Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Δημήτρη Ερωτόκριτε, γιατί δεν γίνεσαι πιστευτός;

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΚΑΣΟΣ-ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

Ο Δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΚΑΣΟΣ-ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, Δημήτρης Ερωτόκριτος, συγκάλεσε τα μέλη της για ν’ αποφασίσουν την παραπέρα πορεία της παράταξης και τη στάση της στις επερχόμενες  Δημοτικές εκλογές.

Αποτιμώντας το έργο των τελευταίων ένδεκα χρόνων, εκτιμούμε πως η Κάσος έκανε πολλά βήματα με θετικό πρόσημο. Και τούτο παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν τα μνημόνια των τελευταίων χρόνων με την έλλειψη μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων, περικοπή κονδυλίων, πάγωμα των προσλήψεων κλπ, κλπ.

Με κάθε σεβασμό στους ψηφοφόρους μας και σε όσους μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια, κάνοντας την αυτοκριτική μας, δεν θ’ αποσιωπήσουμε τα τυχόν λάθη ή παραλείψεις  μας σε πολλούς τομείς. Ένα όμως είναι σίγουρο. Μοναδικός μας στόχος ήταν και είναι το κοινό συμφέρον, για το οποίο θα εξακολουθούμε να δίνουμε τις μάχες μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε  το καλύτερο δυνατό για τον δοκιμαζόμενο Κασιώτη.

Με βάση αυτές τις  σκέψεις, αποφασίσαμε για τις ερχόμενες εκλογές του Μάη να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δημιουργία ενός κοινού συνδυασμού χωρίς προαπαιτούμενα ως προς το πρόσωπο του επικεφαλής υποψήφιου Δημάρχου. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ουσιαστικό και διαφανή διάλογο, με όσους  έχουν δηλώσει και με όσους  προτίθενται να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους στις επερχόμενες εκλογές. Εκτιμούμε πως είμαστε λίγοι αριθμητικά μπροστά στις απαιτήσεις των καιρών και ο τόπος δεν αντέχει άλλες αντιπαλότητες.

Μόνη προϋπόθεση είναι ένα δυναμικό ψηφοδέλτιο με επάρκεια και ικανό ν’ ανταπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες του νησιού μας. Θα  προσπαθήσουμε και θα παλέψουμε ώστε αυτό το δύσκολο εγχείρημα να γίνει πραγματικότητα. Αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει με την ανατροπή της απαισιοδοξίας και του αρνητικού κλίματος που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες μας, με αποτέλεσμα την μείωση του πληθυσμού της Κάσου καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.
                                                    
ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ                                             
ΚΑΣΟΣ-ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

Σχόλιο Σύνταξης.

Αναρωτηθήκατε, άραγε, γιατί δεν γίνεστε πιστευτός κ. Δημήτρη Ερωτόκριτε; Προφανώς και δεν αναρωτηθήκατε, γιατί αν είχατε κάνει πράγματι την αυτοκριτική σας, όπως υποκριτικά ισχυρίζεστε, δεν θα τολμούσατε να προβείτε σ' αυτή την ανακοίνωση. Μοναδικός σας στόχος, λέτε, ήταν και είναι το κοινό συμφέρον. Είχατε και έχετε, δηλαδή, καλές και αγνές προθέσεις. Σας πιστεύω! Δεν αρκούν όμως αυτές. Τα μεγαλύτερα εγκλήματα, κ. δήμαρχε, έγιναν από αυτούς οι οποίοι διέθεταν μεν αγνές και καλές προθέσεις, δεν διέθεταν όμως τα προσόντα και το τσαγανό για να τις υλοποιήσουν. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της Κάσου, άλλωστε, δεν επιλύονται ατενίζοντας το πέλαγος και συζητώντας περί ανέμων και υδάτων στο περίπτερο του λιμανιού...

Αλήθεια, ποια είναι τα "πολλά βήματα με το θετικό πρόσημο" που κάνατε τα τελευταία ένδεκα χρόνια κ. δήμαρχε; Νομίζετε, μάλλον, ότι απευθύνεστε σε ανεγκέφαλους. Σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν ούτε μνήμη ούτε κρίση. Τι θα λέγατε λοιπόν να κάνουμε μαζί μια αναδρομή στα ανύπαρκτα "έργα" της παράταξής σας με το "θετικό" (τάχα) πρόσημο;

Η χωματερή της Μαρίτσας έχει ακόμη τα ίδια χάλια που είχε και πριν από 23 χρόνια. Η ίδια απεχθής εικόνα των σκουπιδιών που ανηφορίζουν στο βουνό ή κατηφορίζουν προς την θάλασσα, τα ίδια ζώα που ψάχνουν απεγνωσμένα την τροφή τους ανάμεσα σε νάϋλον σακκούλες και αποκαίδια. Τίποτε δεν έγινε, παρ' όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις σας για την κατασκευή χ.υ.τ.α. Υποσχέσεις που δώσατε πολύ πριν έρθουν τα μνημόνια, για να μην ξεχνιόμαστε. Αδιαφορείτε δε εάν η Ε.Ε. θα επιβάλλει στο νησί τσουχτερά πρόστιμα επειδή η Δημοτική Αρχή δεν διαχειρίζεται με πολιτισμένο τρόπο τα σκουπίδια του. Αντί της χωματερής τοποθετήσατε έγχρωμους κάδους συλλογής ανακυκλώσιμων σκουπιδιών οι οποίοι, όμως, κάθε άλλο παρά τα σκουπίδια για τα οποία τοποθετήθηκαν περιέχουν, ενώ το περιεχόμενό τους στοιβάζεται στο λατομείο με τον άνεμο να αναλαμβάνει τη διανομή του στους γύρω λόφους.

Το σφαγείο ξεπέρασε ακόμη και το γεφύρι της Άρτας! Η ολοκλήρωσή του ήταν η μόνιμη προεκλογική σας υπόσχεση προκειμένου να πείσετε τους κτηνοτρόφους να σας ψηφίσουν. Κι' αυτή την υπόσχεση τη δώσατε πολύ πριν έρθουν τα μνημόνια.

Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους Κασιώτες και τους επισκέπτες του καλοκαιριού, ενώ από την πρώτη θητεία σας στη θέση του δημάρχου Κάσου είχατε, μετά από δική μου πρωτοβουλία, τη μελέτη από το Πανεπιστημιο Κρήτης για την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος με την δημιουργία αιολικού πάρκου. Κι' αυτό πριν έρθουν τα μνημόνια έγιναν, αλλά εσείς "σνομπάρατε" επιδεικτικά και την προτεινόμενη λύση και αυτούς οι οποίοι αφιλοκερδώς σας την πρότειναν.

Θέλετε να μιλήσουμε για το καινούργιο λιμάνι, του οποίου έχετε σαν Δήμος την ευθύνη; Ελλιπής φωτισμός, κατεστραμμένα pillars, ανύπαρκτες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής τους μήνες του καλοκαιριού, με τα αλιευτικά σκάφη να μονοπωλούν τις θέσεις της μαρίνας, να πλαγιοδετούν και να ρυπαίνουν τόσο τον προβλήτα όσο και τη θάλασσα. Για να μη μιλήσουμε για τις επικίνδυνες ρωγμές του προβλήτα στα σημεία κυρίως όπου δένει το πλοίο. Τι ενέργειες αλήθεια κάνατε για την επιδιόρθωσή του;

Θέλετε να μιλήσουμε για την δημοτική επιχείρηση αδρανών υλικών που πήρε τον κατήφορο στα χέρια του προκατόχου σας αλλά κι' εσείς δεν κάνατε τίποτε γι' αυτήν, πέρα από τη μετατροπή της σε νεκροταφείο άχρηστων οχημάτων και χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών; Θέλετε να μιλήσουμε για τα σκουριασμένα μηχανήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν πια σκηνικό ταινίας τρόμου;

Θέλετε να μιλήσουμε για την Δημοτική Βιβλιοθήκη; Προφανώς δεν θέλετε.

Για την περίθαλψη των ανήμπορων δημοτών σας της τρίτης ηλικίας, τους οποίους τόσο όψιμα σκεφτήκατε προεκλογικά, θέλετε να μιλήσουμε; Σίγουρα δεν θέλετε.

Για την καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας και της παραλίας θέλετε μήπως να μιλήσουμε; Αποκλείεται να θέλετε.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα μήπως;

Για το ανύπαρκτο λεωφορείο που συνεχώς δημοπρατείται και ποτέ δεν έρχεται;

Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση του Γυμνασίου θέλετε να μιλήσουμε; Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε γι' αυτό θέλετε να μιλήσουμε.

Πείτε στους δημότες της Κάσου, αλλά και στους ετεροδημότες, οι οποίοι έρχονται κάθε τέσσερα χρόνια για να ανανεώσουν με την ψήφο τους τη θητεία ανεπαρκών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, ποια είναι τα πολλά βήματα με το "θετικό" πρόσημο που πραγματοποιήθηκαν στην Κάσο επί της δημαρχίας σας. Εγώ τουλάχιστον θα πειστώ εάν έχετε επιχειρήματα. Έχετε όμως ή απλώς επιστρατεύετε τον ξύλινο λόγο που ταιριάζει σε προεκλογικές περιόδους;

Όσο για την πολυφορεμένη πια προεκλογική πρόταση περί κοινού συνδυασμού, την οποία βλέπω προτείνετε τώρα κι' εσείς, εγώ τι να πω; Εδώ με υπαρκτή, ή σκαιώδη έστω, αντιπολίτευση καταφέρατε οι δήμαρχοι της τελευταίας εικοσαετίας να πάτε την Κάσο πενήντα χρόνια πίσω, θα την πάτε μπροστά χωρίς αντιπολίτευση; Πού το είδατε αυτό; Πού και πότε η Δημοκρατία λειτούργησε χωρίς έλεγχο και αντίλογο;

Τελειώνοντας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην πρόταση που σας έκανα, πριν από επτά χρόνια, να με συμπεριλάβετε στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού σας ώστε να μπορέσω με την πιθανή εκλογή μου να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ το νησί και τους κατοίκους του. Θέλετε να σας θυμίσω τι απαντήσατε; Ότι θέλατε οπωσδήποτε να εκλεγείτε και η δική μου συμμετοχή δεν θα σας βοηθούσε αφού ήμουν "ξενικός" και δεν διέθετα συγγενείς οι οποίοι θα με ψήφιζαν! Έτσι αξιολογούν άλλωστε ανέκαθεν οι δημοτικοί άρχοντες τους συμβούλους τους. Όχι με βάση τι μπορούν να προσφέρουν αυτοί στα κοινά, αλλά με βάση πόσες ψήφους μπορούν να φέρουν στον συνδυασμό του εκάστοτε δημάρχου και πόσο μπορούν να σκύψουν τη μέση τους ή να κάνουν τα στραβά μάτια στα "περίεργα"...

Θα σας πρότεινα, ως εκ τούτου, κ. Δημήτρη Ερωτόκριτε, να αποχωρήσετε σιωπηλά, αντί να προκαλείτε το κοινό αίσθημα και την λογική με τέτοιου είδους ανακοινώσεις και να αφήσετε να δοκιμάσει κάποιος άλλος την τύχη του σαν δήμαρχος Κάσου, μήπως και καταφέρει να ανακόψει τουλάχιστον την πτωτική της πορεία.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος