Είναι πάγεια αρχή μου να μη σχολιάζω τα πεπραγμένα συλλόγων και τις πράξεις ή παραλείψεις των διοικητικών συμβουλίων τους, εκτός και εάν με αφορούν αμέσως ή εμμέσως. Όμως, αυτή καθ' εαυτή η "Πανελλήνια Ομοσπονδία Φουσκωτών Σκαφών", αλλά και όσα διαδραματίσθηκαν κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της, κατ' εμέ (και όχι μόνο), είναι τουλάχιστον περίεργα και αξίζει να τύχουν κάποιου σχολιασμού, δεδομένου ότι η "ανάγκη" ίδρυσης μιας Ομοσπονδίας "γενικών καθηκόντων", σε ένα χώρο όπου τα συλλογικά θέματα είχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάρει τον δρόμο τους, ετέθη ήδη (από πολλούς) υπό σιωπηρή, πλην όμως προφανή, αμφισβήτηση.
Και ας μην πει κάποιος ότι δεν μου πέφτει λόγος, γιατί δεν θα τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τη "φαεινή" ιδέα να συντάξει το πρώτο Καταστατικό και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει τον πρώτο σύλλογο φουσκωτών σκαφών πριν από 23 χρόνια, ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται με τα φουσκωτά σκάφη και τη θάλασσα από τις αρχές της δεκαετίας του '70 και έχει στο "αλμυρό" ανεργητικό του χιλιάδες ναυτικά μίλια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει κάθε λόγο να εκφράζει τις απόψεις του σε όσα διαδραματίζονται στον χώρο τον οποίον επί σαράντα χρόνια υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί.
Ο Γιάννης Τυράκης από το Ηράκλειο της Κρήτης (Παγκρήτιος Ο.Φ.Σ.) εξελέγη λοιπόν (και πάλι) νέος Πρόεδρος, μετά από τις αρχαιρεσίες που έγιναν επιτέλους την Κυριακή, στην "Πανελλήνια Ομοσπονδία Φουσκωτών Σκαφών" (ΕΟΜΟΦΣ), όπως διάβασα στην ιστοσελίδα με τον τίτλο "Ηρακλειώτικο στέκι". Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περισσότερες ψήφους, κατά την ψηφοφορία, πήρε ο Χρήστος Ξύδας (18) από τον Ο.Φ.Σ. Χίου και τις λιγότερες ο Γιώργος Δραγάτης (3) από τον "Ναυτίλο" (λίγο έλειψε να πάρει μόνο τη δική του).
Μετά την εκλογή των επτά μελών του νέου δ.σ. (ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν άλλες υποψηφιότητες, επτά ήταν όλες κι' όλες) οι εκλεγέντες ψήφισαν και μοίρασαν θέσεις και αρμοδιότητες. Στη θέση του προέδρου εξελέγη, όπως ήδη ανεφέρθη, ο Γιάννης Τυράκης, δεδομένης της άρνησης του πλειοψηφίσαντος Χρήστου Ξύδα να ηγηθεί της Ομοσπονδίας και της διακαούς επιθυμίας του Γιάννη Τυράκη να είναι πρόεδρος. Για τη θέση του αντιπροέδρου, θέση κατ' εξοχήν "διακοσμητική", υποψηφιότητα έθεσαν οι Χρήστος Ξύδας, Γιώργος Τούντας και Γιώργος Δραγάτης. Και ενώ το αυτονόητο θα ήταν να εκλεγεί αυτός που συγκέντρωσε την προτίμηση των εκπροσώπων των συλλόγων, ο Χρήστος Ξύδας δηλαδή, άτομο ικανό και εγνωσμένης αξίας, εξελέγη ο ουραγός της λίστας και με ανεπαρκείς ναυτικές γνώσεις Γιώργος Δραγάτης, περισσότερο γνωστός από την δεδηλωμένη επιθυμία του να είναι ες αεί αντιπρόεδρος, σε όποιο διοικητικό συμβούλιο και αν συμμετέχει.
Αναρωτιέται λοιπόν κανείς : α) Δεν είχε ο "Ναυτίλος" άλλον εκπρόσωπό της να στείλει στην Ομοσπονδία σαν υποψήφιο; β) Γιατί δεν προτιμήθηκε ο Χρήστος Ξύδας ή ο Γιώργος Τούντας, οι οποίοι είναι σαφώς ικανότεροι και καταλληλότεροι και είχαν πάρει τις περισσότερες ψήφους κατά την ψηφοφορία των εκπροσώπων των συλλόγων; Τι λέω όμως τώρα. Μήπως αυτοί που ψηφίζει μέχρι τώρα ο λαός μας για να τον διαφεντεύουν είναι οι ικανότεροι και καταλληλότεροι;
Τις θέσεις λοιπόν στο νέο δ.σ. ανέλαβαν οι:
Τυράκης Γιάννης - Παγκρήτιος Ο.Φ.Σ. - Ηράκλειο - Πρόεδρος.
Δραγάτης Γιώργος - ΝΑΥΤΙΛΟΣ - Αθήνα - Αντιπρόεδρος.
Μαυριγιαννάκης Ανδρέας - ΛΦΣΧ - Χανιά - Γενικός Γραμματέας.
Ξύδας Χρήστος - ΟΦΣΧ - Χίος - Ταμίας.
Τούντας Γιώργος - ΙΑΣΩΝ - Αθήνα - Έφορος Δημοσίων Σχέσεων.
Ντρίτσης Αντώνης - ΤΡΙΤΩΝΕΣ - Κω - Έφορος Θαλασσίων εκδηλώσεων.
Ζαφόλιας Γιώργος - ΟΦΣΕ - Αθήνα - Έφορος Εκδηλώσεων.
Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γεννά, ευλόγως, τα εξής δύο βασικά ερωτήματα :
1) Πώς θα λειτουργήσει το νέο δ.σ. της Ομοσπονδίας όταν ο πρόεδρος είναι στην Κρήτη, ο αντιπρόεδρος στην Πάρο, ο Ταμίας στη Χίο και ο Γενικός Γραμματέας στα Χανιά; Θα απαντήσουν βεβαίως κάποιοι ότι υπάρχουν τα τηλέφωνα, τα couriers και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία, ενώ τα συμβούλια θα λαμβάνουν χώρα σε μία από τις πιο πάνω αναφερόμενες πόλεις ή νησιά. Αυτό όμως προϋποθέτει κάθε τόσο μετακινήσεις και έξοδα τα οποία, προφανώς, δεν θα επιβαρύνουν τους ίδιους τους εκλεγέντες.
2) Το ερώτημα δεν είναι, τελικώς, ποιος θα πληρώσει τη "νύφη" και τα έξοδα των μετακινήσεων (ας είναι καλά τα μέλη των συλλόγων - ή μήπως το δημόσιο ταμείο μέσω των επιχορηγήσεων;), αλλά σε τι αποσκοπεί τελικώς η ίδρυση αυτής της Ομοσπονδίας, πέραν των όσων "ωραίων και ιδανικών" περιλαμβάνει ενδεχομένως το Καταστατικό της. "Καλή επιτυχία παιδιά, περιμένουμε πολλά από όλους σας", ανέφερε στον επίλογό του το site "Ηρακλειώτικο στέκι" http://irakliotikosteki.blogspot.com/2010/10/blog-post_2504.html, απευθυνόμενο στη νεοεκλεγείσα διοίκηση της νεοσύστατης Ομοσπονδίας. Κι' εγώ ρωτώ : Δηλαδή; Σαν τι συνταρακτικό μπορούμε να περιμένουμε και τι μπορεί να επιτύχει η Ομοσπονδία στον χώρο του φουσκωτού σκάφους και της θάλασσας που δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια οι σύλλογοι; Τι ήταν, με άλλα λόγια, αυτό που δεν κατάφεραν να επιτύχουν οι σύλλογοι (πέραν της νόμιμης διεξαγωγής του πανελληνίου πρωταθλήματος) και καλείται να φέρει εις πέρας η Ομοσπονδία, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν είναι αθλητική συνεπώς δεν νομιμοποιείται (ούτε αυτή) να προκηρύξει και να διοργανώσει πανελλήνιο πρωτάθλημα ταχυπλοίας;
Πολύ φοβάμαι ότι το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα τρέξει για να δώσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο (ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, εχθρική αντιμετώπιση από την Πολιτεία σε θέματα φορολογίας κ.λπ.), αλλά ποιος θα θέσει στο μέλλον υπό την αιγίδα του την α ή την β εκδήλωση πανελλήνιας εμβέλειας (όπως είναι λόγου χάριν οι πανελλήνιες συγκεντρώσεις), ποιοι θα καθίσουν στην ψηλότερη καρέκλα και ποιοι θα τύχουν των μεγαλύτερων τιμών και διακρίσεων.
Ελπίζω ότι ο χρόνος και η πορεία της Ομοσπονδίας - "σφραγίδα" (αναφαίρετο δικαίωμά μου να το πιστεύω αυτό μέχρις αποδείξεως του εναντίου), αλλά και του νεοκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της, θα διαψεύσουν τις ενστάσεις και αμφιβολίες μου. Ελπίζω...
Ιωσήφ Παπαδόπουλος