Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο ΚΗΡΥΞ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ και ο ΚΗΡΥΚΑΣ των ΧΑΝΩΝ

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

kirikasΔιαβάζω στην εφημερίδα των Συντακτών ότι ο διεθνούς φήμης ελεγκτικός οίκος «ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ» διαπίστωσε τις ακόλουθες ατασθαλίες της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ:

«Προκλητικές δανειοδοτήσεις που ζημίωσαν αποδεδειγμένα τους πολίτες κυρίως της Κρήτης έλαβε η οικογένεια Μητσοτάκη από τη μεγαλύτερη συνεταιριστική τράπεζα του νησιού ……..Το τμήμα του πορίσματος που αφορά τα δάνεια της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους περίπου 80.000 μετόχους της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας οι οποίοι διαβάζουν με έκπληξη τις τελευταίες ημέρες για όσα συνέβαιναν πριν από δέκα χρόνια και συνεχίζουν να συμβαίνουν με τις επιλήψιμες συμπεριφορές στελεχών της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ που σχετίζονται με τα δάνεια της εταιρείας ΚΗΡΥΞ ΑΕ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεσή της που απέστειλε στην επιτροπή της Βουλής η Τράπεζα της Ελλάδος…. η Παγκρήτια Τράπεζα έχει εγκρίνει δύο δάνεια για την «Κήρυξ ΑΕ» συνολικού ύψους 2.150.000 ευρώ με σκοπό την ανέγερση κτιρίου στην οδό Χιωτάκη 22 στο κέντρο της πόλης των Χανίων, όπου στεγάζονταν παλαιότερα και τα γραφεία της εφημερίδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 όταν εγκρίνεται το πρώτο δάνειο (1,3 εκατ. ευρώ) έχει ήδη κλείσει η εφημερίδα (από τον Ιούνιο του 2006) και η εταιρεία, χωρίς να έχει προκύψει ότι στο μεταξύ έχει αλλάξει τους καταστατικούς της σκοπούς, αναπτύσσει μόνο οικοδομική δραστηριότητα δανειοδοτούμενη για την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής στο συγκεκριμένο οικόπεδο.

Μόνο που τους όρους του δανεισμού αυτού θα τους ζήλευαν πολλές υγιείς επιχειρήσεις της Κρήτης και όχι μόνο. Στην έκθεση ειδικής έρευνας της Τραπέζης της Ελλάδος με ημερομηνία 29/11/2016, τονίζεται πως τότε δεν ελήφθη υπόψη ότι η εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» κατά τον χρόνο λήψης του δανείου είχε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, συσσωρευμένες ζημιές και οφειλή από άλλο δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς, δεδομένα που σύμφωνα με την έκθεση την κατέτασσαν στη βαθμίδα CCC (υψηλού ρίσκου). Κυρίως όμως η τότε διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας συμφώνησε σκανδαλωδώς στην εκταμίευση του ποσού του δανείου για την ανέγερση της τετραώροφης οικοδομής χωρίς να καταστεί υποχρεωτική η προηγούμενη προσκόμιση τιμολογίων δαπανών. ΄Ετσι μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 είχε εκταμιευθεί ποσό 1.144.000 ευρώ (σχεδόν το σύνολο του πρώτου δανείου), ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά 30%. Παρ όλα αυτά αντί να ζητηθούν από την τράπεζα εγγυήσεις για την αποπεράτωση του κτιρίου τρεις μήνες αργότερα εγκρίνεται από την ίδια τράπεζα και δεύτερο δάνειο 850.000 ευρώ γι’ αυτόν τον σκοπό. Τελικά για το συγκεκριμένο κτίριο δίνονται στην Κήρυξ ΑΕ συνολικά δάνεια περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει εμφανίσει τιμολόγια δαπανών μόνο για τα 950.000 ευρώ. Για τη διαφορά που προκύπτει η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση ειδικής έρευνας κάνει λόγο για ποσό 554.000 ευρώ που αναλήφθηκε σε μετρητά χωρίς να καταστεί δυνατή η διερεύνηση της χρήσης του.
Η περιβόητη τριγωνική σχέση MME τραπεζών και πολιτικών φαίνεται πως εκείνη την περίοδο αποκτά σάρκα και οστά μέσω μιας άλλης εταιρείας της «Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ», η οποία αποτελεί σύμπραξη των τεσσάρων επιμελητηρίων του νησιού του Πανεπιστημίου Κρήτης και των δύο συνεταιριστικών τραπεζών της μεγαλονήσου.

Σημαντική παράμετρος που τονίζεται και στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι πως στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της «Κήρυξ ΑΕ» εκείνη την εποχή είναι το ίδιο πρόσωπο ο Ευάγγελος Σπανουδάκης (έμπιστος συνεργάτης της οικογένειας Μητσοτάκη) ο οποίος διέθετε και την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας «Αναπτυξιακή Κρήτης ΑΕ» από τα τέλη του 2006 έως τον Μάρτιο του 2011. Στην ίδια εταιρεία μετείχε (συμπτωματικά;) και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Με λίγα λόγια στο συγκεκριμένο σχήμα φαίνεται να συναντώνται και να συνεδριάζουν από εκείνη την περίοδο ο δανειστής και ο δανειζόμενος υπό την υψηλή εποπτεία μιας βαριάς πολιτικής οικογένειας της Κρήτης….Το επίμαχο κτίριο της οδού Χιωτάκη στεγάζει σήμερα το πολυκατάστημα Marks and Spencer, οι ιδιοκτήτες του οποίου πληρώνουν ενοίκιο στην «Κήρυξ ΑΕ». Το ενοίκιο αυτό βάσει της δανειακής σύμβασης έχει εκχωρηθεί στην Παγκρήτια Τράπεζα ως μέσο αποπληρωμής του δανείου. Ωστόσο αν και η μηνιαία δόση του δανείου θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 19.000 ευρώ, προκειμένου να ανταποκρίνεται ως μέσον εξόφληση,ς από την αρχή το μίσθωμα του κτιρίου ορίστηκε στις 14.000 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο το μίσθωμα του κτιρίου αναπροσαρμόστηκε στις 9.000 ευρώ, κίνηση που η Τράπεζα της Ελλάδος χαρακτηρίζει επιλήψιμη. Τελικά η δόση πήγε ακόμα πιο κάτω αφού σήμερα η Παγκρήτια Τράπεζα έχει αποδεχτεί να εισπράττει μόνο 5.500 ευρώ τον μήνα, ώστε να μένουν 3.500 ευρώ στην εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» για την εξυπηρέτηση άλλων οφειλών της προς το Δημόσιο.

Ο Γιώργος Κουρλετάκης τότε και σήμερα β΄ αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας που συμμετείχε στο ίδιο συμβούλιο της «Αναπτυξιακή Κρήτης» με τον Ευάγγγελο Σπανουδάκη απαντώντας σε ερώτηση της «Εφημερίδας των Συντακτών», τόνισε πως δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό χαρακτηρίζοντας κυνήγι μαγισσών όσα αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής. Επισήμως πάντως από την Παγκρήτια δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση στις αιτιάσεις περί «επιλήψιμων συμπεριφορών» στελεχών της, ενώ πηγές της τράπεζας διαβεβαιώνουν στην «Εφ. Συν.» πως έγινε προσπάθεια τα δάνεια της «Κήρυξ ΑΕ» να εξυπηρετούνται κανονικά πάντα με δεδομένη την πτώση της αξίας των ακινήτων σε πανελλαδική κλίμακα.

Η εταιρεία «Κήρυξ ΑΕ» είναι ελεγχόμενη από την εξεταστική επιτροπή και ενδεχομένως από τη Δικαιοσύνη και για το δάνειο των 300.000 ευρώ που έλαβε από την Τράπεζα Πειραιώς το 2005. Στο πόρισμα της εξεταστικής αναφέρεται η περίπτωση της δεύτερης προσημείωσης, η οποία ετέθη στο κτίριο των παλαιών εγκαταστάσεων της ιστορικής εφημερίδας στην περιοχή Νεροκούρου Χανίων.

Εκεί, σε προάστιο έξω από την πόλη των Χανίων, η εταιρεία διαθέτει ένα εγκαταλειμμένο σήμερα ακίνητο σε ισόγειο χώρο παλαιάς κατασκευής υπολογιζόμενης αξίας 324.000 ευρώ (το 2015)….Ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς το προσημειώνει παραβλέποντας πως για το εν λόγω κτίριο υπάρχει ήδη πρώτη προσημείωση για άλλο παλαιότερο δάνειο της εταιρείας από άλλη τράπεζα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, από αυτή την κίνηση ο ακάλυπτος κίνδυνος για την Τράπεζα ήταν 265.312 ευρώ, ήτοι ποσοστό 88,43% του ποσού του δανείου. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως κανένας κοινός θνητός δεν θα έπαιρνε αντίστοιχο δάνειο αν δεν είχε ένα όνομα βαρύ όπως της οικογένειας Μητσοτάκη. … Επί 11 χρόνια και ενώ οι κάνουλες της τραπεζικής αγοράς στερεύουν, η Τράπεζα Πειραιώς στην ουσία ξεχνάει το δάνειο αυτό και κανείς δεν ζητά την αποπληρωμή του. Μήνες μετά τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, τον Νοέμβριο του 2016, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της «Κήρυξ ΑΕ» προβαίνει σε νέα ρύθμισή του. Εν τω μεταξύ με τις προσαυξήσεις των χρόνων η συνολική απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει πλέον στις 718.000 ευρώ (διπλάσιο ποσό από την αξία που είχε το 2005 το ακίνητο με τη διπλή προσημείωση στην περιοχή Νεροκούρου)».
    
Ενδελεχής έλεγχος, λοιπόν, και πόρισμα ακλόνητο, προκειμένου να αποδειχθεί πέρα πάσης αμφιβολίας ότι ο Κούλης δεν είναι ολιγότερον μνημονιακός από τον Αλέξη, προ πάντων όμως, ότι υπήρξε ένας εκ των πρωταιτίων που έφεραν τα Μνημόνια και ανάγκασαν τον Αλέξη να φέρει και αυτός Μνημόνιο, άρα ο Αλέξης είναι που πρέπει να κυβερνά και όχι ο Κούλης, αφού για τα Μνημόνια που εφαρμόζει ο Αλέξης δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο Κούλης και οι άλλοι.  
    
Η καλή μας Εφημερίδα και η ακόμη καλλίτερη Εξεταστική Επιτροπή δεν λένε κουβέντα για την επιστολή Νικολόπουλου προς τον πρώην Πρόεδρο της Εξεταστικής κ. Φάμελλο. Ζήτησε o κ. Φάμελλος τα στοιχεία που ζητούσε ο Νικολόπουλος; Όποιος έχει κέφι, ας διαβάσει το συνημμένο.
    
Στο σχετικό πόρισμα διάβασα ότι έγινε πολλή κουβέντα και για το άρθρο 78 του ν. 4146/2013, με το οποίο τέθηκαν στο ποινικό απυρόβλητο τα τραπεζικά στελέχη που δανειοδότησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Πολλές απόψεις κατεγράφησαν. Απασχόλησε πολύ το ζήτημα, αν η διάταξη καταλαμβάνει και τα πολιτικά κόμματα ή όχι.  Ας διαβάσουμε τη διάταξη:
    
«Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγηση τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ)».
    
Επίσης, ας διαβάσουμε το άρθρο 29 ν. 3023/2002 «6. Το πολιτικό κόμμα αποκτά με την ίδρυσή του νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής του.»
    
Άρα, είναι μεν τα πολιτικά κόμματα αδιαμφισβητήτως νομικά πρόσωπα, αλλά είναι μεγάλη η κουβέντα αν είναι νπδδ ή νπιδ. Δεν συζητείται, βέβαια, το ότι δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα από νομικής απόψεως. Από μη νομικής απόψεως ασφαλώς και είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφού αποσκοπούν στην κατάκτηση της εξουσίας ή στην αγκίστρωσή τους στις παρυφές της, ώστε να αποκομίζουν τα στελέχη, οι κολλητοί τους και οι ψηφοφόροι τους οφέλη νομότυπα [αργομισθίες] ή παράνομα [μίζες]. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν να ανήκουν τα πολιτικά κόμματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά τότε γιατί αρχειοθετήθηκε το πόρισμα Καλούδη; [ΣΗΜ: αυτό είναι τόσο βαθειά αρχειοθετημένο που δεν το βρίσκω πουθενά]. Αλλά και γιατί  έλεγαν τούτα οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2013;

Γιαταγάνα: «Αντίθετα, έρχεστε και θέλετε οπωσδήποτε να ρυθμίσετε αυτό που εξυπηρετεί τους φίλους σας. Αυτό συνιστά απιστία και όχι η τροπολογία που μας φέρατε «νύχτα» και αξιώνετε να την περάσουμε. Θέλετε η Βουλή να αποφανθεί τώρα επί του Ποινικού Κώδικα και να πούμε τι είναι και τι δεν είναι απιστία για τον τραπεζίτη που έδωσε χρήματα στα κόμματα και τώρα θέλετε να τον απαλλάξετε. Να τον απαλλάξετε για όσα έχει ήδη δώσει και για όσα θα δώσει. Αυτό είναι απιστία! Μην μπερδεύεστε και μην προσπαθείτε να εξαπατήσετε κανέναν.»

Παπαδημούλης: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται, και ασφαλώς, να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, από τρεις βουλευτές της ΝΔ, τους κ.κ. Τσουμάνη, Σταμενίτη και Χριστογιάννη. Με αυτόν τον τρόπο, τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, το μισθό, την παιδεία, την υγεία, βρίσκει τρόπους ν’ αθωώνει υπευθύνους».

Συμπέρασμα: ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει καλό. Και οι ΑΝΕΛ κάνουν καλό. Το μεγαλύτερο κακό έχει κάνει στη χώρα ο ΚΗΡΥΞ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ. Για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ δεν θα πείτε κάτι ρε παιδιά; Για τη SIEMENS; Κι’ εκείνη τη ρημάδα την έκθεση της Black Rock την πήρατε στα χέρια σας; Τη διαβάσατε; Τη ζητούσε και ο Νικολόπουλος από τον κ. Φάμελλο.  Και πριν απ’ αυτόν τη ζητούσε ο Αλέξης. Τί απέγινε;
      
Ως προς τη μετοχική σύνθεση του κομματικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος το πόρισμα αναφέρει ότι η εφημερίδα είναι «πολυμετοχική, με κύριο μέτοχο τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά ποσοστό 34,54%, και μικρομετόχους που κατέχουν έως το 3,86% του μετοχικού κεφαλαίου ο καθένας και συνολικά το 48,30% των μετοχών». Σύνολο 82,84%. Για το υπόλοιπο 17,16% ουδεμία πληροφορία. Ούτε για τον μυστηριώδη μέτοχο που κρύβεται πίσω από μία offshore εταιρεία.