Σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Αμοργού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εκτεταμένες ζημιές και καταστροφές περιουσιών οι οποίες προξενούνται από την ανεξέλεγκτη δράση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, εφαρμόζει πρόγραμμα διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, του Ν. 4056/2012.
Για τον σκοπό αυτό ο Δήμος έχει ιδρύσει και λειτουργεί κτηνοτροφική εκμετάλλευση αιγοπροβάτων, με κωδικό εκμετάλλευσης ΕL82309677, έχει συγκροτήσει τέσσερα (4) συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (στις Τοπικές Κοινότητες Αμοργού, Αιγιάλης, Θολαρίων και Καταπόλων) καθώς και τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, με την συμμετοχή κτηνιάτρου.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να διαθέτουν ενώτια στα ζώα τους (σκουλαρίκια) με τον αριθμό του μητρώου τους στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κυκλάδων, τα οποία εφόσον κυκλοφορούν εκτός της σταβλικής τους εγκατάστασης, θα πρέπει να βρίσκονται υπό τη συνεχή και μόνιμη επιτήρηση του ιδιοκτήτη τους. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούνται ανεπιτήρητα.
Πιο συγκεκριμένα ανεπιτήρητο παραγωγικό ζώο είναι το βοοειδές ή προβατοειδές ή αιγοειδές που βρίσκεται εκτός της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του ιδιοκτήτη του, συμπεριλαμβανομένου του βοσκότοπου αυτής, άνευ επιτήρησης και το οποίο φέρει ή δεν φέρει σήμανση (παρ1, άρθρο 17, Ν4056/2012).
Τα συνεργεία περισυλλογής ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων περισυλλέγουν τα ανεπιτήρητα ζώα και τα οδηγούν στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου. Εκεί εάν δεν διαθέτουν σήμανση, σημαίνονται με ενώτια, καταχωρούνται στο μητρώο της δημοτικής εκμετάλλευσης και στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων και βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
Σε περίπτωση που τα ανεπιτήρητα φέρουν σήμανση, επιβάλετε πρόστιμο πενήντα (50) ευρώ ανά αιγοπρόβατο στον ιδιοκτήτη του ζώου και εφόσον μετά την παρέλευση δέκα ημερολογιακών ημερών από την περισυλλογή τους ο ιδιοκτήτης τους δεν αιτηθεί την επιστροφή τους, περιέρχονται στην ιδιοκτησία του δήμου. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ανεπιτήρητου παραγωγικού ζώου αιτηθεί την επιστροφή του, εντός δεκαημέρου, το συγκεκριμένο ζώο επιστρέφεται, αφού ο ιδιοκτήτης του καταβάλει στο δήμο δέκα (10) ευρώ ανά ημέρα διατήρησης του ζώου στη δημοτική κτηνοτροφική εγκατάσταση. Τα ανωτέρω πρόστιμα βεβαιώνονται από την τριμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος και επιβάλλονται και εισπράττονται από την οικονομική υπηρεσία του δήμου.
Η εκποίηση των ανεπιτήρητων ζώων ή των προϊόντων που προέρχονται από αυτά γίνεται από το δήμο με διαδικασίες πλειστηριασμού ενώ παράλληλα ο δήμος δύναται να διαθέτει τα προϊόντα αυτά δωρεάν σε φορείς με φιλανθρωπική στόχευση. https://dimos.amorgos.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89-2/?fbclid=IwAR3dSLlMZuPPF2y6yWFcurqiGkteosJpqCJvT486mjIpuxnou_Db1EbVoUA
Κατόπιν των ανωτέρω ενημερώνονται οι κτηνοτρόφοι του Δήμου μας να διατηρούν αυστηρά τα ζώα τους εντός της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης ή όταν τα ζώα πρέπει να εξέρχονται αυτής, να διασφαλίζεται πάντα η συνοδεία και η επιτήρησή τους.
Επίσης παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων να ενημερώνουν το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου (τηλ 22853 60201) ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γρίσπο Κωνσταντίνο (τηλ 6936659080).
Σχόλιο "Rib and Sea"
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αγροτικών και απομακρυσμένων κυρίως περιοχών της χώρας με την ελεύθερη και ανεπιτήρητη βόσκηση των αιγοειδών είναι τεράστιο και συχνά δημιουργεί πολλές διενέξεις μεταξύ των κατοίκων. Προσφάτως κάτοικοι της Σίφνου εξεγέρθηκαν κατά του τοπικού Δήμου που παρακολουθεί αδιάφορος όλη αυτή την κατάσταση επικαλούμενος αδυναμία επίλυσης του προβλήματος.
Υπενθυμίζω ότι με την ανεπιτήρητη και ανεξέλεγκτη βόσκηση των ζώων είχα ασχοληθεί παλαιότερα στο νησί της Κάσου, όπου τα αιγοπρόβατα, αφού πρώτα κατασπάραζαν ό,τι πράσινο υπήρχε στους δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, κατέφευγαν στην ανοικτή χωματερή του νησιού ψάχνοντας απεγνωσμένα την τροφή τους ανάμεσα στα σκουπίδια, με τους Δημάρχους να σφυρίζουν αδιάφορα.
Σήμερα (5 Ιανουαρίου 2021) στο site της Σίφνου https://www.kaipoutheos.gr/ αναρτήθηκε η επιστολή του κ. Αντωνίου Ζαμπέλη (Κοινοτικός Σύμβουλος Απολλωνίας, Πρόεδρος της παράταξης "Σιφναϊκή Συμπαράταξη" και Πρόεδρος του Συνδέσμου Σιφνίων) με την οποία διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει στο νησί η ανεξέλεγκτη βόσκηση των αιγοειδών https://www.kaipoutheos.gr/2021/01/%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%bf%cf%83-%ce%b3-%ce%b6%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b6%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80.html
Είναι προφανές ότι οι Δήμοι έχουν και τη δυνατότητα και τον νόμο με το μέρος τους προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη και να προστατεύσουν τις περιουσίες των δημοτών τους από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των ζώων. Αρκεί βεβαίως να υπάρχει πολιτική βούληση και να μην υπερισχύει η "σιωπή της ψήφου" και η διαπλοκή των δημοτικών αρχόντων με τους ντόπιους κτηνοτρόφους οι οποίοι παρανομούν.
Συγχαρητήρια ως εκ τούτου στον Δήμαρχο Αμοργού!
Ιωσήφ Παπαδόπουλος