Του Κασσιανού Τζέλη.
Πηγή : http://www.real.gr/Files/Articles/Document/498173.pdf
«Η σημερινή κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη της σκανδαλώδους πώλησης του Ελληνικού. Η ευθύνη είναι πλέον προσωπική, πολιτική και ασφαλώς ποινική», τονίζει στην
«R» η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα.
Πλήρης υποταγή και αυτής της κυβέρνησης στην οικογένεια Λάτση θα είναι η παραχώρηση του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development, σύμφωνα με την εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα.
«Η σημερινή κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, αλλά και κάθε υπουργό ξεχωριστά, φέρει ακέραια την ευθύνη της σκανδαλώδους πώλησης του Ελληνικού. Η δε δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί λειτουργίας καζίνο προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και τα κινήματα, αλλά και προσβάλλει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στη Realnews η Σ. Σακοράφα από τον Παναμά, όπου βρίσκεται ως επικεφαλής αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών. Τονίζει μάλιστα ότι «όποια εξέλιξη ταυτιστεί με την πρακτική την οποία στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του προσωπικά καταδίκασαν απερίφραστα και την ονομάτισαν ως σκάνδαλο, θα είναι εξέλιξη συναλλαγής, συνδιαλλαγής και πλήρους υποταγής στην οικογένεια Λάτση. Η ευθύνη είναι πλέον προσωπική, πολιτική και ασφαλώς ποινική».
Η υπόθεση πώλησης του Ελληνικού σε τόσο χαμηλό τίμημα και έπειτα από μια γεμάτη σκιές διαδικασία στη Lamda Development δεν αποτελεί, σύμφωνα με την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή Σ. Σακοράφα, ένα μεμονωμένο και τυχαίο γεγονός, αλλά μέρος μιας διαχρονικής κατάστασης, μεθοδευμένης και σε αγαστή συνεργασία με όλες τις κυβερνήσεις. Μάλιστα, η ευρωβουλευτής υπέβαλε πριν από έναν χρόνο σχετικό υπόμνημα στον οικονομικό εισαγγελέα με στόχο, όπως η ίδια αναφέρει, να αναδείξει την εμπλοκή του Ομίλου Λάτση σε σειρά σημαντικών οικονομικών θεμάτων της χώρας, κατά τη διευθέτηση των οποίων η εκάστοτε πολιτική εξουσία έχει επιδείξει διαχρονικά εμφανή διακριτική μεταχείριση, με ενδεχόμενη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για σωρεία παραβιάσεων άρθρων και οδηγιών της Ε.Ε., ενώ αποκαλύπτεται με χαρακτηριστικό τρόπο ότι τόσο η υπόθεση του Ελληνικού όσο και αυτή του «Mall Athens» παρουσιάζουν τουλάχιστον μία αξιοπερίεργη ομοιότητα που αναδίδει έντονη οσμή διαπλοκής. Οπως επισημαίνει, και στις δύο περιπτώσεις οι διαγωνισμοί έγιναν χωρίς τη συμμετοχή υποψηφίων από το εξωτερικό.
«Εξυπηρετήσεις».
Το «Mall» ξεκίνησε με βάση την αρχική ιδέα ολλανδικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό. Μάλιστα, για το θέμα ο τότε Ολλανδός πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε διάβημα προς την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Ελληνικό. Παρότι το έργο ξεκίνησε ως διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κατάρ, στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο άλλαξε γνώμη και προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό.
Εκδήλωσαν αρχικώς ενδιαφέρον εννέα υποψήφιοι και προκρίθηκαν οι τέσσερις. Σταδιακά και καθώς άλλαζαν συνεχώς οι όροι του διαγωνισμού, οι τρεις υποψήφιοι αποχώρησαν, προχωρώντας σε ενστάσεις. Εμεινε μόνο η Lamda Development, συμφερόντων Λάτση, η οποία και υπέγραψε την αρχική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης και στις δύο περιπτώσεις η Βουλή προχώρησε στην ψήφιση ειδικών νόμων, κατά παράβαση της νομοθεσίας, με την επίκληση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση του «Mall» ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ στην περίπτωση του Ελληνικού ήταν η κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και η εν γένει εξυπηρέτηση του χρέους.
Επιπλέον, σύμφωνα με το υπόμνημα, παρατηρείται εκ των υστέρων μεταβολή ουσιωδών όρων και των δύο διαγωνισμών. Στην περίπτωση του «Mall», αυτό έγινε με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο, με την οποία αυξάνονταν οι συντελεστές δόμησης του εμπορικού κέντρου. Στην περίπτωση του Ελληνικού, άλλαξε το προς παραχώρηση ποσοστό των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμα, σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα της κ. Σακοράφα, όπως στην περίπτωση του «Mall», έτσι και στο Ελληνικό η Lamda Development αναλαμβάνει δεσμεύσεις για μεταγενέστερες επενδύσεις. Στο «Mall» είχε δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει πάρκο 80 στρεμμάτων. Αντί αυτού, δημιουργήθηκε ένας υποτυπώδης χώρος για σκέιτ.
Ομοίως, στην περίπτωση του Ελληνικού, η εταιρεία δεσμεύεται για τη δημιουργία πάρκου. Ωστόσο, στο master plan, το οποίο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με το ΤΑΙΠΕΔ, προωθείται πάρκο μικρότερης έκτασης και κλειστού τύπου μόνο για τους κατοίκους της νέας πόλης - που θα δημιουργηθεί μέσα στο Ελληνικό - αλλά και για τους πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων. Η εταιρεία δεσμεύεται αορίστως ότι θα προχωρήσει σε έργα πρασίνου σε άλλες περιοχές.
Σημειώνεται ότι ανάλογες «εξυπηρετήσεις» για το «Mall» έγιναν από την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί, χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα, ο σκόπελος που έβαλε απόφαση του ΣτΕ από το 2014, ότι το κτίριο είναι αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Το ΣτΕ έδωσε τη δυνατότητα να τακτοποιηθεί η αυθαιρεσία με μια σειρά μεταγενέστερων διοικητικών πράξεων που ουδέποτε προωθήθηκαν, ενώ η εταιρεία δεν πλήρωσε κανένα πρόστιμο, όπως όφειλε.
Στο υπόμνημά της, η Σ. Σακοράφα κάνει, ακόμη, εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο πέρασε ο απόλυτος έλεγχος των ΕΛΠΕ στα χέρια της οικογένειας Λάτση, δημιουργώντας συνθήκες υπερ-μονοπωλίου, καθώς επίσης και στον τρόπο με τον οποίο, μέσα από έναν τραπεζικό γάμο Εθνικής - Eurobank, που εκ των υστέρων ακυρώθηκε, τα μέλη της οικογένειας Λάτση βρέθηκαν να ελέγχουν το 12% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας υπέστησαν απο μείωση κατά 22%.