Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σμήνη εκατομμυρίων ακρίδων σκέπασαν τον Άϊ Στράτη και τρώνε τα πάντα!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Δεν γλυτώνει τίποτε! Εικόνες βγαλμένες από την Αποκάλυψη και τις δέκα πληγές του Φαραώ εκτυλίσσονται στο πολύπαθο νησί του Άϊ Στράτη, που υπήρξε παλαιότερα τόπος εξορίας αντιφρονούντων ενώ υπέστη και βάναυσο πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό του 1968 που άφησε πίσω του 20 νεκρούς και τα σπίτια ολόκληρου σχεδόν του οικισμού κατεστραμμένα. Ήρθαν θαρρείς τώρα και οι ακρίδες για να ολοκληρώσουν το κακό σε ένα όμορφο νησί που θα του άξιζε σίγουρα καλύτερη τύχη.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης Αποστολής Αγάπης του "Ναυτίλου" στον Άϊ Στράτη, μίλησα με τον Βύρωνα Ο καλός φίλος και λάτρης του Άϊ Στράτη Βύρων Μανικάκης. Μανικάκη για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί και κατά πόσο το πρόβλημα αυτό είναι σημερινό. Όσο για την "υπεύθυνη" Πολιτεία; Περί άλλων τυρβάζει. Μια μικρή καθυστερημένη αντίδραση μόνο από την Περιφέρεια που αποφάσισε να ψεκάσει με δηλητήριο τις ακρίδες, βρίσκοντας όμως απέναντί της κάποιους κατοίκους του Άϊ Στράτη οι οποίοι φοβούνται ότι μαζί με τις ακρίδες κινδυνεύουν να υποστούν ζημιά οι ίδιοι και τα ζώα τους.

Καθέτως ή οριζοντίως βρίσκονται παντού και τρομοκρατούν!Μια ιστορία η οποία επαναλαμβάνεται στο νησί αυτό του βορειοανατολικού Αιγαίου, ιδίως τα τελευταία πέντε χρόνια, και για την οποίαν ουδείς θα ενδιαφερόταν να μιλήσει αν τα σμήνη των ακρίδων δεν είχαν εισβάλλει φέτος μέσα στον οικισμό. Και η λύση είναι απλή, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν. Αρκεί να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι και με συντονιστή την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να κτυπήσουν το κακό στη ρίζα του καταστρέφοντας τους πληθυσμούς των ακρίδων στα σημεία αναπαραγωγής τους, κάπου εκεί στις αρχές της Δύσκολο να βρεθεί σπιθαμή γης ακάλυπτη! άνοιξης. Ευτυχώς που η ζωή των επιδρομένων αυτών είναι σύντομη και ο κύκλος τους ολοκληρώνεται όταν αρχίσουν οι ζέστες του Ιουνίου, διαφορετικά οι κάτοικοι θα αναγκάζονταν να μεταναστεύσουν!

Ανάλογη συζήτηση για το θέμα αυτό, καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο λιμάνι του νησιού, είχα και με την Δήμαρχο του Άϊ Στράτη Μαρία Κακαλή, το βίντεο της οποίας θα ανέβει σύντομα στο "Rib and Sea" και στο YouTube.