Του Σωτηρίου Καλαμίτση.
[Η φωτογραφία είναι άσχετη με το θέμα, αλλά έχει απαθανατίσει τους υπουργούς που είναι καλλίτεροι από τον Αλεξιάδη και πιο σοβαροί, εξ ου και επελέγησαν κατόπιν πολλής σκέψεως με αποτέλεσμα να ορκισθούν τελευταίοι].
Τέσσερα χρόνια τώρα τα Ειρηνοδικεία της χώρας κατακλύζονται από δηλώσεις αποποίησης κληρονομίας και το θέμα έγινε είδηση μόλις χθες. Εκ ποίας αφορμής; Της εξής: ο τεράστιος βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος, ο φοβερός οικονομολόγος που θα έλιωνε τους μνημονιακούς κάνοντάς τους αλοιφή για τους κάλους του, ο μόλις ολίγων ωρών υπουργός ελέω ΚΙΣ, ο κωλοτούμπας της πλάκας, ερώτησε τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Παπαροτρύφωνα τί πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου οι πολίτες να μεταβιβάζουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν εις εξόφληση φόρου κληρονομίας, ώστε να μη χάνουν την κληρονομία αποποιούμενοι αυτήν προς αποφυγή του φόρου κληρονομίας. Και τότε ο Παπαροτρύφων απήντησε ότι νόμος υπάρχει από το 2014 που προβλέπει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη η υπουργική απόφαση για την ενεργοποίησή του.
Ένα το κρατούμενο λοιπόν: το κράτος έχει συνέχει ρε. Δυο χρόνια πέρασαν και ουδείς ασχολήθηκε με το θέμα. Δεν βαριέσαι ρε φιλάρα!
Εκείνο που διέφυγε του τεράστιου βουλευτή, αλλά και του γίγαντα υπουργού είναι ότι οι αποποιήσεις γίνονται όχι, επειδή οι κληρονόμοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομίας, αλλά επειδή οι κληρονομίες είναι καταχρεωμένες. Όποιος έχει σχέση με το αντικείμενο θα έχει παρατηρήσει ότι οι αποποιήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι κληρονομία αποτελείται π.χ. από ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας € 100.000, αλλά ο κληρονομούμενος όφειλε σε τράπεζες και στο Δημόσιο € 300.000. Ποιό λόγο έχει, λοιπόν, ο νουνεχής κληρονόμος να αποδεχθεί την κληρονομία, όταν γνωρίζει ότι όχι μόνον θα χάσει το ακίνητο λόγω χρεών, αλλά και ότι θα κληθεί να πληρώσει με τη δική του περιουσία τα πέραν της αξίας του ακινήτου χρέη της κληρονομίας;
Δεύτερο κρατούμενο: ο βουλευτής πόθεν πληροφορήθηκε ότι οι κληρονόμοι αποποιούνται την κληρονομία που περιλαμβάνει και ακίνητο/α, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομίας, στη συνέχεια τον ΕΝΦΙΑ και τα λοιπά βάρη της ακίνητης περιουσίας;
Τρίτο κρατούμενο: πού ζη ο Παπαροτρύφων και δεν ξέρει τους λόγους που γίνονται οι αποποιήσεις κληρονομίας; Ανεξαρτήτως τούτου, γιατί επί ένα χρόνο που είναι αρμόδιος υπουργός δεν φρόντισε για την έκδοση της ρημάδας της υπουργικής απόφασης που θα επιτρέπει στους κληρονόμους να μεταβιβάζουν ακίνητο εις εξόφληση φόρου κληρονομίας;
Τέταρτο κρατούμενο: γιατί ο τεράστιος Δ. Καμμένος δεν ρώτησε τον λόγο που ο νόμος προβλέπει τη μεταβίβαση ακινήτου μόνον εις εξόφληση φόρου κληρονομίας και όχι εις εξόφληση παντός άλλου χρέους προς το Δημόσιο;
Λέω εγώ τώρα!
Πέμπτο κρατούμενο: ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποταθεί 2 φορές στο ΥπΟικ, ήδη από το 2014, επισημαίνοντας την παράλειψη έκδοσης της απόφασης, αλλά οι παρεμβάσεις του έπεσαν στο κενό, όπως πέφτει στο κενό οποιαδήποτε επίπληξη προς τον Πολάκη.
Έκτο κρατούμενο: ο Παπαροτρύφων είπε ότι θα εξετάσει και το θέμα, αν θα επιστρέφεται στον κληρονόμο-φορολογούμενο κάποιο ποσό, στην περίπτωση που η αξία του ακινήτου που παραχωρείται στο Δημόσιο είναι ανώτερη του οφειλόμενου φόρου. Ο νόμος, όμως, είναι σαφής [άρθρο 184§9 ν. 4261/2014]:
«9. Η παράγραφος 6 του άρθρου 82 του Κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (Α΄ 266) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου».
Έβδομο κρατούμενο: δεν είναι υπουργική απόφαση αυτό που λείπει για την εφαρμογή της ρύθμισης, αλλά απόφαση του ΓΓΔΕ, οι αρμοδιότητες του οποίου περιέρχονται από 01.01.2017 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία κατά το άρθρο 5 ν. 4389/2016 [είναι ο νόμος με τον οποίο ίδρυσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛοι το διάρκειας 99 ετών Υπερταμείο]:
«1. Η Αρχή δεν υπόκειται σε ιεραρχικό έλεγχο ή εποπτεία από τον Υπουργό Οικονομικών.
2. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να υποβάλει στρατηγικές προτάσεις και να παρέχει στρατηγικές οδηγίες στην Αρχή σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχής και σε εξαιρετικές περιστάσεις. Οι στρατηγικές οδηγίες και οι προτάσεις δεν μπορούν να επεκταθούν σε οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Αρχής ή σε θέματα του προσωπικού αυτής.»
Για να δούμε, θα προλάβει να εκδώσει ο ΓΓΔΕ την ελλείπουσα απόφαση μέχρι την 31.12.2016;
Ένας βουλευτής της συμπολίτευσης, λοιπόν, ερωτά τον υπουργό και ο υπουργός απαντά για να βρισκόμαστε σε κουβέντα και στο προσκήνιο. Κι’ εμείς περιμένουμε να μας πουν τί είναι αξιόλογο ακίνητο, για να δεχθεί το Δημόσιο να το πάρει αντί φόρου κληρονομίας. Μας δουλεύουν κανονικά και μας αρέσει!