Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η πρώτη σημαντική δίκη για την απάτη Σώρρα στις 21 Ιουνίου 2019: Απειλούν συνεργάτη μας.

Γράφει ο Ελευθέριος Ρήνος.

sorras 777x437Ο τρόπος που ο καθένας ασκεί επιχειρηματικότητα στη διάρκεια της ζωής του, σου φανερώνει πολλές φορές αν μπορείς να τον εμπιστευτείς. Όταν κάποιος νομίζει ότι θα φτιάξει μια επιχείρηση με τα δικά σου λεφτά, ή αν οι όροι των συναλλαγών αλλάζουν κάθε λίγο ή αν δεν υπάρχει η στοιχειώδης εμπιστοσύνη, τότε η πρόταση κάθε εχέφρονα επενδυτή θα ήταν να φυλαχτείς.

Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που εκφέρεται ένας δικηγόρος στη δικαστική αίθουσα, τις δηλώσεις που κάνει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις μεθόδους που μεταχειρίζεται. Αντίστοιχη εικόνα, σε θρησκευτικές και πολιτικές ομάδες δίνουν οι συνήθειες των μελών, η ρητορική τους, οι απόψεις τους για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και η ανταπόκριση του κοινωνικού συνόλου.

Οι παραπάνω γενικές αρχές, βρίσκουν την εφαρμογή τους στην υπόθεση Σώρρα. Θεωρώ πως η υπόθεση της απάτης των 600 δις συνδυάζει μια σειρά από κοινωνικά ερωτήματα και άτοπα, αλλά το κυριότερο πως αποτελεί μία “δοκιμή ελέγχου” για τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας. Με όσα έχω δει μέχρι σήμερα, η απονομή δικαιοσύνης χωλαίνει και είναι αναποτελεσματική, σε βαθμό που οι αποφάσεις σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να κρίνονται τόσο από την οικονομική δύναμη των διαδίκων και την πρόσβασή τους σε νομικές ομάδες, γνωστούς και διαθέσιμους, όσο και από τον παράγοντα τύχη. Η χρησιμότητα λοιπόν τέτοιων υποθέσεων είναι να φανερώνουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη λειτουργία των θεσμών.

Πριν από αρκετά χρόνια, ο δήθεν τρισεκατομμυριούχος – ωστόσο φτωχός από άποψη – Αρτέμιος Σώρρας, κατέθεσε μηνύσεις κατά πολιτικών, κατηγορώντας τους για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Όχι φυσικά για τα μνημόνια ή για κάποιες ιδιαίτερες πολιτικές αποφάσεις. Έστω για τα εθνικά θέματα ή για διαστάσεις της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας, με τις οποίες θα μπορούσε να διαφωνήσει, ισχυριζόμενος ότι φτάνουν στην παράβαση καθήκοντος.

Οι μηνύσεις του “θα σου κάνω μήνυση” Αρτέμη, φράση που άκουσε ο Αντώνης Σρόιτερ στην Αυτοψία περισσότερες φορές από οποιονδήποτε θνητό, αφορούσαν τη μη είσπραξη των 600 δισεκατομμυρίων που μας “χάριζε” ο γαλαντόμος δωρητής, αλλά που διαδοχικές κυβερνήσεις του ελληνικού και κυπριακού κράτους αρνούνται να παραλάβουν μέχρι σήμερα.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν δύο δίκες, από την πληθώρα των δικαστικών υποθέσεων στην οποία εμπλέκονται ο Σώρρας και ορισμένοι συνοδοιπόροι του. Μετά από όλες τις ανούσιες μηνύσεις, που υπέβαλαν στον κρατικό μηχανισμό σε κυνήγι ανύπαρκτων ευκαιριών και κεφαλαίων, και μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, η δικαιοσύνη επιτέλους αντέδρασε και στέλνει στο εδώλιο το Σώρρα και κάποιους συνεργάτες του.

Η πρώτη δίκη είναι εκείνη που ξεκίνησε με τη μηνυτήρια αναφορά μου τον Αύγουστο 2014, όταν ο Χρήστος Μπαλαντίνας, με είχε επικηρύξει στους φανατικούς οπαδούς λόγω των δημοσιογραφικών μου αποκαλύψεων. Μέλη της οργάνωσης με χαρά αποδέχονταν την πρόταση να μου σπάσουν το κεφάλι και να με “συλλάβουν” ιδιωτικά , ώστε να με τελειώσει ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της οργάνωσης, τουλάχιστον σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις των εμπλεκομένων.

Από το καλοκαίρι του 2014, χρειάστηκε να φτάσουμε στις 28 Δεκεμβρίου 2016 και στη δολοφονία της άτυχης παιδοψυχιάτρου της Λαμίας Θώμης Κουμπούρα, η οποία πλήρωσε με τη ζωή της την καλοσύνη και τον πατριωτισμό της. Αισθήματα και αξίες που εκμεταλλεύτηκε ψυχρά μια ομάδα πολιτικών και οικονομικών απατεώνων, που δεν σταματούν σε τίποτα μπροστά στην εκπλήρωση των ορέξεων τους. Μαζί με τη Θώμη, για την οποία οι δήθεν πρώην “συνέλληνες” της δεν έχουν χύσει ούτε μισό δάκρυ, μέρος της καρδιάς τους έχασαν και οι οικείοι της, που είναι αναγκασμένοι να περνάνε το μαρτύριο του Σισύφου, ενώ ο – σύμφωνα με την ομολογία του – δολοφόνος της αδελφής και κόρης τους είναι κατά πάσα πιθανότητα ο μοναδικός ψηφοφόρος της “Ελλήνων Συνέλευσις” στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

rhnos sorras dikasthrio01Χρειάστηκε λοιπόν να περάσουν 5 χρόνια ώστε να δικαστεί η υπόθεση των απειλών κατά της ζωής μου. Στο ενδιάμεσο η δίκη αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου των δικαστηρίων, αφού συνήθως στοιβάζονται άνω των πενήντα δικών ανά δικάσιμο, ενώ οι τρεις υπόδικοι στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη έχουν ζητήσει από μια φορά αναβολή έκαστος. Αυτή τη φορά, η εν λόγω δίκη είναι πιο κοντά στο να δικαστεί από κάθε άλλη φορά και έχει οριστεί για τις 27 Ιουνίου 2019.

Εκτός από τη δίκη για τις απειλές και την προτροπή για χρήσης βίας λόγω των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων, υπάρχει σε εξέλιξη ακόμη μια δίκη, η οποία έχει περάσει το στάδιο των αναβολών και ήδη έχει διακοπεί δύο φορές. Η ποινική δίωξη αυτή τη φορά είναι κατά των Σώρρα, Λαμπράκη, Διαμαντόπουλου και Πάππας για ένα σύνολο υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες είναι οι ψευδομαρτυρίες τους για την ύπαρξη των χρημάτων και οι ψευδείς καταμηνύσεις κατά πολιτικών. Πρόκειται για μια αρκετά πιο σημαντική δίκη, που ορίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019.

Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης το Σεπτέμβρη 2018 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω απεργίας του προσωπικού των δικαστηρίων. Στη δεύτερη εκδίκαση εμφανίστηκε εκπρόσωπος του δικηγόρου Φώτιου Μπαμπάνη (Δικηγόρος Πειραιά), υποστηρίζοντας ότι ο νομικός συμπαραστάτης του Σώρρα έπεσε θύμα ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος και είχε υποστεί κάταγμα του βραχιονίου οστού σε 22 σημεία.

Η έδρα στην αρχή δεν έδωσε την αναβολή και μετά από διακοπή κάλεσε την πλευρά Σώρρα να εμφανίσει κάποιον δικηγόρο εντός 30 λεπτών. Ως δια μαγείας εμφανίστηκε ο βαρύτατα τραυματισμένος δικηγόρος, με έναν απλό επίδεσμο στο λαιμό, μερικές φωτοτυπίες ακτινογραφιών, χωρίς όμως ιατρική γνωμάτευση την οποία δεν μπόρεσε να εντοπίσει.

Το γέλιο των συναδέλφων του κυρίου Μπαμπάνη, που υποστήριζαν μεταξύ τους ότι τον είχαν δει να κυκλοφορεί πριν λίγη ώρα εντός του περιβάλλοντα χώρου των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων ήταν το μόνο χαρούμενο σημείο σε μια τραγελαφική κατάσταση, στην οποία δόθηκε τελικά αναβολή, με την απειλή του δικηγόρου του Σώρρα ότι αν προχωρήσει η δίκη θα σωριαστεί στο πάτωμα μπροστά στους δικαστές. Με συντριπτικό κάταγμα στο βραχιόνιο οστό, ήταν πραγματικό θαύμα που άντεξε…

Κατά την επόμενη δικάσιμο, σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 17 Μαΐου 2019 ο ίδιος δικηγόρος εμφανίστηκε να δικάζει άλλη υπόθεση σε άλλο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραστεί αφού ήταν ο μόνος δικηγόρος του Σώρρα. Το απίστευτο είναι ότι λίγες ημέρες πριν, στις 14 Μαΐου 2019, δικαζόταν η προηγούμενη υπόθεση με τις απειλές εναντίον μου, όπου ζητήθηκε και πάρθηκε αναβολή πάλι για κώλυμα δικηγόρου, ο οποίος και πάλι ήταν ο μόνος δικηγόρος του Σώρρα και δίκαζε πάλι σε άλλο δικαστήριο, εκείνη τη φορά την υπόθεση της Energa, μόνο που δεν ήταν ο κύριος Μπαμπάνης.

Η έδρα, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις αποφάσισε να μη δώσει αναβολή, αλλά να διακόψει τη δίκη για τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019. Ήταν πλέον ηλίου φαεινότερο πως η η ομάδα που οργανώνει τη δικαστική τακτική του Σώρρα είχε κρίνει ότι αυτή η δεύτερη δίκη είναι πιο ουσιώδης, γιατί συνήθως στις καταδίκες για τέτοια αδικήματα υπάρχει και ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Πίστευαν λοιπόν ότι αν η δίκη διεξαγόταν κανονικά και ο Σώρρας καταδικαζόταν, θα είχαν πρόβλημα αναφορικά με τη συμμετοχή τους στην Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019 και ενώ για πολλοστή φορά παρουσιάστηκα ως μάρτυρας σε αυτή την υπόθεση, η πλευρά Σώρρα εμφανίστηκε πάλι χωρίς δικηγόρο αλλά με “άγγελο” την κυρία Μαρίνα Λάτση, η οποία ενημέρωσε την έδρα πως ο μοναδικός δικηγόρος του Σώρρα κύριος Φώτιος Μπαμπάνης είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ήταν όλο το βράδυ διασωληνωμένος σε μονάδα εντατικής θεραπείας και στη συνέχεια του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση με την εντολή να παραμείνει κλινήρης για δύο εργάσιμες ημέρες, δηλαδή για το χρονικό διάστημα μέχρι να κλείσουν τα δικαστήρια για τις επερχόμενες εκλογές! Αφού και πάλι εμφανίστηκε ο ίδιος ο κύριος Μπαμπάνης εντός μικρού χρονικού διαστήματος και για πολλοστή φορά εξήγησε στο δικαστήριο ότι θα σωριαστεί στο πάτωμα μπροστά στους δικαστές, η δίκη διακόπηκε εκ νέου για τις 21 Ιουνίου 2019.

Από τις 9 το πρωί όμως και μέχρι την προσέλευση Μπαμπάνη και τη διακοπή της δίκης, αυτό που μου έμεινε έντονα χαραγμένο στο μυαλό ήταν ο φανατισμός και το μίσος των παρευρισκομένων. Μόλις με κάλεσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου να καταθέσω και κατά τη διάρκεια των πολλαπλών διακοπών της δίκης (στην αρχή λόγω των επεισοδίων και μετά λόγω των αιτημάτων Μπαμπάνη για αναβολή), οι συγκεντρωμένοι οπαδοί του Σώρρα έκαναν σαφές πως δεν τους ενδιέφερε να ακούσουν τα στοιχεία ή τις καταθέσεις των μαρτύρων, αλλά να διακόψουν τη δίκη.

Μάλιστα, εκτός από τις συνεχείς ύβρεις προς το πρόσωπό μου, προς τη γηραιά μητέρα μου και τις απειλές, συγκεκριμένα μέλη της οργάνωσης Σώρρα μου έδειχναν ότι θα μου κόψουν το λαιμό. Στη ζούγκλα αυτή, η προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης ήταν αδύνατη, και ο μόνος αστυνομικός που βρισκόταν από το πρωί στην αίθουσα ήταν πασιφανές ότι φοβόταν περισσότερο και από μένα. Ακόμη και οι ενισχύσεις των… δύο αστυνομικών που κλήθηκαν μετά από εντολή της Προέδρου, δεν έμοιαζαν αρκετές.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά άνθρωποι μαζοποιήθηκαν, με εντολές του αρχηγού τους παρευρέθηκαν σε μια δικαστική αίθουσα και φρόντισαν να δηλώσουν με κάθε τρόπο ότι με έχουν στοχοποιήσει. Στα μάτια τους είμαι ο εχθρός. Και όμως οι εκπρόσωποι της δικαιοσύνης που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη δίκη και μου έστειλαν την κλήση για να παραστώ ως μάρτυρας, δεν φρόντισαν να καλέσουν άλλους μάρτυρες, όπως για παράδειγμα έναν μάρτυρα από το Υπουργείο Οικονομικών και έναν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Νομίζω ότι θα είχαν περισσότερα να συνεισφέρουν από το δημοσιογράφο, ανεξάρτητα από την πληθώρα και την εγκυρότητα των στοιχεία που θα καταθέσω. Όμως βλέποντας την εικόνα των εξαγριωμένων, φανατικών οπαδών κατάλαβα ότι κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση μου!

Είναι σαφές ότι αυτό που επιθυμούσε η πλευρά Σώρρα το πέτυχε. Η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ για να με φοβίσουν ακόμη περισσότερο, οπαδοί του Σώρρα υπέγραφαν μπροστά μου μήνυση εναντίον μου και κατά του δημοσιογράφου Ιωσήφ Παπαδόπουλου, γιατί σε συνέντευξή μου ανέφερα πως ο Σώρρας ζήτησε από τους κακόμοιρους οπαδούς του να παρευρεθούν στη δίκη της 17ης Μαΐου, ενώ γνώριζε ότι θα ζητήσει αναβολή λόγω κωλύματος δικηγόρου.

Θεωρούν ότι το επίθετο “κακόμοιρος” ήταν προσβλητικό και αποφάσισαν καθαρά για λόγους εκδίκησης να κινηθούν ακόμη μια φορά εναντίον μου, σε μια υπόθεση στην οποία θα γελάσει κάθε εισαγγελικός λειτουργός που θα τη διαβάσει! Άλλωστε, ήδη έχουν εκδοθεί τρεις εισαγγελικές απαλλακτικές διατάξεις για μηνύσεις στελεχών της οργάνωσης Σώρρα εναντίον μου, ενώ το περιεχόμενο των εγκλήσεων κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε παράσταση stand up comedy, αφού σημεία όπως οι καταγγελίες εναντίον μου για “κατασκοπία”, “ηθική αυτουργία σε εμπρησμό δασών” και “ανθρωποκτονίες από πρόθεση” ξεπερνούν κάθε λογική.

sorras aristea01Ένα από τα πράγματα που εδώ και χρόνια μου κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές και η δικαιοσύνη μέχρι σήμερα αφήνουν ατιμώρητα τα αδικήματα που διαπράττουν αρκετά από τα μέλη της οργάνωσης Σώρρα. Ίσως να είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο κραυγαλέες περιπτώσεις διανομής πλαστών εγγράφων, απάτης και διασποράς ψευδών ειδήσεων, στην οποία άνθρωποι χάνουν τις περιουσίες τους αφού πείστηκαν να μην πληρώσουν τα δάνεια και τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, μέχρι και στη ΔΕΗ, γιατί … θα τα πληρώσει ο απένταρος “τριλλιόνης” (από τα trillions). Παρόμοια όμως ήταν και η ανοχή των αρχών στον όχλο που με απειλούσε και με καθύβριζε εντός της δικαστικής αίθουσας.

Ευθύνες όμως, εκτός της ραθυμίας της δικαιοσύνης, έχουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι βλέπουν και ακούν δικηγόρους να υπόσχονται πως οι Έλληνες πολίτες θα καλύψουν τις οφειλές τους με τις εξώδικες δηλώσεις Σώρρα, πως ο ανακριτής έχει συμφωνήσει με το δικηγόρο του Σώρρα ότι είναι αθώος και ο “αρχηγός” κρατείται παράνομα στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με όσα “ξεφεύγουν” από τους οργανωτές, οι αιτήσεις για ανακοπές κατά οφειλών στα γραφεία των ίδιων των δικηγόρων φτάνουν μέχρι την οροφή!

Με ιδιαίτερη λύπη μου διατυπώνω την άποψη πως ειδικά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας και αυτός του Πειραιά θα έπρεπε να έχουν επέμβει, για την εξαπάτηση των πολιτών οι οποίοι για να εμπιστευτούν συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία και να τους αναθέσουν τη δικαστική τους εκπροσώπηση, πείθονται από δικηγόρους πως ο βαθύπλουτος Σώρρας με τα “κληρονομικά” τρισεκατομμύρια που ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει που βρίσκονται, θα τους αποπληρώσει τις οφειλές τους.

Βέβαια, το συγκεκριμένο target group είναι γεμάτο οφειλέτες και υπάρχουν δικηγόροι που δηλώνουν παλαβομάρες, για να πάρουν υποθέσεις οπαδών του Σώρρα, όμως δεν περίμενα ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι θα εμφάνιζαν τόσο χαλαρά αντανακλαστικά!

Πιστεύω ότι λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών, η πλευρά Σώρρα θα θελήσει για ακόμη μια φορά να προσφέρει άφθονο γέλιο, αφού ο “αρχηγός” τους έχει αποφασίσει την κάθοδο στις εκλογές. Συνεπώς, για όσους επιθυμούν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια αν η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της ή αν και αυτή τη φορά θα μαζευτούν 150 άνθρωποι που θα απειλούν να με λυντσάρουν, θα βρίζουν νεκρούς και ζωντανούς της οικογένειας μου και θα δηλώνουν ότι θα με εκτελέσουν, αλλά κυρίως για όσους ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν με την παρουσία τους τη δημοκρατικότητα της απονομής δικαιοσύνης, σας καλώ στη ανοικτή δίκη της 21η Ιουνίου 2019, που θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο 13 και αίθουσα 3 των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Κυρίως, όμως αυτοί που θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη δίκη της 21ης Ιουνίου είναι οι εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων της Αττικής, για να παρακολουθήσουν ιδίοις όμμασι τα όσα τραγελαφικά θα συμβούν! Εκτός κι αν δεν ενδιαφέρονται και εκείνος που οφείλει να αντιμετωπίσει τον αγριεμένο όχλο, μόνος για μια ακόμη φορά, θα πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος, μήπως και ησυχάσουν τέλος πάντων κάποιοι από δαύτον!
Τουλάχιστον εμένα μου αρκούν τα καθημερινά μηνύματα υποστήριξης από οικογένειες, που είτε έχουν πέσει θύματα της απάτης των τρισεκατομμυρίων και βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού ή έχουν γλιτώσει λόγω της αρθρογραφίας μου. Για αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους είχε την υποχρέωση να προστατέψει το ελληνικό κράτος και δεν το έπραξε, αλλά και ως άτυπο μνημόσυνο για την αδικοχαμένη Θώμη Κουμπούρα, εγώ προσωπικά θα ταξιδέψω στην Αθήνα και θα βρίσκομαι την 21η Ιουνίου στην αίθουσα 3 του κτιρίου 13 της Ευελπίδων και ας είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνω στη ζωή μου!

Πηγή: https://hellasjournal.com/2019/06/i-proti-simantiki-diki-gia-tin-apati-sorra-stis-21-ioynioy-2019-apeiloyn-synergati-mas/

Σχόλιο "Rib and Sea"

Στον επίλογο αυτού του άρθρου, εν είδει "Ποντίου Πιλάτου", ο εκδότης της "Hellas Journal" δήλωσε :

"Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός".

Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια αποποίησης ευθυνών του συναδέλφου αλλά, όσο τουλάχιστον με αφορά, διαφωνώ με το σκεπτικό του. Συμφωνώ 100% με όσα αναφέρει στο άρθρο του ο φίλος μου Λευτέρης Ρήνος και δηλώνω εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι όσα γράφει με βρίσκυον απολύτως σύμφωνο.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.