Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Είπε όχι στον διαγωνισμό για τη γραμμή Κάσος-Κάρπαθος ο Γ. Μανούσος.

ΚΑΣΟΣ  18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Σ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                                   
ΚΑΣΟΣ ΔΩΔ/ΣΟΥ                                                    ΠΡΟΣ: Αξιότιμο Γενικό Γραμματέα κ. Αθ. Μπούσιο
Τ.Κ 85800 ΚΑΣΟΣ                                                            Υ.Ν.Α/ΔΘΣ/Β΄                                                                              
ΤΗΛ:2245041047-FAX:2245041747 6977911209                                                                                                       
ΚΟΙΝ: 

1) Γρ. Γενικού Γραμματέα ΑΙ &Ν.Π.

2) Υ.Ν.Α Γ.Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ & Ν.Π ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤ/ΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΟΝΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ          

3)  ΔΗΜΟΙ α) ΚΑΣΟΥ β) ΚΑΡΠΑΘΟΥ                                                                                                                                                                                                        ΘΕΜΑ: Ε/Γ, Δ/Ρ ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ Ν.Κ.02 (ΚΑΣΟΣ-ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ)

Κύριοι,
               
Μετά από 16 χρόνια βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσω ότι δεν θα συμμετάσχω στον  διαγωνισμό της άγονης δρομολογιακής γραμμής ΚΑΣΟΥ-ΠΗΓΑΔΙΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ διότι πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Με αγάπη προς τον τόπο μου ξεκίνησα δρομολόγια Κάσου-Φοινίκη Καρπάθου με το Ε/Γ ΑΘΗΝΑ από το 1997 το οποίο συμπλήρωσε τριακονταετία και αποσύρθηκε από τα δρομολόγια στIς 31/12/2010.

Γνωρίζοντας την κατάληξη του Ε/Γ ΑΘΗΝΑ ξεκίνησα εγκαίρως την κατασκευή του Ε/Γ-Δ/Ρ ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ ένα πραγματικό κόσμημα υψηλών προδιαγραφών που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

-Ολικό μήκος 25,05 μέτρα.
-Ολική χωρητικότητα 73,27 κόροι.
-Καθαρή χωρητικότητα 43,31 κόροι.
-Υπηρεσιακή ταχύτητα  25 κόμβοι.
-Διαθέτει και χρησιμοποιεί κλιματισμό σε όλους τους χώρους ενδιαίτησης, πρωραία έλικα και σύστημα σταθεροτήρων.
-Μέγιστη επιβατική ικανότητα  135.

Το υψηλό κόστος κατασκευής του παραπάνω σκάφους ήταν ο μόχθος μου στην Αμερική. Ξόδεψα αυτά τα χρήματα πρώτον για να παρέχω στους επιβάτες -συμπολίτες μου ασφάλεια και άνεση καθώς επίσης αποβλέποντας στην τουριστική ανάπτυξη των δυο ακριτικών νησιών (Καρπάθου και Κάσου).

Παράλληλα γνωρίζοντας σε κάθε αρμόδιο κρατικό λειτουργό τι σκοπεύω να κάνω έλαβα την συγκατάθεση  τους και την υπόσχεση τους ότι το πλοίο θα ενταχθεί στην κατηγορία 1 με ανάλογα προνόμια. Αντί αυτού ενώ το πλοίο ανήκει στην κατηγορία 1 αμείβεται με το μίσθωμα της κατηγορίας 3 επειδή η γραμμή που εκτελεί προκηρύχτηκε με την κατηγορία 3. Το ανέχτηκα γιατί δεν είχα πρόθεση να δημιουργήσω τόσο μια κερδοφόρα επιχείρηση όσο γιατί επιθυμούσα να εξυπηρετήσω τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου χωρίς όμως να μπαίνω κυριολεκτικά μέσα.

Με το Ε/Γ - Δ/Ρ ΚΑΣΟΣ ΠΡΙΝΣΕΣ εξυπηρετούσα την γραμμή από της  16/05/2011 μέχρι σήμερα δυστυχώς με υποχωρήσεις μόνο από μένα. Τελευταία απαίτηση του Υπουργείου είναι  να μειωθούν τα δρομολόγια από τέσσερα(4) σε τρία(3),μια απόφαση που δείχνει ότι κανείς δε γνωρίζει ούτε τις ανάγκες της περιοχής μου ούτε τις λειτουργικές ανάγκες του πλοίου. Όλοι κάνουν ναυτιλιακή πολιτική με την τσέπη των άλλων και το αποφασίζομεν  και διατάσσομεν. Κανένας δεν ρώτησε αν μπορώ να συνεχίσω ετσι, κανένας δεν προσπάθησε να βοηθήσει σε κάτι ώστε ν΄ αντισταθμιστουν οι επιβαρύνσεις όπως π.χ.

-Αγορά πετρελαίου κίνησης από την ελεύθερη αγορά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο ναυτιλίας στην περιοχη μας.
-Υποχρεωτική εφαρμογή συστήματος ΗΣΚΕΘΕΕΑ.
-Δωρεάν μετακίνηση, όχι μόνο των μονίμων κατοίκων της ΚΑΣΟΥ αλλά και των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους όπου συμπεριλαμβάνονται και ομογενείς εξωτερικού.
-Απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων για την σύνθεση του πλοίου. Απαιτούνται Κυβ/της, Μηχ/κος β΄τάξεως και ναυτόπαιδας  και ζήτησα αλλά δεν έγινε αποδεκτό Κυβ/της-Μηχ/κος β΄τάξεως  και  Μηχ/κος  Γ΄τάξεως, (μέλη όλα της ίδιας οικογένειας, Πατέρας και Γιοι δηλαδή, έτσι ώστε να περιορίσουμε τα έξοδα).

Δεν θέλω ν΄απαριθμήσω  τα αρνητικά γιατί δεν είναι της παρούσης. Θέλω μόνο να εκφράσω την λύπη μου για την αναγκαστική μου αποχή από τον διαγωνισμό που με την απαράδεκτη πολιτική σας της μείωσης των δρομολογίων με οδήγησε σε αυτή μου την απόφαση.

Επισυνάπτονται: Συγκεντρωτικές καταστάσεις FORTH-CRS περιόδου 2012-2013

Με τιμή

Γιώργος Μανούσος      

 

Σχόλιο του "Rib and Sea"

Αγαπητέ Γιώργο,

Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να σε κατηγορήσει για την επιλογή σου να μη λάβεις μέρος στον διαγωνισμό αυτό, με δεδομένο ότι "μπαίνεις μέσα", όπως χαρακτηριστικά έγραψες στην επιστολή σου προς τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Θανάση Μπούσιο. 

Το εξαιρετικό ΚΑΣΟΣ PRINCESS του Γιώργου Μανούσου.Είναι πιστεύω αναμφισβήτητο ότι το υπέροχο πραγματικά δημιούργημά σου "Κάσος Princess", που κοσμεί κατά την γνώμη μου την Κάσο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους της, παρέχοντάς τους την δυνατότητα να μεταβούν αξιοπρεπώς και με ασφάλεια στην Κάρπαθο, να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους και να επιστρέψουν αυθημερόν στο νησί, χωρίς μάλιστα οικονομική επιβάρυνση. Πέραν αυτού, πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τραυματίες ή ασθενείς κάτοικοι του νησιού μεταφέρονται με το σκάφος σου στα νοσοκομεία της Καρπάθου ή της Κρήτης, αφού οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ αδυνατούν ή δεν κρίνουν σκόπιμο να στείλουν ελικόπτερο για την διακομιδή.

Δεν είμαι Υπουργός ούτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, πολύ περισσότερο δεν διαθέτω την οικονομική δυνατότητα ώστε να σε βοηθήσω να συνεχίσεις τα δρομολόγια που εκτελείς. Σου υπόσχομαι όμως ότι σαν δημοσιογράφος θα θέσω, μεταξύ των άλλων, το θέμα αυτό στον Θανάση Μπούσιο και θα του ζητήσω να επιδείξει την δέουσα προσοχή.

Διερωτώμαι πάντως τι αναφέρει το υπ’ αριθμ. 39028/14-05-2013 επί παραδείγματι έγγραφο που έστειλαν στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οι Δημοτικές Κοινότητες Μαθρακίου, Οθωνών και Ερείκουσας με το οποίο κατάφεραν να επιτύχουν την προκήρυξη 4 δρομολογίων (από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο) προς και από τα νησιά τους, βάσει του ανοικτού, δημόσιου, διεθνή, μειοδοτικού διαγωνισμού ο οποίος ανακοινώθηκε την 2.10.2103 και διεξήχθη την 19η Νοεμβρίου 2013.

Υποθέτω ότι οι αιρετοί των ως άνω Δημοτικών Κοινοτήτων ζήτησαν από το Υπουργείο την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που εξυπηρετούν τα νησιά τους και το πέτυχαν, αφού στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται ένα επιπλέον δρομολόγιο την εβδομάδα (4 συνολικώς) κατά την θερινή περίοδο, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωσή σου αφού ο Δήμος Κάσου, αν και εγκαίρως ενημερώθηκε, όπως μου είπες, αδιαφόρησε.

Φιλικά

Ιωσήφ Παπαδόπουλος