Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Αυτά που ακούστηκαν στη σημερινή εκπομπή της Ζήνας, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ξεπέρασαν κάθε φαντασία και λίγο έλειψε να μου στερήσουν τα μαλλιά της κεφαλής μου! Μια ομάδα άσχετων καλεσμένων συναγωνίζονταν για το ποιος θα πει τη μεγαλύτερη ανακρίβεια στην προσπάθεια της παρουσιάστριας να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Επικεφαλής των "ειδημόνων" ο κατά δήλωσή του "ειδικός δικαστικός πραγματογνώμων" κ. Αναστάσιος Δέδες, οι ισχυρισμοί του οποίου έκαναν αυτούς οι οποίοι γνωρίζουν κάποια πράγματα σχετικώς με τη θάλασσα και τα ταχύπλοα σκάφη, να βγουν κυριολεκτικώς απ' τα ρούχα τους.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο φίλος μου δικηγόρος Απόστολος Λύτρας ο οποίος, σημειωτέον, είναι κάτοχος ταχυπλόου σκάφους. Μόλις άκουσα λοιπόν τις αερολογίες του "ειδικού πραγματογνώμονα" και μη μπορώντας να παρέμβω στην εκπομπή, εκμεταλλεύτηκα ένα διαφημιστικό διάλειμμα και τηλεφώνησα στον Λύτρα για να αποκαταστήσω τα πράγματα. Το τι ακριβώς ειπώθηκε από τον "ειδικό πραγματογνώμονα" θα το ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί.
Αυτό που δεν ειπώθηκε πάντως από κανένα δημοσιογράφο κανενός τηλεοπτικού σταθμού είναι γιατί ο Σήφης Βαλυράκης πήγε για ψάρεμα αφού αυτή η δραστηριότητα είναι προς το παρόν απαγορευμένη από την ολοκληρωτική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και ρωτώ : αν πήγαινα εγώ για ψάρεμα και με έβλεπαν τα λιμενικά όργανα θα έκαναν πως δεν με είδαν; Όχι βέβαια! Γιατί, προφανώς, αυτό έκαναν για τον Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος υπήρξε βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Αν οι λιμενικοί τον υποχρέωναν να συμμορφωθεί με την απαγόρευση, το πιθανότερο είναι ότι ο Σήφης Βαλυράκης σήμερα θα ζούσε.
Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά λοιπόν για τους κοινούς πολίτες και άλλα για τους πολιτικούς, και δη τους υπουργούς, τέως και νυν. Αυτό επ' ουδενί σημαίνει βεβαίως ότι επικροτώ την αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαγορεύσει το ψάρεμα για να "προστατεύσει" τάχα τους ψαράδες από τον κορωναϊό! Όταν όμως απλοί πολίτες τιμωρούνται και υποχρεούνται να καταβάλλουν βαρύτατα πρόστιμα, επειδή παράκουσαν αντισυνταγματικούς νόμους, ποια θα έπρεπε να είναι η τιμωρία των πολιτικών που παρανομούν, οι οποίοι μάλιστα θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα; Εντάξει, οι πολιτικοί έχουν (κακώς) βουλευτική ασυλία, πρέπει να απαλλάσσονται όμως και της ατομικής ευθύνης;
Ο Σήφης Βαλυράκης έχασε πάντως τη ζωή του, κυρίως γιατί δεν φορούσε το quick stop που θα ακινητοποιούσε το σκάφος του από τη στιγμή που έπεσε στη θάλασσα. Γι' αυτό, σεβόμενος ότι δεν είναι πια στη ζωή, δεν θα συνεχίσω.
Στο περιστατικό φαίνεται πάντως πως εμπλέκεται και ένα επαγγελματικό σκάφος της περιοχής, ο καπετάνιος του οποίου, κατά την συνήθη τακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών αλιέων, οι οποίοι θεωρούν ότι η θάλασσα ανήκει σ' αυτούς και σε κανέναν άλλον, λογομάχησε με τον Σήφη Βαλυράκη, προφανώς για το αν είχε ή όχι το δικαίωμα να ψαρέψει στην περιοχή την οποία, όπως είπα, ο επαγγελματίας ψαράς θεωρεί ιδιοκτησία του! Το τι ακολούθησε της λογομαχίας ουδείς γνωρίζει και, κατά πάσα πιθανότητα, ουδείς θα μπορέσει να πει με ακρίβεια αφού ούτε αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν, ούτε τρόπος να εντοπιστεί η ταυτότητα του επαγγελματικού αλιευτικού, το οποίο, αντίθετα με όσα υποστήριξε ο "ειδικός πραγματογνώμονας", ΔΕΝ έφερε σύστημα εντοπισμού της θέσης του όπως υποχρεούνται να φέρουν όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη που έχουν μήκος πάνω από 12 μέτρα.
Διαβάστε τι έγραφα σε ένα άρθρο μου που αναφερόταν στο ναυτικό camping τον Δεκέμβριο του 2009 :
"Φροντίστε κατά την διάρκεια του ταξιδιού να φοράτε όλοι σωσίβιο κι’ εσείς βεβαίως σαν κυβερνήτης να έχετε περασμένο το quick stop στο πόδι σας. Το κακό δεν αργεί να γίνει και, το κυριότερο, δεν προειδοποιεί καν τις περισσότερες φορές. Αν φορέσετε πρώτος εσείς το σωσίβιο, θα πεισθούν ευκολότερα να το φορέσουν και οι άλλοι. Σας συνιστώ πάντως να δέσετε το quick stop στο πόδι, ώστε τα χέρια σας να μείνουν ελεύθερα και να μην τυλιχτεί το κορδόνι γύρω απ’ το τιμόνι σε κάποια απρόσεκτη ή βιαστική κίνησή σας". https://www.ribandsea.com/travels/224-camping-on-board.html
Ανάλογες οδηγίες έδωσα και σε ένα άλλο άρθρο μου με τίτλο "Συμβουλές προς ναυτιλομένους", που δημοσιεύτηκε στο site μου στις 25 Οκτωβρίου του 2015 : https://www.ribandsea.com/shiping/2065-symvoules-pros-naftilomenous.html
Όπως μάλιστα θα έχετε προσέξει στο επάνω μέρος κάθε σελίδας του "Rib and Sea" τρέχει η συμβουλή : "Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές".
Διαβάστε και ένα σχετικό άρθρο μου που είχε αναρτηθεί στο Forum "fouskoto4all" στις 19 Μαρτίου του 2007 (αναδημοσίευση από το περιοδικό "ΒΥΘΟΣ", τεύχος Ιουνίου 1993). http://fouskoto4all.gr/oldforum/www.s8.createphpbb.com/fouskoto/viewtopicd73b.html?t=1006&mforum=fouskoto