Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η αποκόλληση του "Κορνάρου", οι αυτόκλητοι "ανταποκριτές" και η παραπληροφόρηση των μ.μ.ε.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Φωτογραφίες : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Το "Βιτσέντζος Κορνάρος" σε παλαιότερη προσέγγισή του στο λιμάνι της Κάσου. Αεροφωτογραφία : Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Δεν περιμένετε βεβαίως από εμένα να μάθετε ότι η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει, τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρά μέσα της μαζικής μας εξαπάτησης. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι και δεν σηκώνει συζήτηση. Θα σας πως όμως για το πώς αλλοιώθηκαν ή αποσιωπήθηκαν (σκοπίμως άραγε;) τα πραγματικά περιστατικά που συνέτειναν στην αποκόλληση του πλοίου "Βιτσέντζος Κορνάρος" από τα βραχώδη αβαθή του προσήνεμου μώλου στο λιμάνι της Κάσου.

Η εφημερίδα "Ροδιακή" της Ρόδου, τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες των Αθηνών, αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, έγραψαν και ανακοίνωσαν ότι το "Βιτσέντζος Κορνάρος" αποκολλήθηκε με δικά του μέσα. Πόσο όμως κοντά στην αλήθεια είναι αυτό; Και ποιος ήταν ο "ανταποκριτής" που μετέδωσε από την Κάσο αυτή την ανακριβή πληροφορία; Ας δούμε όμως το χρονικό αυτής της αποκόλλησης, που ήταν ο επίλογος μιας ιστορίας που κράτησε δύο ολόκληρες ημέρες και ταλαιπώρησε τους επιβάτες του πλοίου, όπως μου την μετέδωσε ο αυτόπτης μάρτυς και "υπεύθυνος" για την αποκολληση του "Βιτσέντζος Κορνάρος, Γιώργος Μανούσος. Να σημειωθεί ότι το ρυμουλκό, που είχε ξεκινήσει νωρίτερα από τη Μύκονο δεν κατάφερε να φθάσει ποτέ στην Κάσο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και κατέπλευσε τελικώς στην Αστυπάλαια.

Η υπέροχη "πριγκήπισσα" του Γιώργου Μανούσου που εκτέλεσε με επιτυχία χρέη... ρυμουλκού! Στις 6 περίπου το απόγευμα της 27ης Μαρτίου 2015, ο ιδιοκτήτης και κυβερνήτης του εκπληκτικού ταχυπλόου σκάφους "KASOS PRINCESS", που εκτελεί τέσσερις φορές την εβδομάδα το επιδοτούμενο δρομολόγιο Κάσου-Καρπάθου, Γιώργος Μανούσος, μετά από συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, πλησίασε το "Βιτσέντζος Κορνάρος" και έδεσε κάβο στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του. Η πλώρη του πλοίου ήταν στραμμένη δυτικά, καθώς ο "Κορνάρος" ήταν ακινητοποιημένος στα βραχώδη αβαθή του προσήνεμου μώλου που προστατεύει τη λεκάνη του λιμανιού της Κάσου από τον βοριά.

Γύρω στις 7 το απόγευμα, αφού εν τω μεταξύ ο καπετάνιος του πλοίου κ. Δημήτρης Λαδάς και το πλήρωμα ήταν έτοιμοι να δεχθούν την βοήθεια του "KASOS PRINCESS", ο Γιώργος Μανούσος άρχισε να ρυμουλκεί την πρύμνη του "Κορνάρου" προς τον προβλήτα του λιμανιού. Η κίνηση αυτή ήταν η αιτία να αποκολληθεί η πρυμναία αριστερή πλευρά του πλοίου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στον καπετάν Δημήτρη Λαδά να θέσει σε λειτουργία τις δύο από τις τρεις μηχανές του "Κορνάρου", να προσεγγίσει, να δέσει με ασφάλεια στο ντόκο και να κατεβάσει τους επιβάτες. Καθ' όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας και μέχρι το πλοίο να δέσει με ασφάλεια στο ντόκο, το "Kasos Princees" συνέχισε να "αγαντάρει" την πρύμνη του "Κορνάρος" διευκολύνοντας έτσι τις μανούβρες του καπεταν Δημήτρη Λαδά. Στις 2 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, και αφού ο Νηογνώμονας επέτρεψε στο πλοίο να αποπλεύσει με ένταση ανέμου μέχρι 6 Β., το "Βιτσέντζος Κορνάρος" απέπλευσε με προορισμό την Κάρπαθο και την Ρόδο, όπου παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή προκειμένου να επιθεωρηθεί.

Το "Βιτσέντζος Κορνάρος" λίγο πριν δέσει στο λιμάνι της Κάσου. Αεροφωτογραφία : Ιωσήφ Παπαδόπουλος. Με δεδομένη την ανολοκλήρωτη ετήσια επιθεώρηση του "Πρέβελης" και την ραθυμία, απροθυμία ή αδυναμία των Υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας να ανανεώσουν την σύμβαση με την ΑΝΕΚ LINES για την καταβολή της επιδότησης του δρομολογίου, γεννώνται εύλογα ερωτήματα τι δέον γενέσθαι, εν όψει μάλιστα και των εορτών του Πάσχα που βρίσκεται προ των θυρών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πλοίο που να εκτελεί τη γραμμή της Κασοκαρπαθίας, με αποτέλεσμα τα νησιά αυτά να είναι εντελώς αποκομμένα από τον υπόλοιπο εθνικό κορμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.