Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν!

«ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ «ΚΑΡΠΑΘΟΣ» («IMMACOLATA»).

Πηγή : http://kasosnews.wordpress.com/2014/02/19/%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Η βάρκα Immacolata, το ταξίδι της οποίας στην Αίγυπτο θέλει να αναβιώσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Φωτο : www.ethnos.gr.Το μεσημέρι του Σαββάτου 15/2/2014 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συλλόγου των απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου «Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ» στον Πειραιά, σύσκεψη παραγόντων των Καρπαθιακών και Κασιακών παροικιακών φορέων της Αττικής με πρωτοβουλία του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Καρπάθου-Κάσου Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου και σκοπό να συζητηθεί η υλοποίηση της πρότασης που αφορά την επανάληψη του ταξιδιού του ιστορικού σκάφους «ΚΑΡΠΑΘΟΣ» («IMMACOLATA»), εν όψει της 70ης επετείου της πραγματοποίησης της ηρωϊκής Αποστολής Σωτηρίας προς την Αίγυπτο που αποφάσισε η ηγεσία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος της Καρπάθου και της Κάσου το έτος 1944.

Η πρόταση που κατατέθηκε επίσημα από τον περασμένο ήδη Αύγουστο από τον Σύμβουλο για θέματα πολιτισμού Καρπάθου της Π.Ε. Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό του κύκλου εκδηλώσεων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ 2014» και θα κατατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα για έγκριση στο Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σχόλιο Σύνταξης.

Δεν μπορώ, θα σκάσω μ' αυτά που διαβάζω! Τον έπιασε ξαφνικά ο πόνος τον, συμπαθή κατά τα άλλα, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Καρπάθου-Κάσου Μιχάλη Ερωτόκριτο, αλλά και τους διοικούντες τον σύλλογο των απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου, να συζητήσουν και να υλοποιήσουν την πρόταση του σύμβουλου για θέματα πολιτισμού Καρπάθου κ. Γιώργου Τσαμπανάκη, για την επανάληψη του ιστορικού ταξιδιού της "Immacolata"!

Δεν θα ήμουν αρνητικός στο "μεγαλεπήβολο" αυτό σχέδιο, εάν είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση για την διατήρηση του αριθμού των δρομολογίων του πλοίου που εξυπηρετεί τα δύο αυτά νησιά. Δεν θα ήμουν αρνητικός στη συμβολική επανάληψη του ταξιδιού της "Immacolata", εάν υπήρχε ευαισθησία και είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση για την συνέχιση των δρομολογίων του "Kasos Princess". Δεν μπορείς όμως να παρακολουθείς αμέριμνα τις δυσμενείς εξελίξεις που οδηγούν στην κατάργηση των πολύτιμων αυτών γραμμών για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Καρπάθου και, κυρίως, της Κάσου, και να προτείνεις συμβολική επανάληψη ιστορικών μεν ταξιδίων - καμμία αντίρρηση επ' αυτού - ανήμπορων όμως να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ακριτικά νησιά της νοτιοανατολικής Δωδεκανήσου.

Και ενώ η επανάληψη του ιστορικού ταξιδίου της "Immacolata" όλο και κάτι θα κοστίσει στο Ταμείο της Περιφέρειας, που θα καλυφθεί βεβαίως από το υστέρημα των αναξιοπαθούντων ακριτών - της Κάσου κυρίως, επαναλαμβάνω - η διεκδίκηση της διατήρησης των δρομολογίων των πλοίων που εξυπηρετούν την Κάσο και την Κάρπαθο δεν κοστίζει τίποτε, πέρα ίσως από λίγο χρόνο και λίγη φαιά ουσία. Αν μιλάμε για προτεραιότητες, δηλαδή, και όχι για φιέστες και ανούσιο χειροκρότημα.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος    


Σχόλιο του κ. Φραγκίσκου Τούρλου, ο οποίος μου έστειλε την είδηση:

Δεν λέω, ωραίες οι επετειακές εκδηλώσεις, αλλά δεν θα ήταν καλλίτερο να ασχοληθούμε με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ προβλήματα των νησιών; Γιατί, όπως πάμε, σε λίγο χρόνο θα κάνουμε εκδήλωση για το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ του όποιου "ΠΡΕΒΕΛΗΣ" θά'χει μείνει να εξυπηρετεί τα νησιά μας...

Φραγκίσκος Τούρλος