Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Θάνατος Σήφη Βαλυράκη: Νέα στοιχεία αναιρούν τα περί εμπλοκής αλιευτικού σκάφους.

Σαφή δείγματα ότι χτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του σκάφους – Δεν εντοπίζονται ίχνη βαφής αλιευτικού στη στολή του.

valyrakisOι κακώσεις που έχει δεχθεί ο Σήφης Βαλυράκης είναι συμβατές με το μέγεθος της προπέλας του ταχύπλοου που οδηγούσε, ενώ στη στολή δύτη που φορούσε δεν φαίνεται να ανιχνεύονται, τουλάχιστον προς το παρόν, ουσίες που σχετίζονται με βαφές (μουράβια) ή μικρά τμήματα ξύλου οποιουδήποτε αλιευτικού σκάφους.

Αυτή την πληροφόρηση φαίνεται να διαθέτουν – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα» – δικαστικοί λειτουργοί και στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που παρακολουθούν την πορεία των ερευνών για το τραγικό συμβάν –στις 24 Ιανουαρίου 2021- στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας όπου έχασε τη ζωή του ο 78χρονος πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης. Τα νέα αυτά στοιχεία κι οι σχετικές πληροφορίες φαίνεται να μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα στο δραματικό περιστατικό, πριν από έναν μήνα στον Ευβοϊκό, να υπάρχει εμπλοκή άλλου σκάφους (σ.σ. αλιευτικού) όπως είχε υποστηρίξει 40χρονος μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής.

Ο 40χρονος είχε υποστηρίξει ότι ο χειριστής αυτού του «αφανούς» αλιευτικού «είχε λογομαχία με τον 78χρονο πολιτικό γιατί ψάρευε παράνομα και για λόγους εκδικητικούς έκανε κύκλους γύρω από το ταχύπλοο του για να δημιουργήσει μεγάλο κυματισμό». Με την πιθανολόγηση ότι ίσως «γι’ αυτόν τον λόγο ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ισορροπία του κι έπεσε στη θάλασσα κι ότι μπορεί να κτυπήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού».

Μία μαρτυρία που είχε κλονισθεί κι από 20 τουλάχιστον καταθέσεις άλλων προσώπων αλλά και βίντεο τις στιγμές του δραματικού συμβάντος όπου δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα άλλο σκάφος δίπλα στο ταχύπλοο του άτυχου 78χρονου που περιστρέφεται ανεξέλεγκτο.

Αντιθέτως, οι μάρτυρες μιλούσαν για κυκλικές κινήσεις του ανεξέλεγκτου - λόγω της πτώσης του - σκάφους του Σήφη Βαλυράκη. Ακόμη η έρευνα του λιμενικού δεν ανέδειξε - ύστερα από έρευνα σε 50 τουλάχιστον αλιευτικά επαγγελματιών ψαράδων στην Ερέτρια, στον Ωρωπό, στην Αμάρυνθο και σε άλλες περιοχές - κάποιο σχετικό στοιχείο.

Προκειμένου λοιπόν να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση αναζητήθηκαν πληροφορίες για το εύρος των κακώσεων που είχε στο σώμα του ο Σήφης Βαλυράκης, ενώ είχε ζητηθεί ανίχνευση υλικών στην στολή δύτη που φορούσε για να διαπιστωθεί αν είχε ίχνη από «μουράβια» (ειδική βαφή στην καρίνα των αλιευτικών πλοίων για να μην προσκολλώνται οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί κι υπάρχουν διαβρώσεις).

Μάλιστα, το Λιμενικό είχε προχωρήσει και στον διορισμό δύο πραγματογνωμόνων για να διερευνήσουν πλήρως το συμβάν. Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα τα πλήγματα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός ταιριάζουν στο μέγεθος της προπέλας του, ενώ η εξέταση στολής κι άλλων στοιχείων δεν δείχνουν ότι έχει «ίχνη» οποιασδήποτε επαφής με άλλο σκάφος.

Όμως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεκτίμηση όλων των δεδομένων προκειμένου οι δικαστικοί λειτουργοί κι οι ερευνητές της υπόθεσης να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Πηγή : https://www.tanea.gr/2021/02/26/greece/thanatos-sifi-valyraki-nea-stoixeia-anairoun-ta-peri-emplokis-alieytikou-skafous/

Σχόλια "Rib and Sea"

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στον αέρα η είδηση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, στα τηλεοτπικά shows και στις ειδήσεις, πολλοί "ειδήμονες" δημοσιογράφοι, show men, show women και "ειδικοί" πραγματογνώμονες εμφανίστηκαν και άρχισαν να λέει ο ένας το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του ως προς την αιτία θανάτου του πρώην υπουργού. "Τον έριξε στη θάλασσα το αλιευτικό σκάφος που έκανε βόλτα γύρω του", έλεγε ο ένας, "τον κτύπησε το αλιευτικό με την προπέλα του", έλεγε ο άλλος.

Από την πρώτη αυτή στιγμή, χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, ήμουν ο πρώτος που πίστεψα πως τίποτε από αυτά δεν έγινε και πως ο Βαλυράκης κτυπήθηκε από την προπέλα του δικού του σκάφους, το οποίο μετά την πτώση του άρχισε να περιστρέφεται γύρω του, δεδομένου ότι ο Βαλυράκης δεν φορούσε στο χέρι του το quick stop. Στην αγωνιώδη προσπάθειά του λοιπόν να κρατηθεί από τον σχοινοφόρο του φουσκωτού και να ανέβει επάνω σ' αυτό από το πιο προσιτό σημείο του, την πρύμνη, με δεδομένα τα 77 χρόνια του και τα μειωμένα αντανακλαστικά του, δέχθηκε θανατηφόρο κτύπημα από την προπέλα.

Στη μεσημεριανή μάλιστα εκπομπή της Ζήνας, στο STAR, στις 27 Ιανουαρίου 2021, όπου λάμβανε χώρα έντονη συζήτηση για τα αίτια του ατυχήματος, παρουσία του "ειδικού" δικαστικού πραγματογνώμονος κ. Αναστάσιου Δέδε, του δημοσιογράφου κ. Καραϊβάζ, του ιατροδικαστή κ. Τσαντήρη και του φίλου μου δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, ακούστηκαν τέρατα και σημεία, ιδίως από το στόμα του "ειδικού" πραγματογνώμονος. Ήταν τόσος ο εκνευρισμός μου ακούγοντας όλες εκείνες τις ανοησίες, ώστε στο διάλειμμα της εκπομπής αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στον φίλο μου και να του κτυπήσω το καμπανάκι.

Αξίζει να δείτε αυτό το βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=taaBDGXu40o&t=2s

Ακούστε επίσης τι είπα στις 2 Φεβρουαρίου από το 11:35 μέχρι το 13:46 αυτού του βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=PkjxQdecQmM&t=354s

Να γιατί πάντοτε λέω πως ουδέποτε αυτή η χώρα θα πάει μπροστά, όσο ακατάλληλοι και άσχετοι άνθρωποι καλούνται να δώσουν λύσεις και απαντήσεις σε θέματα τα οποία παντελώς αγνοούν.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος