Την Τετάρτη 2/2/22 βρέθηκε νεκρός ο νεαρός Ζιφιός στην περιοχή Κυνόσουρα Σαλαμίνας. Το κήτος αυτό είχε εξoκείλει με προφανή προβλήματα υγείας στο Έδεμ Αττικής στις 28/1/22 μόλις 5 ημέρες πριν.
Δυστυχώς οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του προβλήματος του άτυχου ζώου αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Και αυτό όχι επειδή τελικά το πανέξυπνο θηλαστικό κατέληξε, αλλά επειδή από την αρχή της «επιχείρησης διάσωσης» οι ενέργειες και ο τρόπος που αυτές έγιναν χαρακτηρίζονται από εξόφθαλμα λάθη και σοβαρές παραλείψεις, ενώ φάνηκε η παντελής άγνοια για την εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων που αποτελούν μονόδρομο σε τέτοιες περιπτώσεις.
Κατ' αρχάς ΠΟΤΕ δεν τραβάμε ή δεν ρυμουλκούμε κατά κανένα τρόπο το κήτος στα βαθιά. Απλώς εφαρμόζουμε την αρμόζουσα θεραπεία του στα ρηχά και όταν αυτό δυναμώσει και εφ' όσον ολοκληρωθεί η θεραπεία του, το αφήνουμε να φύγει μόνο του.
Στην περίπτωσή μας από το πρώτο βράδυ, το ζώο δέθηκε στα πλευρά ταχύπλοου σκάφους και μεταφέρθηκε έτσι αρκετά μίλια πιο μέσα για να «ελευθερωθεί». Υπήρξε παντελής άγνοια για το βασανιστήριο από τους κραδασμούς του σκάφους και του δυνατού ήχου της μηχανής. Το επόμενο πρωί βρέθηκε ξεβρασμένο αλλά ζωντανό στην παραλία Σελίνια της Σαλαμίνας.
Τα βασανιστήρια, «από άγνοια προφανώς», ξεκίνησαν από τη στιγμή που ήρθαν η πολυκοσμία και οι ειδικοί. Ένα τέτοιο προικισμένο πλάσμα αντιλαμβάνεται κάθε ψίθυρο, πόσο μάλλον την πολύβουη παρουσία πλήθους ανθρώπων, οπότε επιβάλλεται οι ειδικοί, ευγενικά και επίμονα, να κρατήσουν τον κόσμο μακρυά σε απόσταση ασφαλείας για το ζώο ώστε να μη προκαλούν πρόσθετο άγχος. Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσιογράφους που για ένα καλό πλάνο άθελά τους, «εάν δεν καθοδηγηθούν κατάλληλα», συνεισφέρουν στο στρες του ασθενούς ζώου. Και φυσικά δεν επιτρέπεται να αυτοσχεδιάζει κάθε αυτόκλητος θεραπευτής με τραγουδάκια και νανουρίσματα. Γιατί έτσι συμβάλλει επίσης στην επιδείνωση της κατάστασης.
Και ερχόμαστε στο κατ' εξοχήν ιατρικό κομμάτι: όπως έγινε γνωστό, επί ένα δεκάλεπτο οι φερόμενοι ως ειδικοί τρυπούσαν την ουρά μέχρι να βρουν αιμοφόρο αγγείο για αιμοληψία! Είναι τυχεροί που το προικισμένο και πανέξυπνο αυτό πλάσμα τους εμπιστεύτηκε κάνοντας υπομονή και δεν τίναξε δυνατά την ουρά του. Θα μπορούσε να τους διαμελήσει!
Μετά, κάποια ενέσιμη αγωγή στην πλάτη έγινε μεν σε σωστό σημείο, όχι όμως με το σωστό μήκος βελόνας. Έτσι, αντί να εκχυθεί το φάρμακο ( πιθανώς αντιβιοτικό) ενδομυϊκά, όπως έπρεπε, εκχύθηκε στο υποδόριο λίπος...
Το ανατριχιαστικό όμως είναι ότι αντί να παρασχεθούν αρκετά λίτρα ορού γλυκόζης με καθετήρα από το στόμα, δοκιμάστηκε να δοθεί ο ορός υποδόρια (κάτι ανήκουστο για κήτος) και επειδή αυτό κατέστη φυσικά αδύνατο, μάταια πάλι, προσπάθησαν ενδοφλέβια από την ουρά! Πού τα έμαθαν αυτά;
Και το ίδιο βράδυ όπως προαναφέρθηκε, το ...ξεφορτώθηκαν κυριολεκτικά.
Στη Σαλαμίνα άρχισαν πάλι τους ίδιους αυτοσχεδιασμούς. Και ...ώ του θαύματος! Το κήτος έφυγε μόνο του για τα βαθιά! Αυτό όμως δείχνει την απελπισία και τον τρόμο του πανέξυπνου αυτού πλάσματος που προτίμησε να ξεφύγει από τους "προστάτες" του και να ρισκάρει να ψάξει να αράξει κάπου αλλού, όσο είχε ακόμη δυνάμεις.
Την επόμενη εθεάθη ανοιχτά του Περάματος δυτικά του Πειραιά, αλλά μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία ανθρώπων να το περιμένουν στα ρηχά γύρισε πάλι προς τα βαθιά και εξαφανίστηκε. Στην απελπισία του να βρει ήσυχα ρηχά νερά να προσαράξει στράφηκε προς τη Σαλαμίνα όπου βρέθηκε την επόμενη, Τετάρτη 2/2/22, νεκρό στα ρηχά της Κυνόσουρας, στην Ανατολική Σαλαμίνα.
Συγχαρητήρια κύριοι «ειδικοί», καταφέρατε να κάνετε ένα εντυπωσιακό σώου στα τηλεοπτικά κανάλια αν αυτή ήταν η επιδίωξη σας. Και κάθε που εμφανιζόταν κάποιος πρόθυμος να σας βοηθήσει, εσείς παίρνατε το ύφος χιλίων καρδιναλίων και διαβεβαιώνατε τους πάντες ότι ξέρατε τι κάνετε. Ο υπέρ-εγωϊσμός και η έλλειψη σεμνότητας και αυτοκριτικής δυστυχώς δεν στράφηκαν εναντίον σας, αλλά ο λογαριασμός δόθηκε στον άτυχο Ζιφιό που διαφορετικά ίσως ζούσε σήμερα.
Να τονίσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της φροντίδας του δεν κατορθώθηκε να ταϊστεί καθόλου.
Για το ΕΚΠΑΖ
Γιάννης Πουλόπουλος