Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η "Μήδεια", η παραγωγή ρεύματος και… ο κακός μας ο καιρός.

Εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την κακοκαιρία και τις παρενέργειές της.

midiaΜε το που πάτησε το πόδι της στη χώρα μας η “Μήδεια”, στις 14/2/21, ο υπεύθυνος του Διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, έβγαλε ανακοίνωση, όπου μας διαβεβαίωνε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή “έκτακτο σχέδιο και ότι “έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων.” Ταυτόχρονα, δεν παρέλειπε να διευκρινίσει ότι “στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη”.

Η “Μήδεια” προχωρούσε σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς κανείς να μπορεί να την εμποδίσει (όπως είναι φυσικό για κάθε καιρικό φαινόμενο). Όμως, όσο κατέβαινε νότια, τόσο αυξάνονταν τα προβλήματα με το ρεύμα. Τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται με διακοπές και αβαρίες στο σύστημα μεταφοράς και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, με περιορισμένα μέσα και χωρίς επαρκές προσωπικό όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται.

Η Αττική βρίσκεται, για δεύτερη φορά μετά την φωτιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου μέσα σε 10 μέρες, σε κατάσταση black out. Η χώρα μοιάζει ανοχύρωτη από πλευράς ηλεκτροδότησης. Στις 16/2/2021 ζητείται η συνδρομή του στρατού και της πυροσβεστικής για να βοηθήσουν με τα βαρέα οχήματά τους την πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης βλαβών σε περιοχές που έγιναν δυσπρόσιτες λόγω της κακοκαιρίας. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες νοικοκυριά ζουν ρομαντικές στιγμές με φωτισμό από κεριά και θέρμανση με αυτοσχεδιασμούς. Ακόμα και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί τις διοικήσεις των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ  να ρίχνουν την ευθύνη για το χάος αυτό στα “πολλά δένδρα” που έπεσαν πάνω σε κολώνες και διέκοψαν την παροχή ρεύματος σε κατοικίες;

Μήπως δεν φταίνε τα δέντρα, αλλά το χάος  είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των εταιριών αυτών, η μη επάρκεια του προσωπικού και των μέσων για την ταχεία αποκατάσταση των βλαβών; Μήπως βολεύει πολύ, τόσο τους διοικητές των εν λόγω εταιριών όσο και την κυβέρνηση, το να γίνονται για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι αντικείμενο χλεύης και απαξίωσης, ενώ στην πραγματικότητα καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες; Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απογυμνωθεί από προσωπικό ενόψει ξεπουλήματος, και μάλιστα το πιο έμπειρο προσωπικό, το "ακριβό", οπότε με τους λιγοστούς εναπομείναντες πρέπει να παλέψει με τα χιόνια, σε περιοχές που δεν έφταναν τα αυτοκίνητα, επειδή το εκχιονιστικό έπρεπε να αποχιονίσει το Da Capo.

Γιατί έβαλαν σε λειτουργία ΟΛΑ τα διαθέσιμα λιγνιτικά; Δεν είναι “κακός” και “ακριβός” ο λιγνίτης; Μήπως γιατί οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, εκτός του ότι είναι πανάκριβα, δε μπορούν να παράξουν αξιόπιστο ρεύμα σε όλες τις συνθήκες;

Τελικά, ποια ήταν η συνεισφορά των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αυτές τις μέρες; Επιβεβαιώνονται ή όχι, και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές ενέργειας, καθώς σε “κρεμούν” ακριβώς τη στιγμή που τις χρειάζεσαι περισσότερο;

Γιατί χρειάστηκε να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες ρεύματος για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες αυτών των ημερών;

Γιατί οι μονάδες αερίου δεν είχαν σημαντική συνεισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή; Είναι πολύ ακριβό και πολύ λίγο το εισαγόμενο αέριο για να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή;

Ματαίως περιμένουμε να μας απαντήσουν οι κυβερνώντες. Τι να πουν; Στον καθένα πια είναι γνωστό ότι η κατάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί διέπεται από τρεις πολιτικές: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ - «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΛΕΗΛΑΣΙΑ.

Όλη αυτή η κατάσταση, με τα κλιμακούμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μας δείχνει αυτό που θα γίνει στο πολύ κοντινό μέλλον αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια εθελόδουλη και καταστροφική πολιτική: Εμείς δεν θα έχουμε ρεύμα και οι επενδυτές θα έχουν γεμάτες τσέπες.

ΕΠΑΜ - Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.