Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Στον καιρό του Δεσπότου Αλεξίου του Α΄ του Αυταπατεώνος.

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης.

Κάπου στο Μαξίμου.

-Ρε μαλάκα, δεν είχε περάσει απ’ το μυαλό μου πόσο εύκολο είναι να το παίζεις κυβέρνηση.
-Ούτε κι’ εγώ. Να κάνεις ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι, να διορίζεις όποιον σου γουστάρει, όπου σου γουστάρει, να σου την πέφτουν, να ξεπουλάς, να τους πετάς μια μαλακισμένη δικαιολογία και να ξεχνιέται το θέμα σε λίγες μέρες. Άσε που πολλοί χάφτουν σαν χάνοι τη δικαιολογία, για να μας υποστηρίξουν.
-Και όμως. Έτσι δεν γινόταν και παλιά επί επαράτου δεξιάς;
-Αυτό είπα και ‘γω ρε, αλλά εμείς τους ξεσκίζαμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, κατεβαίναμε στους δρόμους, κλείναμε υπουργεία, γιαουρτώναμε υπουργούς και βουλευτές, της πουτάνας γινόταν.

-Άρα, είμαστε πιο μάγκες. Και οι πρώτοι. Έχουν τόσους σκελετούς στα ντουλάπια τους που ο λαός συγχωρεί τους δικούς μας.
-Ναι, αλλά πόσο θα κρατήσει αυτό; Μήπως πρέπει  να κάνουμε κάτι;
-Θα κρατήσει όσο γουστάρει ο αυτοκράτορας και οι ευνούχοι του. Άλλωστε, τακίμιασε με τους Βησιγότθους και δεν τον κουνάει κανείς. Ρε μαλάκα, αν δεν είχαν πάρει τόσα μιζοδάνεια οι προηγούμενοι από τη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, αν δεν διόριζαν αβέρτα κουβέρτα, θα μας είχαν πάρει τώρα με τις πέτρες. Άσε που τους πετάμε ένα «Παπασταύρου» και κάθονται σαν κότες.
-Μεγάλη εφεύρεση ο Παπασταύρου.
-Μήπως το ‘ χουμε παρακάνει, όμως;
-Αφού πιάνει, νόου πρόμπλεμ.
-Ξέρεις, δεν είναι κι΄ άσχημα να πάμε τώρα σε εκλογές. Θα πούμε στον λαό ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντισταθούμε στην εργασιακή καταιγίδα που ετοιμάζουν οι Βησιγότθοι και πως ό,τι κι’ αν γίνει, είμαστε καλλίτεροι στη διαχείριση οποιουδήποτε μνημονιακού προβλήματος.
-Όπως κάναμε στις εκλογές της 20.09.2015;
-Ακριβώς. Θα τους πούμε ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ξεφύγει και πρέπει κάτι να γίνει και ότι οι ΣΣΕ είναι αναχρονιστικές, επειδή περιορίζουν την ελευθερία κάθε εργαζόμενου να διαπραγματεύεται μόνος του τους όρους απασχόλησής του ως αυτόνομη ισχυρή προσωπικότητα, διαφορετικά χαιρέτα τη την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.
-Μα θα ξεχυθούν στους δρόμους όλα τα συνδικάτα με τους εργατοπατέρες επί κεφαλής.
-Το καλλίτερο. Θα λέμε στον κόσμο ότι οι συνδικαλιστές αντιδρούν, επειδή χάνουν τα εξωφρενικά προνόμιά τους και θα τους σιχαθεί.
-Λες γι’ αυτό να πέταξε ο αυτοκράτορας τα περί αναλογικής;     
-Μάγος είσαι; Θα μαζέψει 200 ψήφους, αφού ΚΚΕ, ΧΑ, ΕΚ, ΠΟΤΑΜΙ γουστάρουν απλή αναλογική, και θα γίνουν οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. Σιγά μην κάνει κυβέρνηση ο Κούλης. Κάθε τρεις μήνες θα κάνουμε εκλογές με υπηρεσιακή πρωθυπουργό τη Θάνου. The best.
-Σατανικό σχέδιο.
-Έτσι δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ το 1989 και ίδρωσε ο Δρακουμέλ να κάνει κυβέρνηση με την τρίτη προσπάθεια;
-Γι’ αυτό μιλάει ο Παππάς για οκταετία;
-Ακριβώς.
-Και ο λαός ρε γαμώ το; Είναι δυνατόν να είναι τόσο ταλαιπωρημένος  κι’ εμείς να του φοράμε κάθε λίγο και λιγάκι ένα μέτρο; Αφού κι΄ο Ευκλείδης είπε ότι τα μέτρα που παίρνουμε είναι υφεσιακά.
-Σοβαρά μιλάς; Θα μας παρακαλάει ο λαός να τον διορίσουμε ή να μην τον απολύσουμε λόγω πλαστού πτυχίου και θα μας ψηφίζει. Μεγάλη υπόθεση η καρέκλα!
-Κι’ εκείνο που πέταξε ο Τζήμερος για τις απαράδεκτες πρωινές άδειες που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, για να μετέχουν στις απογευματινές συνεδριάσεις της Περιφέρειας;
-Είδες κανέναν να το έκανε θέμα; Ξεχάστηκε κι’ αυτό. Προσγειώσου στην πραγματικότητα ρεεεεεε!
-Ναι ρε γαμώ το. Αλλά και πάλι, εμείς υποτίθεται ότι είμαστε  αριστεροί.
-Το ΄πες και μόνος σου. ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ.
-Ευτυχώς που υπάρχει κι’ ο Καμμένος δηλαδή!
-Πιάνεις πουλιά στον αέρα. Ούτε ο Καρανίκας να ΄σουνα.
-Τώρα που είπες Καρανίκας, θυμήθηκα ότι κανείς δεν στραβομουτσούνιασε που δώσαμε στον Σύλλα εκπομπή στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
-Ποιόν Σύλλα;
-Είδες; Ούτε εσύ το πρόσεξες. Τον Σύλλα ρε που είναι κουρεμένος γουλί και έκανε σκετσάκια στο διαδίκτυο «in the mind of Silas», ενώ τώρα κάνει εκπομπή με την άλλη την κρυόκωλη.
-Δεν μου λέει τίποτε. Πού να τα προλάβω όλα.
-Σκάσε. Μπαίνει ο κυρ-Αλέκος ο κουροπαλάτης.

Κάπου εκτός Μαξίμου.
Ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εκτελεσθέντος κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη και της συντρόφου του Έλλης Παππά, ανεψιός της Διδούς Σωτηρίου, δίνει συνέντευξη στον  Μάκη Προβατά [ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ, ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2016, Νίκος Μπελογιάννης -  Νίκος Πλουμπίδης, 2016, σελ. 33 επ.]
Ο Τσίπρας... «Είναι ικανότατος. Όμως, αφ' ενός έχει μεγαλώσει μέσα στο μηχανισμό του ΚΚΕ, και αυτό είναι κάτι που μένει, και κυριότερο, έχει μεγαλώσει μέσα στο μηχανισμό της πλήρους ανευθυνότητας που υπήρχε τότε και μέσα στις Σχολές. Ήταν η εποχή που τα πτυχία τα έδινε το Κίνημα, που ο συνδικαλιστής περνούσε παντού και πάντοτε. Έχει πάρει τόσα πολλά από αυτό το στρεβλό σύστημα της μεταπολίτευσης μέσα από τα Λύκεια και τις Σχολές. Του έχουν μπολιαστεί και κακά στοιχεία από το ΚΚΕ… Το βασικό προσόν στη σταλινική αριστερά ήταν η αγραμματοσύνη. Ο αγράμματος δεν θα διαφωνήσει ποτέ. Είναι τεράστιο προσόν αυτό. Ο Μπελογιάννης σκεφτόταν. Ο Μαγιακόφσκι το έχει πει πολύ ειρωνικά: ΄Είμαι καλός κομμουνιστής, δεν σκέφτομαι εγώ, σκέφτεται το κόμμα για μένα’. Και η Διδώ το ίδιο μου έλεγε. Είναι βασικό προσόν να είσαι αγράμματος στη σταλινική Αριστερά. …. Η ζωή μου έχει επηρεαστεί από την πολιτική ακούσια. Δεν είχα καμμία διάθεση να ασχοληθώ, ακριβώς επειδή  άκουγα ότι η μπόχα της πολιτικής δεν αντέχεται. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις στην πολιτική δεν είναι να κλείσεις μάτια και αυτιά, αλλά να κλείσεις τη μύτη σου».  

Σώτος – ψόφιος κοριός.