Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Να σας επικοινωνήσω ένα φωνήεν;

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

grammaΕίναι να τρελλαίνεσαι με τις αποτιμήσεις της ήττας από τα στελέχια του ΣΥΡΙΖΑ. Την τερμάτισαν την αυτογελοιοποίηση. Δεν αξίζουν ούτε ροχάλα. Έτσι, λοιπόν, θα προσπαθήσω να τους μάθω λίγα ελληνικά. Για το ρήμα «επικοινωνώ». Επειδή με φλόμωσαν στο «δεν επικοινωνήσαμε το έργο μας», «δεν επικοινωνήθηκαν τα επιτεύγματά μας» κ.λπ. Ας αντιγράψω εμαυτόν από το όχι και τόσο μακρυνό 2012. Από το ιστολόγιο taxalia.

28 Ιαν 2012

Μάθημα ελληνικών Νο 4: πώς «επικοινωνούν» τους «ρόλους» τους.

Μετά τους ημιμαθείς ή αμαθείς δημοσιογράφους, παρουσιαστές κ.λπ. ήλθαν και οι επικοινωνιολόγοι να μας «επικοινωνήσουν» το έργο ή τη σημασία των λόγων διάφορων πολιτικών. Διάβαζα και άκουγα κατά καιρούς ότι η κυβέρνηση της επαράτου 04.10.2009 δεν φρόντισε να επικοινωνήσει το έργο της και φρίττω. Όχι μόνον επειδή το έχουμε νοιώσει τόσο... πολύ το έργο αυτό στο πετσί μας, ώστε ουδεμίας επικοινωνίας είχεν ανάγκη, αλλά και επειδή είχα την τύχη να διδαχθὠ στο σχολείο και αρχαία ελληνικά.

Το ρήμα «επικοινωνώ» λοιπόν είναι αμετάβατο. Δεν έχει αντικείμενο. Επικοινωνώ με κάποιον και ουδέποτε επικοινωνώ κάτι. Αυτό το κάτι μπορώ να το διαδώσω [π.χ. ιδέα], να το μεταφέρω [π.χ. ένα μήνυμα] ή να το διαβιβάσω [π.χ. ευχές, χαιρετίσματα], αλλά ποτέ δεν το επικοινωνώ.

Από την άλλη, μας μίλησε σήμερα η υπουργός Παιδείας κ. Αμνούλα για τον ρόλο που πρέπει να ασκήσει ή να παίξει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως Πρόεδρος. Μας μίλησε και για τον ρόλο του πρωθυπουργού. Τελικά δίκηο έχω που μιλάω για πολιτικό θέατρο ή τσίρκο. Έχουν μοιράσει ρόλους και τους παίζουν ή, επί το ορθότερον, τους ερμηνεύουν. Κυρία «υπουργέ» Παιδείας, δεν υπάρχει ρόλος πρωθυπουργού, υπουργού ή Αρχηγού. Υπάρχει το αντίστοιχο αξίωμα με τις ανάλογες εξουσίες. Ο πρωθυπουργός ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες που του απονέμει το Σύνταγμα και οφείλει να μην παίζει ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για τους υπουργούς. Όσο για τους Αρχηγούς κομμάτων, αυτοί οφείλουν να πράττουν ό,τι λέει το καταστατικό τού κόμματός τους, αλλά συνήθως κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Επειδή, όμως, γλώττα λανθάνουσα την αλήθειαν λέγει, δεν σας κακίζω κ. Αμνούλα μου. Παίζετε όλοι τον ρόλο που σας έχει αναθέσει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον ελληνικό λαό. Αναμένω το τέλος της παράστασης. Δεν θ’ αργήσει. Και το αναμένω χωρίς αγωνία, διότι γνωρίζω το χειρο-κρότημα που θα πέσει.

Σωτήριος Καλαμίτσης

Και επειδή βιάζεται η κυβέρνηση να ορίσει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, ας θυμηθούμε και τί άλλο έχει κάνει παρέα με τον Χάνο Κλασμένο που, ευτυχώς, εξαερώθηκε. Ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει πουστιά!

https://www.ribandsea.com/waves/2563-oloi-aftoi-plironontai-apo-emas-gia-na-kanoun-afta-kai-alla-polla-exontas-orkisthei-na-min-ta-kanoun.html

http://www.komistes.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%AF-%CE%84%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%AC%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%89/