Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

ΕΚΑΣ οι βέβηλοι.

Του Σωτηρίου Καλαμίτση.

Μόλις η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ υπερψήφισαν το 4ο Μνημόνιο την 23.05.2016 καταχειροκροτήσαντες εαυτούς δια την διατήρησιν αλωβήτου της έδρας των [μεταφορικώς, αφού κατά κυριολεξίαν η έδρα των έχει γίνει χοάνη] εν μέσω λυγμών, κλαυθμών, οιμωγών, κοπετών και οδυρμών για τα δεινά που επισωρεύουν με την ψήφο τους στον λαό,  η ευρωβουλευτής, πρώην  του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΥΡΙΑ Σοφία Σακοράφα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή ημέρα θα στιγματίζει για πάντα την ιστορία της πατρίδας μας. Μόνο ντροπή νιώθω που κάποτε ήλπισα μαζί σας. Μόνο ντροπή που προέτρεψα και το λαό μας να ελπίσει μαζί σας. Και μόνο μια πολιτική υπόσχεση: Κάποτε – και παλεύω ώστε αυτό το κάποτε να μην είναι μακρινό- τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση.

Η κυβέρνηση σας, αλλά κι εσείς που, θριαμβολογώντας ή με "βαριά καρδιά", βάζετε την ταφόπλακα στο λαό μας και βγάζετε την Ελλάδα στο σφυρί, θα λογοδοτήσετε παρέα με όλους όσους μετέτρεψαν την πατρίδα μας σε αποικία και το λαό μας σε υποτελή.

Είναι μεγάλη η οδύνη του λαού μας, είναι τεράστιο το πολιτικό σοκ που έχετε προκαλέσει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη χυδαιότητα από το να αξιοποιείτε αυτή την οδύνη, αυτό το σοκ, προκειμένου να περάσετε όλα όσα δεν μπορούσε να περάσει κανείς άλλος. Ο καιρός όμως είναι μπροστά μας. Η οδύνη θα υποχωρήσει. Τα τραύματα θα επουλωθούν. Ο λαός μας θα ανασυγκροτηθεί. Τότε θα τα πούμε!»
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με μία σκληρή, λέει, ανακοίνωση έχουσα ούτω:

«Είναι παράδοξο η κ. Σακοράφα, η οποία μάλλον είδε την πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση, να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας. Οφείλουμε, λοιπόν να της υπενθυμίσουμε τα εξής:
1. Η κ. Σακοράφα, καθόλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη, και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων.
2. Η κ. Σακοράφα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων, ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα (1) ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος.
Για το ότι η κ. Σακοράφα υπέκλεψε την έδρα στην Ευρωβουλή, αρνούμενη να παραιτηθεί, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι. Το γεγονός μιλάει από μόνο του, και δείχνει την ηθική του προσώπου πολύ πιο καθαρά από οποιαδήποτε «φλογερή» και ηθικολογική δήλωση/ανακοίνωση/συνέντευξη, από αυτές που έχει συνηθίσει να κάνει η ίδια κατά ριπάς. Τα μαθήματα και τις παραινέσεις ας τα κρατήσει για την ίδια».
Κάποιο τσόλι, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου, τόλμησε να εκδώσει την ως άνω ανακοίνωση. Για να κατηγορήσει τη Σακοράφα ως αριβίστρια που σκέφτηκε να καβαλήσει το άτι του ΣΥΡΙΖΑ για να αποκατασταθεί επαγγελματικώς. Λες και η Σακοράφα ήταν μία άγνωστη, όπως η συντριπτική πλειονότητα των ΝΕΝΕΚΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν η δαφνοστεφανωμένη πρωταθλήτρια που τίμησε κατ’ επανάληψη τα χρώματα της πατρίδας στους διεθνείς στίβους. Και τί τόλμησε να πει το τσογλάνι; Ότι η Σακοράφα είχε ανάγκη τον ΣΥΡΙΖΑ για επαγγελματική ανέλιξη. Ως επάγγελμα, λοιπόν, βλέπουν το βουλευτιλίκι οι ΚΟτες και τα στελέχη του κυβερνώντος κώματος. Και τους έκλεψε, λέει, η Σακοράφα την έδρα, την οποίαν είχε κατακτήσει υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστειλε τη σημαία του, έπρεπε να ακολουθήσει και η Σακοράφα. Λες και απεχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν την υπουργοποίησαν ή διότι πούλησε τις αρχές και τις αξίες του κόμματος. Εκτός αν ο συντάκτης της ανακοίνωσης ήθελε να πει ότι οι αρχές και οι αξίες του κόμματος δεν είναι αυτές που υπηρετούσε το κόμμα μέχρι την 25.01.2015. Το ωραιότερο, όμως, είναι που οι κύριες βολές εναντίον της εστιάζουν στο ότι δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στο κόμμα από τη βουλευτική αποζημίωσή της. Και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις. Για τόση κατάντια μιλάμε!
Και για πες μου ρε αγόρι, ή κορίτσι, εσύ που εμπνεύσθηκες την ως άνω σκληρή ανακοίνωση. Όταν η Σακοράφα προσχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στον ΣΥΡΙΖΑ, τί της είπαν τα συντρόφια; «Μας συγχωρείτε μανδάμ, αλλά εμείς έχουμε αρχές και δεν μπορούμε να δεχθούμε βουλευτή που υπέκλεψε την έδρα από το ΠΑΣΟΚ»; Όχι βέβαια, κουφαλίτσες.   
Εγώ θα θυμίσω στα πειναλέα γερμανοτσογλάνια την αγόρευση της Σακοράφα στη Βουλή την 07.07.2010. Τότε που δεν ανήκε στην ΚΟ του  ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε να ψηφίσει το καταστροφικό ασφαλιστικό τού Λοβέρδου, προπομπό του Άδωνη, του Μάκη και του Καρούμπαλου. Είχε διαγραφεί από το ΜΠΑΤΣΟΚ την 06.05.2010, όταν ψήφισε «παρών» για το 1ο Μνημόνιο. Ας θυμηθούμε τη συγκλονιστική εκείνη αγόρευση:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο χρόνος είναι λίγος γι’ αυτό μπαίνω αμέσως σε πολιτικές σκέψεις, ερμηνείες και συμπεράσματα. Είμαι σοσιαλίστρια, για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.
Σίγουρα, κατ'αρχήν, γιατί δεν συμφωνώ με τον καπιταλισμό. Είτε με την ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, είτε με την πιο ήπια μορφή που αναπτύσσει κατά καιρούς στη Δύση. Γιατί και αυτή η ήπια μορφή του είναι αποτέλεσμα είτε πολέμων, είτε ληστειών άλλων ηπείρων, είτε εκμετάλλευσης των μεταναστών.
Πρέπει όμως να τονίσω το εξής: Ο καπιταλισμός σήμερα δεν έχει καμία σχέση με...το χτες.

Το ΄68, για παράδειγμα, το σύστημα διέθετε κοινωνικά αποθέματα, ενσωμάτωνε εκτεταμένες κοινωνικές ομάδες, μέχρι και τον Κον Μπετίτ έκανε υπουργό. Ένας τέτοιος καπιταλισμός, και ας μη βιαστούν κάποιοι να με κατηγορήσουν ως ρεφορμίστρια, ένας καπιταλισμός που δεν εξαθλιώνει, που δεν περιθωριοποιεί, που δεν πετάει τους πολίτες του σαν στημένες λεμονόκουπες, έχει μια πολιτική δυναμική.

Η πολιτική δυναμική που έχει αφορά στο εξής: όταν η J.P Morgan, με το πάτημα ενός κουμπιού καταστρέφει τις οικονομίες 3 ευρωπαϊκών χωρών, τότε έχουμε σίγουρα ανάγκη από πολίτες μορφωμένους, καλλιεργημένους, ενδυναμωμένους, από πολίτες συνειδητούς, και όχι από πολίτες κατεστραμμένους, ρημαγμένους και εγκαταλελειμμένους στα αρπακτικά όρνεα.

Και για το λόγο αυτό είμαι σοσιαλίστρια. Γιατί πιστεύω ότι τούτο το σύστημα θα φτάσει στο τελευταίο του στάδιο όχι μόνο από τις αντιθέσεις του, αλλά ΚΑΙ από ένα κίνημα που δε θα διαπραγματεύεται την επιβίωσή του ή την ενσωμάτωσή του, όπως σήμερα, αλλά ισχυρό και δυνατό θα επιχειρεί τη ρήξη και την ανατροπή.
Δεν αρκεί, είπε ο Μαρξ, να πάει η ιδέα προς το πραγματικό, πρέπει και το πραγματικό να πάει προς την ιδέα. Και για να πάει το πραγματικό προς την ιδέα πρέπει καταρχήν να είναι ζωντανό.

Το ΠΑΣΟΚ από το 74, από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και αργότερα, εξαιρώντας κακές παρενθέσεις, αργότερα λοιπόν με το Γιώργο Παπανδρέου, μίλησε για αυτό το είδος του πολίτη, του δυνατού, του εύρωστου, του ενεργού, του συνειδητού. Μίλησε για αυτήν την κοινωνία, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για αυτό το οικονομικό μοντέλο, το μοντέλο της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.

Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Στο ασφαλιστικό, σαν μια κορυφαία πολιτική στιγμή, μιας κορυφαίας πολιτικής επιλογής. Από μία σοσιαλιστική κυβέρνηση....
Και τι μας λέει η κυβέρνηση.
Ότι και τα μέτρα αυτά και τα προηγούμενα και αυτά που θα έρθουν, γιατί θα έρθουν κι άλλα, ήδη εν μέσω διαπραγματεύσεων είχαμε τη σφήνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, μας λέει ότι είναι μεν άδικα, αλλά είναι αναγκαία για τη σωτηρία της πατρίδας.

Αυτό σε επίπεδο ηθικής είναι ανήθικο, όπως αιώνες τώρα έχουμε καταλήξει για την ανηθικότητα του δόγματος ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Και όταν “τα μέσα” είναι η εξαθλίωση του λαού, τότε η σωτηρία δεν είναι της πατρίδας, αλλά όσων την απομυζούν.
Σε επίπεδο ιδεολογικό είναι ακατανόητο.
Γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, μέσα δηλαδή στην ιστορική και πολιτική συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνο νεοφιλελεύθερος. Σε επίπεδο πολιτικό είναι ανέντιμο. Γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις, που ειδικά οι συντάξεις θα έχουν και πενιχρό, αλλά και μακρινό οικονομικό αντίκρισμα για το κράτος, και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.
Έχουμε τρελαθεί.
Η Βουλή σήμερα, στην πλέον τραγική οικονομική συγκυρία, καλείται να περάσει τροπολογία νομιμοποιώντας ληστεία δισεκατομμυρίων, με τη δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία φορά που τα χαρίζει σε κλέφτες.
Και συνεχίζω.
Σε επίπεδο φιλοσοφίας είναι θατσερικό.
Το σημερινό νομοσχέδιο αλλάζει εκ βάθρων τα πάντα.
Και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Ελληνικός λαός.
Ο σκοπός των αλλαγών είναι η συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος. Η μετατροπή του από δημόσιο κοινωνικό, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο, σε κεφαλαιοποιητικό ή αναλογικό, όπως το ονομάζουν, με την εισαγωγή φυσικά της ιδιωτικής ασφάλισης και την ελαχιστοποίηση της συμμετοχής του κράτους.
Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση,
αφού το κράτος περιορίζεται στην καταβολή προνοιακού επιδόματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι σύνταξη.
Σε επίπεδο στρατηγικής είναι εγκληματικό.
Με πολιτικές επιλογές φτάσαμε στο σημερινό μονόδρομο.
Και αυτές οι επιλογές δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας μόνο. Είναι εμφανής πολιτική πρόθεση! Τόσο εμφανής πολιτική πρόθεση, όμως, που πιστεύω ξεκάθαρα πια, ότι τα μέτρα δεν επιβλήθηκαν λόγω της κρίσης, αλλά, δυστυχώς για την κυβέρνηση και την ταυτότητα που επικαλείται, με αφορμή την κρίση.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πολιτική τεκμηρίωση του ασφαλιστικού και των λοιπών μέτρων που απορρέουν από το μνημόνιο, είναι ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη, το ίδιο και τα μέτρα.
Μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού, μέτρα που καταστρέφουν τους γονείς μας που δεν έφταιξαν και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών μας που επίσης δε φταίνε.
Μέτρα απόλυτης και άμετρης βίας.
Και μάλιστα σε μία στιγμή που ήδη οι πολίτες έχουν υποστεί τη βία της μίζας, του Βατοπεδίου, του C4 I, των τοξικών ομολόγων, του χρηματιστηρίου, των πιστολέρο εναντίον 15χρονων, της καμένης Ηλείας, του ξεπουλήματος ή του ρημάγματος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που πλήρωσαν με το αίμα τους οι Έλληνες.
Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι.
Πού νομίζουμε ότι θα πάει όλη αυτή η συσσωρευμένη βία που υφίστανται οι πολίτες;
Πού νομίζουμε ότι θα εκτονωθεί όλος αυτός ο τεράστιος θυμός που γεννάει η αδικία;
Πού νομίζουμε ότι θα χυθεί όλη αυτή η οργή που παράγει η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια, η παρακμή, η αλαζονεία, το ψέμα;
Και μάλιστα σε ποια πολιτική συγκυρία;
Στη συγκυρία όπου οι αριστεροί, ενώ θέλουν να γνωρίσουν στον κόσμο τη φιλία, αυτή της αταξικής κοινωνίας, όπως λέει και ο Μπρεχτ, δεν μπορούν να είναι φίλοι μεταξύ τους.  Αλληλοσπαράσσονται, με τεράστια “ίδια” ευθύνη, την οποία και θα αποδώσει σίγουρα η ιστορία.
Πού νομίζουμε ότι θα πάει αυτό το κύμα;
Όσοι νομίζουν ότι θα σκάσει πριν σαρώσει την ακτή πλανώνται πλάνην οικτρά.
Από εδώ, από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, που νομίζω ότι λίγοι έχουμε καταλάβει ότι ο ναός της Δημοκρατίας στη συνείδηση του μέσου Έλληνα είναι ναός διαπλοκής, συναλλαγής και ρεμούλας, από εδώ λοιπόν προειδοποιώ:
Σύντομα θα ζήσουμε στιγμές αποκάλυψης.
Στην Ουγγαρία, αυτές οι στιγμές αποκάλυψης, θέριεψαν το αυγό του φιδιού, τους πραιτοριανούς φασίστες, που έφτασαν σε απόσταση εκλογικής αναπνοής από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που επίσης έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ.
Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως έχω την υποχρέωση να κάνω, σημαίνω συναγερμό.
Είναι γνωστό ότι όταν κοιλοπονάει η ιστορία ή τέρατα γεννάει ή αγγέλους. Οι μαμές της ιστορίας ας είναι αυτή τη φορά η κοινή πολιτική δράση όλων όσων αντιστεκόμαστε,  όλων όσων έχουμε ένα άλλο όραμα, όλων όσων υποδεικνύουμε έναν άλλο δρόμο. Διαφορετικά ο καθείς ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου. Για αυτό και καταψηφίζω το νομοσχέδιο.»

Στείλε ρε Σοφία ένα τσέκι στο τσουτσέκι που έγραψε την κατάπτυστη εναντίον σου ανακοίνωση, μήπως και το βουλώσει ο τενεκές!
Σώτος –αυτόκλητος άμισθος συνήγορος Σακοράφα.

Υ.Γ. 1] Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει από σκληρότητα. Σκληρές διαπραγματεύσεις, σκληρές ανακοινώσεις, σκληρές στύσεις για τον πρωκτό του ελληνικού λαού.
     2] Και να σκεφτείτε ότι αυτά τα έλεγε η Σακοράφα πριν 6 χρόνια, όταν εκαλείτο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο φαντάζει παιδική χαρά  μπροστά σ’ αυτό που ψήφισαν οι λεβέντες την 23.05.2016.

 

Σχόλιο "Rib and Sea".

Ο Κώστας είναι αυτός που κινεί τα νήματα...Επειδή γνωρίζω προσωπικώς τη Σοφία Σακοράφα, από τότε που κατήγγειλε τις πολεοδομικές παραβάσεις του Βωβού και τις πλάτες που του έκανε ο τότε δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος.

Επειδή γνωρίζω τη Σοφία Σακοράφα από τότε που διεκδικούσε τον Δήμο Αμαρουσίου και διατηρούσε γυμναστήριο στο ομώνυμο προάστειο.
Επειδή συμμετείχε στις Αποστολές Αγάπης που διοργάνωσα στον Άϊ Στράτη (2000) http://www.ribandsea.com/memo/2047-oli-i-alitheia-gia-tin-apostoli-agapis-ston-ai-strati-kai-tin-imvro-2001-meros-a και στην Κάσο (2003) http://www.ribandsea.com/memo/642-2003 για να προωθήσει το κοινωνικό της "προφίλ", μετά από τις σχετικές συστάσεις του συζύγου της, ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος του "Ναυτίλου", που εγώ ίδρυσα το 2003.
Επειδή συμμετείχαμε μαζί σε τηλεοπτικές εκπομπές (εκπομπή Γιώργου Οικονομέα, στον ALPHA) σε μια προσπάθεια της Σοφίας να προβάλει το πολιτικό και κοινωνικό προφίλ της, μέσω αυτών των αποστολών, ακολουθώντας πάντοτε τις συμβουλές του συζύγου της.
Επειδή έχω φιλοξενήσει αυτήν και τον Κώστα Μπιτσάνη στο εξοχικό σπίτι της συζύγου μου στην Κάσο.
Επειδή αρνήθηκε να μου δώσει ζωντανή συνέντευξη, θέτοντας σαν όρο να της δώσω εκ των προτέρων γραπτές τις ερωτήσεις μου (αρνήθηκα, βεβαίως, και η συνέντευξη δεν δόθηκε ποτέ).
Επειδή γνωρίζω τον βασικό ρόλο που παίζει στην πολιτική της σταδιοδρομία ο σύζυγός της Κώστας Μπιτσάνης (σαν ένα είδος "πολιτικού manager"), δίνοντάς της τις κατευθύνσεις και έχοντας συνήθως (αν όχι πάντα) τον πρώτο ρόλο στη σύνταξη των δηλώσεων και των λόγων που εκφωνεί κατά καιρούς η Σοφία.

Ιδού τι απάντησε η Σοφία Σακοράφα όταν ρωτήθηκε για την έντονη παρουσία του συζύγου της στις Βρυξέλλες : «Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μού συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά» : http://www.protothema.gr/politics/article/398379/-diorizei-o-enas-ta-paidia-tou-allou/
Επειδή, όταν ρώτησα τη Σοφία έξω από το Κυνοβούλιο (2011) γιατί δεν αφήνει την βολευτική της έδρα και δεν κατεβαίνει στον δρόμο μαζί με τον λαό, αφού δεν ψηφίζει τα μνημόνια, ο Μπιτσάνης μου απάντησε (αντ' αυτής) ότι αν εγκαταλείψει την βολευτική της έδρα κάποιος άλλος θα την καταλάβει και θα ψηφίσει "ναι" (είναι πολλά τα λεφτά Άρη).
Επειδή ο Μπιτσάνης μου είπε ότι έχουν πολλά έξοδα, έχουν δύο παιδιά να μεγαλώσουν, πληρώνουν ακόμη και τα καύσιμα της Alfa Romeo για να πάνε στον τόπο καταγωγής της Σοφίας και δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσει η Σοφία το βολευτιλίκι και τις οικονομικές απολαβές που αυτό συνεπάγεται.

Επειδή ο Μπιτσάνης εισέπραξε το 2012 1,65 εκ. ευρώ για την πώληση ενός οικοπέδου στην Τρίπολη, με πολλά ερωτηματικά να υπάρχουν για τον τρόπο πώλησης αυτού του οκοπέδου και την καταβολή των χρημάτων από το ΠΕΚΑ : http://www.arcadiaportal.gr/news/ta-oikopeda-mpitsani-xana-sto-proskinio
Επειδή, όπως απεδείχθη, ο στόχος του ζεύγους ήταν το "παντεσπάνι" του Ευρωπαϊκού Κυνοβουλίου, το οποίο κατάφερε τελικώς να αποκτήσει, παρέχοντας συγχρόνως στη Σοφία την δυνατότητα να κάνει δηλώσεις εκ του ασφαλούς, να διαμορφώνει το κοινωνικό και πολιτικό της προφίλ και να προετοιμάζει (λέω τώρα εγώ) κάποια μελλοντική πολιτική κίνηση στην οποία (ενδεχομένως) θα ηγείται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, φίλε Σωτήρη, θα σου συνιστούσα να κρατάς μικρό καλάθι και να μην ανοίγεσαι πολύ όταν παίρνεις το μέρος ενός βολευτή ή, πολύ περισσότερο, όταν αναλαμβάνεις αμισθί την υπεράσπισή του. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βεβαίως, ότι παίρνω το μέρος των υπολοίπων βολευτών του ροζέ, με αποχρώσεις του γκρι, ΣΥΡΙΖΑ, που πούλησαν τη χώρα και την "πέφτουν" τώρα στη Σακοράφα εξ αιτίας των δηλώσεών της. Κάθε άλλο.

Η Σοφία ήταν φίλη μου. Έτσι τουλάχιστον νόμιζα. Αποδεικνύεται όμως, εκ του αποτελέσματος, ότι είναι αδύνατον ένας μη οσφυοκάμπτης δημοσιογράφος να γίνει φίλος βολευτή. Αποδεικνύεται δε, για άλλη μια φορά, ότι ουδείς βολευτής διαφέρει όσο παραμένει στο μαντρί. Αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους, βεβαίως βεβαίως.

"Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια φάτσα", όπως έλεγε η άλλοτε φίλη και εκδότις μου Λιάνα Κανέλλη, όταν αναφερόταν στους πολιτικούς (μέχρις ότου τρύπωσε κι' αυτή στo μαντρί) : http://www.ribandsea.com/waves/852-2012-12-29-17-46-08

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.