Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η αλληγορία του Πλάτωνα, του Φωκά και άλλων τινών.

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

[υπότιτλος: μην κουνάτε γαλανόλευκες στα μάτια των Τούρκων].

arkas.politikiΑπό το «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» στη διασκευή  «να καεί, να καεί η πουτάνα η Βουλή». Με ενορχηστρωτή το μέλος του μπουρδέλου κ. Φωκά του κώματος του Λεβέντη. Τσατσά ή κορίτσι ο [τρόπος του λέγειν] κύριος; Αδιάφορον. Να τον χαίρεσθε όσοι τον ψηφίσατε και θα τον ψηφίσετε. Τον δικαιολόγησε ο αρχηγός του ο μαρτυριάρης και ο τύπος δήλωσε ότι το σύνθημα που επανελάμβανε και αυτός μαζί με τον μη ετερόκλητο όχλο που τον επευφημούσε ήταν αλληγορικό. Δικαιούμαι, λοιπόν, αλληγορικώς να πω: «Φωκά είσαι και πολύ τρόμπας».  Όχι περισσότερο από άλλους. Περισσότερο, όμως, είσαι κότα, αφού έκανες την πατάτα, αλλά μετά προσπάθησες να τη μαζέψεις σαν σχολιαρόπαιδο, όταν στην έπεσαν και ορθώς οι άλλοι. Όπως κάνουν όλες οι κότες. Βλ. Δαβάκη και αθίγγανους. Όπως έκανε και ο Χάνος Κλασμένος, όταν προέτρεψε το πλήθος να λυντσάρει τον Πάχτα, αλλά αθωώθηκε, διότι ήταν σχήμ’ αλόγου.

Και μετά ο Σπίρτζης δίνει εντολή να μην ενημερώνεται συγκεκριμένος δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ για ορισμένα θέματα του Υπουργείου του. Δικό του είναι το υπουργείο ό,τι θέλει το κάνει. Εντελώς δημοκρατικά.  

Τότε πετάγεται ο Ξυδάκης και μας λέει τα εξής υπέροχα:

«Ο νέος που κάνει το κομμάτι του με το ταχύπλοο, δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη σημαία που έβαλε, θα το κάνει το λιμενικό ή το πολεμικό ναυτικό. Δεν μπορεί να αναλαμβάνει την εξωτερική πολιτική ένας άνθρωπος με τις δικές του ενέργειες. Χρειάζονται συλλογικότητες, νομιμοποίηση και θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί κάθε νεαρός να κάνει γύρα σε φυλασσόμενες συνοριακές περιοχές και να βγάζει selfie με τον καφέ στο χέρι; Παίρνεις μια σημαία την κουνάς στα μάτια του Τούρκου και μετά σηκώνεσαι φεύγεις και τρέχει η φρεγάτα. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί ακόμη. Καλό είναι να μην κλιμακώνουμε εμείς τις προκλήσεις σε μία εποχή που έχουμε ένταση και καλό είναι να απαντούμε σοβαρά και σθεναρά στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Αυτή είναι η γενική γραμμή. Να μην φτάσουμε πάλι στη δεκαετία του ’90 που έκαναν πολιτική συνόρων οι κοινοτάρχες και φθάσαμε στο θλιβερό επεισόδιο των Ιμίων. Είναι πιο περίπλοκο το ζήτημα με τους Τούρκους, από το να πάει ένας θερμόαιμος νέος ή ένας κοινοτάρχης και να αναρτά σημαίες σε μία έρημη βραχονησίδα, που δεν έχει ούτε ένα βοσκό επάνω. Χρειάζεται σοβαρότητα και ψυχραιμία. Πρέπει να αποβλέπουμε στο μέσο μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας, κι όχι σε μία στιγμιαία εκδήλωση πρόσκαιρου ενθουσιασμού. Είναι ελληνικό το έδαφος, αλλά πρέπει να είμαστε σε μία γραμμή καταλλαγής και ηρεμίας. Υπάρχει μια σκιά, υπάρχει ένα «γκριζάρισμα» από πλευράς των Τούρκων. Το να προκαλούμε με λεονταρισμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να υποστηριχθούν από αυτόν που το ξεκινάει… Οποιοσδήποτε βάλει μια σημαία μετά θα σηκωθεί και θα φύγει και μετά θα πρέπει να πάει το ελληνικό κράτος και ο στρατός και να συμμαζέψει τις «σαχλαμάρες. Δεν είναι να παίρνεις μια σημαία και να την κουνάς στα μάτια του Τούρκου και μετά να σηκώνεσαι να φεύγεις και να τρέχει η ακταιωρός και η φρεγάτα

Έτσι έχουν τα πράγματα. Τί σηκώνεσαι ρε φιλάρα και καρφώνεις τη γαλανόλευκη σε μια έρημη βραχονησίδα; Για να τρέχουν τα στρατά ενοχλημένα από την άμυαλη πράξη σου; Πάγαινε να βάλεις μια σημαία στον μπιντέ του Κολωνακίου, στην Εκάλη, στη Γλυφάδα. Είναι ώρες να κατηγορηθείς και για πράκτορας των Τούρκων; Ρίξε βλέφαρο στο γλέντι του Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του και πάρε μαθήματα.

Κι’ εγώ αναρωτιόμουν πόσο ανεγκέφαλη μπορεί να είναι η άλλη που τουίταρε για τη χήρα του Μπαλταδώρου: «Συντετριμμένη η χήρα, επειδή δεν θα της ξανακάνει αεροπλανικά».

Κατόπιν τούτων βρήκα πολύ φυσιολογική την άποψη των σημερινών κυβερνώντων σε σχέση  με τη Novartis. Επειδή. λέει, δεν ανήκει στα υπουργικά καθήκοντα η δωρολοψία, δεν μπορεί η Βουλή να παραπέμψει τους 10 υπουργούς, εξ ου και  το θέμα ανήκει στην τακτική Δικαιοσύνη, η οποία, θα πρέπει κανονικά [«κανονικά» λέω] να αποφανθεί ότι χωρίς παραπομπή από τη Βουλή δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη δωροληψία υπουργών. Άσε που τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ελέω άρθρου 86 Συντάγματος. Κι’ ας λένε ό,τι θέλουν  οι νομομαθείς Παπαγγελόπουλος και Λάππας. Η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί μόνον με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.  Στα υπουργικά καθήκοντα, βεβαίως, αλλά και στα βουλευτικά, δεν ανήκει, αν δεν απατώμαι, και ο αυνανισμός.  

Τα πάντα για την καρέκλα. Κι’ ας είναι κότες λιράτες.

Στην Τρούμπα, πάντως, επικρατούσε ήθος. Σπίρτζηδες, Φωκάδες, Ξυδάκηδες, Κλασμένοι κ.λπ. δεν θα τολμούσαν να πλησιάσουν ούτε στα 200 μέτρα.

Είπαμε:  δ-ε-ν  υ-π-ά-ρ-χ-ε-ι   σ-ω-τ-η- ρ-ί-α!