Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πηγάδια Καρπάθου. Κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και δάκρυ.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ntalikaΜαγική εικόνα το λιμάνι της Καρπάθου συγκρινόμενο με το μέγεθος και την τουριστική κίνηση του νησιού. Μοναδική οδική πρόσβαση για τα αυτοκίνητα που αποβιβάζονται και επιβιβάζονται στα πλοία ο στενός παραλιακός δρόμος που περνά μπροστά από τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τις καφετέριες της πρωτεύουσας της Καρπάθου!

Εικόνα τριτοκοσμική με τις τεράστιες νταλίκες να χωρούν οριακά στον στενό δρόμο, να κερνούν με τα καυσαέριά τους τους πελάτες των εστιατορίων και τελικώς να στριμώχνονται στη στενάχωρη προβλήτα του λιμανιού η οποία μόλις και μετά βίας επιτρέπει τον ελιγμό ενός φορτηγού αυτοκινήτου.

Φιλότιμες οι προσπάθειες των λιμενικών οργάνων που προσπαθούν εναγωνίως να στριμώξουν τέσσερα πόδια σε ένα παπούτσι! Όταν δε συμπέσει η άφιξη δύο πλοίων τότε οι σκηνές που διαδραματίζονται είναι κωμικοτραγικές, καθώς τα οχήματα που θα επιβιβαστούν σχηματίζουν ουρές στη μαρίνα των Πηγαδιών που απέχει περί τα 500 μέτρα απ' το λιμάνι!

ntokosΗ χωρίς οργάνωση, σχεδιασμό και προοπτική τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας της Καρπάθου είχε σαν αποτέλεσμα αυτή την αδιέξοδη κατάσταση η οποία προβληματίζει επιβάτες, οδηγούς και επιχειρηματίες με την όποια λύση να μοιάζει ουτοπική, ακόμη και μακροπρόθεσμα.

Αντιθέτως στη γειτονική Κάσο, όπου το λιμάνι της θεωρείται "φάκα" από τους πλοιάρχους των πλοίων της άγονης γραμμής, ιδίως όταν οι νότιοι άνεμοι κατρακυλούν απ' τις κορυφές του Πρίωνα, η προβλήτα θυμίζει σε μέγεθος τις διαστάσεις κανονικού ποδοσφαιρικού γηπέδου!