Έλαβα σήμερα μια επιστολή από την Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου κυρία Ευγενία Θάνου, σε απάντηση του άρθρου μου με τίτλο : "Γιατί οι Γιατροί του Κόσμου εγκατέλειψαν την Τήλο;" : http://www.ribandsea.com/waves/2620-giati-oi-giatroi-tou-kosmou-egkateleipsan-tin-tilo και την καταγγελτική, για την συμπεριφορά των "Γιατρών του Κόσμου" στην Τήλο, επιστολή του Πατρός Αθ. Φραγκόπουλου : http://www.ribandsea.com/readers/2629-o-patir-ath-fragkopoulos-kataggelei-tin-symperifora-ton-giatron-tou-kosmou-stin-tilo
Ακολουθεί η επιστολή της κυρίας Θάνου, την οποία δημοσιεύω αυτούσια συμμορφούμενος, απολύτως, προς την δημοσιογραφική δεοντολογία. Θα ακολουθήσει ωστόσο ανταπάντησή μου, δεδομένου ότι η απάντηση της κυρίας Θάνου έχει πολλά κενά τα οποία χρήζουν περαιτέρω δημοσιογραφικής, και όχι μόνο, έρευνας.
Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Απαντητική επιστολή της κυρίας Ευγενίας Θάνου.
Τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια προγράμματος ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μικρών ακριτικών νησιών του Αιγαίου που στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου εγκαταστάθηκαν στα Αγροτικά Ιατρεία της Τήλου, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους μόνιμους κατοίκους του εν λόγω νησιού, καθώς και δύο γειτονικών του νησιών, μέσω μηνιαίων επισκέψεων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί σε ένα ακόμα νησιωτικό σύμπλεγμα, αποτελεί μια πρωτοπόρο δράση των Γιατρών του Κόσμου, η οποία στοχεύει στην εξισορρόπηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μεταξύ των κατοίκων της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. Η Τήλος ήταν το πρώτο νησί που επωφελήθηκε από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Limmat Stiftung και είχε διάρκεια από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016.
Κατά την 16μηνη παραμονή των Γιατρών του Κόσμου στο νησί της Τήλου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, οικοδομικές, ξυλουργικές) στα Ιατρεία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία εξοπλίστηκαν με σταθερές σύγχρονες κατασκευές (κλιματιστικά, πάγκοι εργασίας, εντοιχισμένες ντουλάπες, κτλ.). Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου εξυπηρετούσε καθημερινά στα Ιατρεία του νησιού (σε Λιβάδια και Μεγάλο Χωριό), ενώ κάλυπτε εξ ολοκλήρου τα επείγοντα περιστατικά. Επιπλέον, η Οργάνωση κάλυπτε το κόστος της συμμετοχής των ασφαλισμένων και το συνολικό κόστος των ανασφάλιστων μόνιμων κατοίκων στις χρόνιες φαρμακευτικές τους ανάγκες. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος, οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν δωρεάν ετήσιο ιατρικό έλεγχο (αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα και καρδιογραφήματα) σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του νησιού.
Εξ αιτίας της απουσίας Αγροτικού Γιατρού από την Τήλο καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής των Γιατρών του Κόσμου στο νησί, και πιστοί στην αρχή τους να βρίσκονται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, οι Γιατροί του Κόσμου επέλεξαν να προσαρμόσουν τον αρχικό τους προγραμματισμό, όσο αφορά τις μηνιαίες επισκέψεις σε δορυφορικά νησιά, και να παρέχουν ιατρική στήριξη αποκλειστικά στο νησί της Τήλου. Απόρροια της συγκεκριμένης τροποποίησης αποτέλεσε και η μετάβαση των Γιατρών του Κόσμου στο δεύτερο νησί του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος για τον δεύτερο χρόνο του προγράμματος.
Κατά την αποχώρησή τους από το νησί, οι Γιατροί του Κόσμου δώρισαν στο Αγροτικό Ιατρείο της Τήλου τον σταθερό εξοπλισμό (κλιματιστικά, πάγκος εργασίας, εντοιχισμένη ντουλάπα, κτλ.) καθώς και ιατρικά αναλώσιμα και φαρμακευτικό υλικό, ενώ μετακίνησαν τον εξοπλισμό που οι ίδιοι παρείχαν και είναι απαραίτητος προκειμένου να προσφερθούν οι ίδιες υπηρεσίες και στον επόμενο προορισμό τους.
Στα πλαίσια της απόλυτης διαφάνειας που διέπει όλες τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, και προς απάντηση σε πρόσφατα δημοσιεύματα, όλα τα νόμιμα έγγραφα (Συμβάσεις, παραστατικά, επιστολές, κλπ.) που αναφέρονται παραπάνω βρίσκονται στην διάθεση της δημοσιογραφικής έρευνας.
Με εκτίμηση,
Ευγενία Θάνου
Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος.
Ανταπάντηση του Ιωσήφ Παπαδόπουλου.
Αγαπητή κυρία Θάνου,
Είμαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να κάνω τις εξής, δια γυμνού οφθαλμού, διαπιστώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στην απαντητική επιστολή σας. Διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξα μετά από την ενδελεχή πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνά μου στο νησί της Τήλου.
Θα ήθελα μάλιστα να επισημάνω ότι ουδέν αναφέρατε για την "ταμπακέρα", τους λόγους δηλαδή για τους οποίους οι "Γιατροί του Κόσμου" εγκατέλειψαν ξαφνικά το νησί της Τήλου, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, εκείνη την χρονική στιγμή, δεν διέθετε ούτε καν νοσηλευτικό προσωπικό! Αν δεν είναι αυτό ένα πολύ σοβαρό θέμα προς εισαγγελική διερεύνηση, τότε ποιο είναι;
Έχουμε λοιπόν και λέμε :
Γράφετε :
"Τον Ιούνιο του 2015, στα πλαίσια προγράμματος ιατροφαρμακευτικής κάλυψης μικρών ακριτικών νησιών του Αιγαίου που στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, οι Γιατροί του Κόσμου εγκαταστάθηκαν στα Αγροτικά Ιατρεία της Τήλου, προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους μονίμους κατοίκους του εν λόγω νησιού, καθώς και δύο γειτονικών του νησιών, μέσω μηνιαίων επισκέψεων."
Σας απαντώ : Τις επισκέψεις στα γειτονικά νησιά δεν τις έκαναν οι "Γιατροί του Κόσμου" γιατί και τα δύο είχαν γιατρούς διορισμένους από το ελληνικό κράτος ενώ η Τήλος δεν είχε ούτε καν νοσηλευτικό προσωπικό!
Ενώ μάλιστα η ίδια κατάσταση εξακολουθεί, μέχρι και σήμερα, για το νησί της Τήλου, ενώ στο νησί της Χάλκης - με όλη την αγάπη και το ενδιαφέρον μου προς αυτήν και τους κατοίκους της - έχει διοριστεί και νέος αγροτικός γιατρός, η οργάνωσή σας αποφασίζει, χωρίς καμμία ενημέρωση, να εγκαταλείψει την παροχή ιατρικής προσφοράς στο νησί της Τήλου!
Γράφετε :
"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί σε ένα ακόμα νησιωτικό σύμπλεγμα, αποτελεί μια πρωτοπόρο δράση των Γιατρών του Κόσμου, η οποία στοχεύει στην εξισορρόπηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μεταξύ των κατοίκων".
Σας απαντώ : Έτσι λοιπόν στοχεύουν οι "Γιατροί του Κόσμου" στην "εξισορρόπηση" των ανισοτήτων; Αφήνοντας στην τύχη της την Τήλο, που δεν έχει ούτε καν νοσηλεύτρια και μετακινούμενοι στη Χάλκη που διαθέτει αγροτικό, έστω, γιατρό;
Γράφετε :
"Το εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου εξυπηρετούσε καθημερινά στα Ιατρεία του νησιού (σε Λιβάδια και Μεγάλο Χωριό), ενώ κάλυπτε εξ ολοκλήρου τα επείγοντα περιστατικά.".
Σας απαντώ : Αφού είχαν ωράριο εργασίας 9-5, Δευτέρα με Παρασκευή, και το προσωπικό είχε δικαίωμα να λείπει ακόμη και από το νησί, πώς ακριβώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά που υπήρχαν εκτός ωραρίου; Σε κανένα σημείο της προγραμματικής σύμβασης δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ωράριο παροχής των ιατρικών υπηρεσιών που θα παρείχαν οι "Γιατροί του Κόσμου" στους κατοίκους της Τήλου. Ο γιατρός δεν είναι επάγγελμα με την στενή έννοια του όρου, αγαπητή κυρία Θάνου, Ο γιατρός επιτελεί λειτούργημα και δεν γνωρίζω κανένα λειτούργημα που να έχει προκαθορισμένο ωράριο! Την επιστολή του Πατρός Αθ. Φραγκόπουλου την διαβάσατε ή απλώς την προσπεράσατε γιατί δεν είχατε τι να σχολιάσετε; http://www.ribandsea.com/readers/2629-o-patir-ath-fragkopoulos-kataggelei-tin-symperifora-ton-giatron-tou-kosmou-stin-tilo
Γράφετε :
"Κατά την 16μηνη παραμονή των Γιατρών του Κόσμου στο νησί της Τήλου, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, οικοδομικές, ξυλουργικές) στα Ιατρεία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία εξοπλίστηκαν με σταθερές σύγχρονες κατασκευές (κλιματιστικά, πάγκοι εργασίας, εντοιχισμένες ντουλάπες, κτλ.)".
Σας απαντώ : Αυτές οι εργασίες, στις οποίες αναφέρεστε, είναι πάρα πολύ βασικές για την υγεία των κατοίκων της Τήλου. Σωστά; Αφού λοιπόν οι "Γιατροί του Κόσμου" θεωρούν αυτές τις εργασίες βασικές, γιατί λίγο πριν φύγουν κάλεσαν στα ιατρεία τον μαραγκό και του ζήτησαν να ξηλώσει τον πάγκο - κάτι που έγινε - στο ένα δωμάτιο του ιατρείου στα Λιβάδια;
Γιατί ήθελαν να ξηλώσουν ακόμη και την ντουλάπα, που έφτιαξαν στη θέση της παλιάς, την οποία και πέταξαν; Αυτό δεν το έκαναν βεβαίως, εξ όσων γνωρίζω, γιατί δεν τους επετράπη.
Γιατί κάλεσαν τον άνθρωπο ο οποίος εγκατέστησε τα κλιματιστικά μηχανήματα να τα κατεβάσει; Και εάν αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν από την Τήλο και δεν ήταν υπάλληλος του δήμου, μήπως θα τα κατέβαζαν οι ίδιοι και δεν θα το έπαιρνε είδηση κανείς; Πού πήγαν αλήθεια τα παλαιά κλιματιστικά που υπήρχαν στα ιατρεία τα οποία και λειτουργούσαν; Άγνωστο... Θα ξήλωναν δηλαδή τα καινούργια και θα άφηναν τις τρύπες στους τοίχους; Και, εν τέλει, ποιον ρώτησαν για να πραγματοποιήσουν όλες αυτές τις αλλαγές;
Έτσι φαίνεται όμως ότι κατανοούν την προσφορά, αφού φεύγοντας πήραν μαζί τους την ηλεκτρομηχανή από το μεγαλύτερο ιατρείο του νησιού, αυτό των Λιβαδιών, γνωρίζοντας ότι στο νησί υπάρχουν πολύ συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος! Αν λοιπόν συμβεί ένα περιστατικό την ώρα που υπάρχει διακοπή ρεύματος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν ο απινιδωτής!
Έτσι κατανοούν, προφανώς, την "προσφορά" οι "Γιατροί του Κόσμου" αφού, φεύγοντας, πήραν μαζί τους ακόμη και τον εκτυπωτή - ευτελούς αξίας 100 ευρώ (;!) - με αποτέλεσμα ο γιατρός που άνοιξε το ιατρείο να μην μπορεί να εκτυπώσει τις συνταγές των ταλαίπωρων ηλικιωμένων!
Λυπάμαι, ειλικρινώς, κυρία Θάνου, αλλά είμαι υποχρεωμένος, υπακούοντας στις υποχρεώσεις που γεννά το δημοσιογραφικό μου λειτούργημα (καθώς εγώ δεν έχω την τύχη να είμαι μέλος Μ.Κ.Ο. και να εισπράττω χρήματα από κάποιο χορηγό) να αναφέρω το θέμα στον Εισαγγελέα και ας κρίνει αυτός ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του...
Ιωσήφ Παπαδόπουλος.