Του Λευτέρη Ρήνου.
Όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, ο φερόμενος ως «ψευτογιατρός» Νικόλαος Κοντοστάθης ή «Κόντος», εξαπάτησε τον μεγαλοεπιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha Δημήτρη Κοντομηνά, προκαλώντας του συνολική ζημία περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ, επιστρέφοντάς του όμως ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Έχοντας μελετήσει από κοντά παρόμοιες αποκλίνουσες συμπεριφορές κοινωνικά επικίνδυνων ατόμων, είναι δεδομένο ότι ο απατεώνας που σέβεται τον εαυτό του χρήματα δεν επιστρέφει ποτέ. Μπορεί να σου τάξει «λαγούς και πετραχήλια», για να σου αποσπάσει κάποιο ποσό, το οποίο συνήθως το ζητάει σε μετρητά που πάντα τα έχει δήθεν διαθέσιμα για να σου τα επιστρέψει, όμως στην πραγματικότητα χρήματα δεν θα δεις ποτέ μετά την απομάκρυνση από την τσέπη σου. Τη σιγουριά και τη ζεστασιά της παρηγοριάς θα στην προσφέρει άπλετα. Λεφτά μην περιμένεις όμως!
Στην περίπτωση της φερόμενης απάτης του Νικόλαου Κοντοστάθη κατά του Δημήτρη Κοντομηνά, δημιουργήθηκε ωστόσο ένα χολιγουντιανό σενάριο που εμπλέκει τη CIA, την εταιρεία Carlyle Group, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush και μια σειρά από Αμερικανούς αξιωματούχους, με τους οποίους τόσο ο Κοντομηνάς, όσο και άλλοι συναλλασσόμενοι με τον Κοντοστάθη, θα είχαν στενές συναντήσεις, αλλά αυτό ποτέ δεν έγινε δυνατό.
Ωστόσο, η ουσία της κομπίνας, η οποία στη μήνυση του κ. Κοντομηνά περιγράφεται ως η καθοδήγησή του για να χρηματοδοτήσει «έναν καινούριο τύπο κεραίας τηλεπικοινωνιών υψηλής τεχνολογίας, που παράγεται με απόλυτη μυστικότητα για την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και αξιοποιείτο μέχρι τότε μόνο από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις […]. Οι κεραίες αυτές θα ήταν εφοδιασμένες με τεχνολογία πολλαπλής εκπομπής (multi beam) και τροποδιασκόρπισης, που σημαίνει ότι θα φτάνουν μέχρι την τροπόσφαιρα και στη συνέχεια θα αντανακλώνται προς τη Γη, με συνέπεια η επικοινωνία να διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις» δεν ήταν στην απόλυτη ουσία της ψευδής!
Η τεχνολογία υπήρξε και υπάρχει, όπως και η αμερικανική εταιρεία που την έχει κατοχυρώσει, η οποία ονομάζεται «Electromagnetic Technologies Industries, Inc» (εν συντομία «ETI») και παρουσιάζει τα προϊόντα της στην ιστοσελίδα www.etiworld.com. Πρόκειται για μια υπάρχουσα εταιρεία, με πραγματική τεχνολογία, όπως συνήθως συμβαίνει σε όλες τις κομπίνες μεγάλης κλίμακας. Αν δεν υπάρχει ένα πραγματικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο ο απατεώνας δημιουργεί την προσδοκία του απίστευτου κέρδους, σοβαροί επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς δεν πέφτουν εύκολα θύματα.
Αντίστοιχες φήμες και στοιχεία υπήρχαν και για τη φημολογούμενη διασύνδεση του ομίλου Carlyle Group με τη CIA. Πρόκειται για ένα όμιλο με ενεργητικό πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια, που δημιουργήθηκε το 1987 στην πόλη της Washington και αποτέλεσε στόχο του ντοκιμαντέρ του Michael Moore «Fahrenheit 9/11», σχετικά με την επίθεση των τρομοκρατών στους δίδυμους πύργους το 2011.
Ο Κοντοστάθης ή Κόντος διαφήμιζε στον Κοντομηνά και σε άλλους τη δήθεν σχέση του με το ισχυρό στέλεχος της Carlyle Group και 16ο Υπουργό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ κατά την περίοδο 1987 – 1989 Frank Carlucci, στην προσπάθεια του να «ντύσει» την απάτη με αξιοπιστία, ίντριγκα, παιχνίδια κατασκόπων και μυστικισμό. Στον όμιλο Carlyle άλλωστε, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επίσημος χρηματοδότης μέχρι το 2001 και την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η οικογένεια Bin Laden. Αυτό από μόνο του αρκεί για να δημιουργούνται σενάρια και να προσφέρεται άπλετος χώρος για ελιγμούς σε απατεώνες.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Κοντοστάθης επέστρεψε ένα ποσό λίγο πάνω από τα 10 εκατομμύρια ευρώ στον Κοντομηνά και όπως περιγράφεται στη μήνυση που δικάζεται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα αδικήματα της απάτης και πλαστογραφίας «Ο συγκεκριμένος την 1η Νοεμβρίου του 2007 επέστρεψε στον επιχειρηματία το ποσό των 10.842.615,01 ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελούσε ένα μέρος από τη λεία της τεράστιας απάτης». Το μόνο θέμα είναι ότι τα χρήματα τα οποία «επέστρεψε» στον Κοντομηνά δεν ήταν ακριβώς δικά του…
Επιπρόσθετα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, περιόρισε το αντικείμενο της απάτης από τα 55 εκατομμύρια ευρώ που αρχικά ζητούσε ο Κοντομηνάς, στα 9.5 εκατομμύρια ευρώ, παραπέμποντας τον Κοντοστάθη μόνο για το ποσό αυτό και θεωρώντας ότι το υπόλοιπο ποσό των 35 εκατομμυρίων ήταν είτε καθοδηγούμενες επενδύσεις του Κοντομηνά (λ.χ. η εξαγορά ενός γιοτ για να επιβιβαστεί προσωπικό ασφαλείας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για τη συνάντηση του Κοντομηνά με σημαίνοντα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης στη μέση του Αιγαίου – συνάντηση που δεν έγινε ποτέ), είτε έξοδα για τα οποία δεν υπήρχε πλήρης σύνδεση με τον Κοντοστάθη (παράδειγμα η αγορά τζιπ, λιμουζινών και πέντε θωρακισμένων αυτοκινήτων μάρκας BMW).
Είναι δυνατόν όμως ένας απατεώνας καριέρας με χίλια πρόσωπα να επιστρέψει στον Κοντομηνά ένα τόσο μεγάλο ποσό, ποσό που ίσως και να εγγυόταν την προσωπική του διαφυγή;;; Παράλληλα, μπορεί κάποιος από το «πουθενά» να κινείται τόσο άνετα και να εμφανίζει αξιόπιστους συνεργάτες και δεκάδες άτομα ως προσωπικό ασφαλείας, και μάλιστα στις ΗΠΑ όπου ο Κοντομηνάς μετά την άφιξη του με τον Κόντο περιστοιχίστηκε από μπράβους με μαύρα κοστούμια για την ασφάλειά του;;;
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έχουν έρθει στην κατοχή μας από τα δικαστήρια του New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Νικόλαος Κόντος ή Κοντοστάθης, λειτουργούσε ως ανεξάρτητος συνεργάτης της εταιρείας Electromagnetic Technologies Industries, Inc έως το τέλος του 2007 και διατηρούσε τους δικτυακούς τόπους etieu.com και ccomco.com, έχοντας σαν προσωπικά emails τα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., που σήμερα έχουν εξαφανιστεί (σημείωση: το όνομα χώρου ccomco.com χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από μη σχετιζόμενη εταιρεία).
Στόχος του Κοντοστάθη ήταν η ανεύρεση πελατών για τα τεχνολογικά προϊόντα της εταιρείας ΕΤΙ, ως ανεξάρτητος πωλητής, εξαπατώντας στο τέλος την εταιρεία, από την οποία απέσπασε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ως… δήθεν δάνειο της εταιρείας προς τον Δημήτρη Κοντομηνά!!!
Στην αγωγή του, ο John Howard, πρόεδρος της εταιρείας ETI υποστηρίζει ότι συναντήθηκε στην Ελλάδα με τον Κόντο ή Κοντοστάθη τον Οκτώβριο του 2007 και ο ευφάνταστος απατεώνας, εκπροσωπώντας τον εαυτό του και την εταιρεία CCOM, ζήτησε ένα σύντομο δάνειο εκ μέρους του κ. Κοντομηνά στο ποσό των 10,8 εκατομμυρίων Ευρώ, αντίστοιχης αξίας με περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια το 2007.
Ο λόγος που ζητήθηκε αυτή η ταμειακή διευκόλυνση ήταν για να μπορέσει τάχα να εξαγοράσει ο Κοντομηνάς τα δικαιώματα για μια βιβλιοθήκη ταινιών της Warner Brothers και να τη χρησιμοποιήσει στο τηλεοπτικό δίκτυο του, δηλαδή στον Alpha, όσο ήταν υπό τον έλεγχό του. Ο Κόντος, πριν γίνει ακόμη Δρ Κόντος και ασχοληθεί με τον καρκίνο, υποσχέθηκε ότι το δάνειο αυτό θα αποπληρωνόταν σε μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2007, σε λιγότερο δηλαδή από δύο μήνες.
Η διευκόλυνση αυτή ήταν μια παράπλευρη συναλλαγή στα πλαίσια μιας μεγάλης παραγγελίας κεραιών ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου από την εταιρεία ΕΤΙ, στην οποία ο Κόντος – Κοντοστάθης εμφάνισε ως αγοραστή των Κοντομηνά και τον εαυτό του, σημειώνοντας στην ουσία πως δρούσαν ως «μπροστινοί» της Carlyle Group και της CIA. Ο Κοντομηνάς θα έκανε την επένδυση με τα δισεκατομμύρια της Carlyle και ο μυστικός στόχος ήταν ο έλεγχος των επικοινωνιών της Κίνας από τη CIA, μέσα από την εγκατάσταση ελεγχόμενων κεραιών. Το αποτέλεσμα του επιχειρηματικού project, όπως είχε υποσχεθεί ο Κοντοστάθης, θα ήταν της κλίμακας των 50 με 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Βέβαια, το ερώτημα που προκύπτει είναι πως ο John Howard μετά από μια απλή συνάντηση κατέθεσε δέκα εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό τρίτου, σε χώρα εκτός ΗΠΑ, βασισμένος σε υποσχέσεις και κάποια emails. Σε αυτό το ερώτημα θα επανέλθω όμως σύντομα με περισσότερες αποκαλύψεις για το ρόλο όλων των συμμετεχόντων σε αυτή την ιστορία.
Μετά τη συμφωνία για την παροχή δανείου, ο Κόντος άρχισε να πιέζει τον Howard για την καταβολή των χρημάτων, στέλνοντας του μηνύματα email και υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα θα επιστρέφονταν από τον Κοντομηνά στις 21 Δεκεμβρίου 2007 γιατί τότε θα έληγε ένα «ομόλογο» (security bond) της Carlyle Group και ο Κοντομηνάς θα είχε διαθέσιμα κεφάλαια.
Στις 30 Οκτωβρίου 2007, το ποσό των 10.842.605,02 ευρώ στάλθηκε μέσω τραπεζικής μεταφοράς από την εταιρεία ETI απευθείας στον Κοντομηνά, μέσω του λογαριασμού που είχε υποδείξει ο Κόντος – Κοντοστάθης. Ο Howard την επόμενη ημέρα έστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμα της επιβεβαίωσης μαζί με το καταθετήριο απευθείας στον Κονστοστάθη.
Φυσικά το «δάνειο» δεν εξοφλήθηκε ποτέ. Παρά τα emails του προέδρου της ΕΤΙ, η εταιρεία δεν είδε σεντ από το υποτιθέμενο δάνειο προς τον Κοντομηνά. Το μόνο που είδε ο Howard ήταν τα πλαστά εξτρέ από εικονικές μεταφορές τεράστιων ποσών από τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας CCOM του Κόντου στην Κύπρο προς τον λογαριασμό της ETI στις ΗΠΑ, με τα οποία ο Κόντος προσπαθούσε να τον καθησυχάσει και να κερδίσει χρόνο. Χρήματα όμως δεν είδε ποτέ.
Τον Μάιο του 2008, ο Κοντομηνάς συνομίλησε με τον John Howard, παραδέχθηκε ότι παρέλαβε το ποσό από τον Κόντο, αλλά έμεινε «στήλη άλατος» όταν άκουσε για την εξαγορά της βιβλιοθήκης ταινιών της Warner Brothers και το υποτιθέμενο δάνειο!
Ήταν η περίοδος που ο Κοντομηνάς άρχισε να κάνει ερωτήσεις και να πιέζει τον Κοντοστάθη,
για το μέλλον της επένδυσης των κεραιών στην Κίνα, αφού ούτε οι επαφές με τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΗΠΑ έγιναν ποτέ, ούτε η επένδυση πραγματοποιήθηκε. Ακόμη και το αεροσκάφος learjet που χρησιμοποιήθηκε για το ταξίδι Κοντοστάθη – Κοντομηνά στην Ασία πληρώθηκε από την εταιρεία του Κοντομηνά, χωρίς ο ίδιος να πάρει αρχικά «μυρωδιά» ότι του κόστισε 268.000 ευρώ, αφού ο Κόντος τον είχε πείσει ότι η πληρωμή θα γινόταν από τις αμερικανικές αρχές…
Η αποστολή του δανείου από την εταιρεία ETI προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, με την παρέμβαση Κοντοστάθη, ο οποίος εξαπάτησε και τις δύο πλευρές! Στο εξτρέ η κατάθεση γίνεται “On behalf of Nicholas Kontos”.Το σίγουρο όμως είναι ότι ο Κοντοστάθης, στις επαφές του τόσο με τον John Howard της ETI, όσο και με τον Δημήτρη Κοντομηνά εμφανίστηκε με περγαμηνές και ισχυρές γνωριμίες, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Πρόκειται άλλωστε για το ίδιο πρόσωπο, τον σημερινό «ψευτογιατρό», που για κάποιο διάστημα προσπάθησε να εμπλακεί στη μεταβίβαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και στην παραγγελία του συστήματος ασφαλείας C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκμεταλλευόμενος διασυνδέσεις με κρατικούς αξιωματούχους και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.
Όπως είναι πασιφανές στην αλληλογραφία ανάμεσα στον Νικόλαο Κοντοστάθη και τον John Howard της ETI, η γνώση της αγγλικής γλώσσας δεν ήταν από τα δυνατά σημεία του Κοντοστάθη, του οποίου οι επιστολές είναι γεμάτες γραμματικά και συντακτικά λάθη που δεν κάνουν ούτε μαθητές δημοτικού. Και όμως ακόμη και με τις βασικές γνώσεις αγγλικών, ο Κόντος κατάφερε να πείσει για την αξιοπιστία του και να διάγει ζωή βασιλική, μένοντας σε ένα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο τριών στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα.
Τελικά στις 22 Ιουνίου 2015, η δικαστής Claire C. Cecchi αποφάσισε την καταδίκη του Νικόλαου Κόντου ή Κοντοστάθη στο ποσό των 15.569.995,15 δολαρίων, τα οποία πλέον οφείλει να επιστρέψει στην εταιρεία «Electromagnetic Technologies Industries, Inc» . Μικρή λεπτομέρεια ότι στην εταιρεία ETI προεδρεύει ο κύριος John Howard, ο οποίος σε δικόγραφα εντός Ελλάδας αναφέρεται με το ελληνικό του όνομα «Ιωάννης Θεοχαρίδης» και ο οποίος από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης φαίνεται πως έπεσε θύμα του Κόντου.
Μάλιστα, το 2011 ο Δημήτρης Κοντομηνάς κατέθεσε αγωγή κατά του Κοντοστάθη και άλλων στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών υποστηρίζοντας ότι ο Κοντοστάθης με τους συνεργούς του και κατά το διάστημα από το 2005 μέχρι το 2007 απέσπασαν από τον ίδιο επιπλέον 8.000.000 ευρώ σε μετρητά, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά τα χρειάζονταν για να αγοράσουν το αρχείο του ε.α. Νικολάου Γρυλλάκη, το οποίο επιθυμούσαν διακαώς να αποκτήσουν οι αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ!!! Τελικά το αρχείο αυτό δεν το είδε ποτέ ο Κοντομηνάς, αφού ήταν φυσικά «απόρρητο»…
Στη συνέχεια και κατά τη διετία 2008 – 2010, αμέσως δηλαδή μετά την εμπλοκή του στις «θαυματουργές» επιχειρήσεις του Κοντοστάθη, ο Κοντομηνάς φέρεται να έλαβε επισφαλή δάνεια από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπόθεση για την οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγυοδοσίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, τη μεγαλύτερη εγγυοδοσία που έχει ορίσει ελληνικό δικαστήριο μέχρι σήμερα.
Μετά από αυτή την έντονη περίοδο με το “εύκολο χρήμα” και την παγίωση της οικονομικής δυσπραγίας και των μνημονίων, ο «Κόντος» αλλάζει το παραμύθι του και αρχίζει να «θεραπεύει» τον καρκίνο με μαντζούνια, απαιτώντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ από κάθε θύμα του, εμφανιζόμενος να συγχρωτίζεται με εξειδικευμένους ιατρούς στις κορυφαίες κλινικές της χώρας και να συντονίζει χειρουργικές θεραπείες.
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι οι ποινές που θα δεχτεί ο Κοντοστάθης δεν θα είναι αντίστοιχες των εγκλημάτων του, ειδικά όσον αφορά τις ψυχές των παιδιών που βρήκαν πρόωρο τέλος, για να χρηματοδοτήσει το πανάκριβο lifestyle του. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει κατά καιρούς, στόχος των περισσοτέρων απατεώνων στο χώρο της υγείας γίνονται οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευαίσθητη ομάδα, αφού τα υψηλά ποσοστά θνητότητας συνηγορούν υπέρ της ουσιαστικής διαφυγής των ενόχων.
Τις περισσότερες φορές οι συγγενείς μόλις έρθουν σε επαφή με το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τους τεράστιους χρόνους αναμονής, τις πολυάριθμες και ανούσιες αναβολές στις ποινικές δίκες, αλλά και τις ποινές – χάδι προς τους θύτες, που απολαμβάνουν πολύ μικρότερο πραγματικό χρόνο κάθειρξης, νοιώθουν να πεθαίνουν ακόμη μια φορά μετά τον μαρτυρικό θάνατο των συγγενών τους.
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες των εντύπων που αναφέρονται σε όσα γράφει ο Λευτέρης Ρήνος για τον Κόντο στο άρθρο του είναι αναρτημένες στο site του https://ellas.news/2020/06/23/proion-apatis-ta-xrimata-pou-epestrepse-o-pseftogiatros-ston-kontomina/