που γλείφουν επαρκώς την κυβέρνηση. Δεν είναι συνηθισμένα τα παλληκάρια μας σε σκληρές ερωτήσεις.    

Θα τελειώσω αντιγράφοντας τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη [τότε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του  ΠΑΣΟΚ – αυτοί οι πασόκοι τα ξέρουν όλα τελικά], ο οποίος έγραφε την 24.10.2014 στα ΝΕΑ:
«Οι αγορές ομολόγων βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε προσέγγισης της έννοιας της εθνικής κυριαρχίας και καθώς έχουμε ανάγκες δανεισμού, ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας ως κράτη το μοιραζόμαστε de facto μαζί τους. «Θα ήθελα να μετεμψυχωθώ σε αγορά ομολόγων. Μπορείς να τρομοκρατήσεις τον οποιονδήποτε», είχε δηλώσει ο «στρατηγός» του Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ, το 1993, όταν η Κυβέρνηση Κλίντον δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την προεκλογική της υπόσχεση για μείωση της φορολογίας στη μέση τάξη λόγω φόβου υποβάθμισης των Αμερικανικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης.».
Εμάς, όμως, δεν μας τρομάζουν οι αγορές. Διότι πάνω απ’ όλα βάζουμε το συμφέρον του λαού, εξ ου και τον ξεσκίζουμε με φόρους, αντί να μειώνουμε το σπάταλο κράτος. Αντί π.χ. να προσλαμβάνουμε τους κολλητούς μας χειροτονώντας τους μετακλητούς, επειδή είναι, λέει, έμπιστα πρόσωπα, γιατί δεν μετατάσσουμε υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν διορίσθηκαν τουλάχιστον 30.000 εν ενεργεία σήμερα κομματόσκυλα και της απολύτου εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ επί κυβερνήσεων της επαράτου Δεξιάς και του προοδευτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ.   

Εγώ, πάντως, θα μείνω με τη μόνιμη απορία μου: γιατί πρέπει να δανειζόμαστε; Γιατί να μην ξοδεύουμε όσα εισπράττουμε; Ποίαν χρείαν των αγορών έχουμε;

Σώτος – καταστροφολόγος, άμα δε και αγοραφοβικός, με την οικονομική έννοια.

Υ.Γ. Ο κ. Προβόπουλος είναι ο εκλεκτός του κ. Λεβέντη, ηγούμενου γερμανόφιλού τινος κωματιδίου, για να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας σε μία πανοικονομησιακή κυβέρνηση.  Ο και κύριος Τ+10 αποκληθείς. Για να μην ξεχνιόμαστε:

http://www.euro2day.gr/chameleon/article-blog-chameleon/577397/pos-fthasame-apo-to-t10-ston-t1-sta-omologa.html