Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μια φωνή από το αμπάρι του καραβιού.

Ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη από έναν Κρητικό.

Πηγή : http://www.candianews.gr/2013/10/25/μια-φωνή-από-το-αμπάρι-του-καραβιού/

Φάτσα για υπουργός Υγείας να σου πετύχει! Ακούστε κύριε υπουργέ…
(με αφορμή την παρουσία σας «στον ενικό» του Ν. Χατζηνικολάου)

Παρακολούθησα με ψυχαναγκαστικό μαζοχισμό, την επί 3 ώρες και 40 λεπτά, φιλότιμη, ομολογουμένως, προσπάθειά σας, να με πείσετε ότι ζείτε σε άλλη χώρα από αυτήν στην οποία κατοικώ εγώ και τα εκατομμύρια των συμπολιτών μου. Τα καταφέρατε κύριε υπουργέ. Πείστηκα ότι ζείτε στον κόσμο σας που, ευτυχώς, καμία σχέση δεν έχει με το δικό μας.

Είναι αλήθεια, κύριε υπουργέ,  πως για πολλή ώρα, επιδέξια χειριζόσαστε, σταθερά ειρωνευόσαστε, απροκάλυπτα προσβάλατε και συχνά απειλούσατε, ένα πολυπληθές ακροατήριο 45 ατόμων, αποτελούμενο από την «αφρόκρεμα» του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της υγείας και από αξιόλογους εκπροσώπους πολιτών και ασθενών που  έχουν την ατυχία να υφίστανται τις επιπτώσεις των τιτάνιων προσπαθειών σας να «διασώσετε» το σύστημα υγείας. Με μεγάλη απογοήτευσή μου, κανείς από αυτούς δεν σκέφτηκε, δεν μπόρεσε ή δεν τόλμησε να σας πει, μέσα στον αδυσώπητο τηλεοπτικό χρόνο,  αυτά που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ακούσετε. Παίρνω λοιπόν το θάρρος, αν φυσικά μου το επιτρέπετε, και αφού δεν έχετε ακόμα ποινικοποιήσει την ελεύθερη έκφραση της γνώμης, να σας πω αυτά που πλημμύριζαν τη σκέψη, την καρδιά και την ψυχή μου όση ώρα σας άκουγα να ρητορεύετε αυτάρεσκα.

Πάμε λοιπόν κύριε υπουργέ!

Κατανοώ τη δυσκολία σας να φανταστείτε, πολύ δε περισσότερο να πιστέψετε, ότι σε αυτή τη χώρα κατοικούν και άνθρωποι που διάγουν με αξιοπρέπεια και ήθος το βίο τους και πως έχουν κάθε δικαίωμα -και υποχρέωση θα πρόσθετα εγώ- να υπερασπίζονται το δίκιο και να πολεμούν το άδικο. Είναι αυτοί που δεν έκλεψαν, δεν εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις, ζουν μετρημένα από τον προσωπικό τους κάματο, απολαμβάνουν τις πραγματικές αξίες της ζωής  και συμπεριφέρονται ως μέλη  κοινωνίας ανθρώπων και όχι  ζούγκλας. Στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, οι άνθρωποι αυτοί δεν κάθισαν στο τραπέζι που γινόταν το «μεγάλο φαγοπότι» (ξέρετε τι εννοώ) ούτε καν δοκίμασαν από τα ψίχουλα, που τους πετούσαν οι μόνιμοι συνδαιτυμόνες του, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνενοχή τους. Γι’ αυτή τους τη συμπεριφορά, χαρακτηρίστηκαν «κορόϊδα» και «γραφικοί»,  αλλά πιστέψτε με δεν είναι λίγοι, απλώς δεν κινούνται στο οπτικό σας πεδίο,  γι’ αυτό και δεν τους βλέπετε.

Δυσκολεύεστε λοιπόν να πιστέψετε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνον όσοι λικνίζονταν  τα προηγούμενα χρόνια στο χορό της «λαμογιάς» και της «γκλαμουριάς», αλλά και τα «κορόϊδα» που σηκώνουν σιγά- σιγά το ανάστημά τους. Για τη δυσκολία σας αυτή, ευθύνονται κυρίως οι κακές συναναστροφές σας, που αν δεν κάνω λάθος είναι το πλήρωμα  που οδήγησε το «καράβι στα βράχια» (η έκφραση δική σας). Με το ίδιο αυτό πλήρωμα, θέλετε να μας πείσετε ότι το καράβι άλλαξε ρότα, μόνο και μόνο επειδή στα μέλη του  πληρώματος προστεθήκατε, κομπάζοντας, και εσείς, μεταπηδώντας από άλλο πολιτικό χώρο, που αν και πάλι δεν κάνω λάθος, αποκαλούσε κλέφτες αυτούς με τους οποίους σήμερα συγκυβερνάτε.

Ακόμα και αν δεχτούμε, σαν υπόθεση εργασίας, ότι είστε ο «κύριος καθαρά χέρια» στο χώρο της υγείας, σας υπενθυμίζω δυο παροιμίες που ταιριάζουν στην περίσταση: « όποιος κάτσει με στραβό το πρωί αλληθωρίζει» και «πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Οι εντιμότατοι λοιπόν φίλοι σας κύριε υπουργέ εξανέμισαν, μέσα σε μια νύχτα, τα  λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων και σήμερα εσείς ψάχνετε, ντεμέκ, να εξασφαλίσετε την περίθαλψη των ανασφάλιστων δημιουργημάτων σας με το πρόστιμο των 25 ευρώ, που θα πληρώνουν από το 2014, όσοι τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του, κατά τα άλλα, δημόσιου νοσοκομείου.

Αν κάπου πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος είναι εδώ ακριβώς. Εξόφθαλμη περίπτωση καταλήστευσης δημοσίου χρήματος και προμελετημένης γενοκτονίας του ελληνικού λαού.

Ξεχνάτε κύριε υπουργέ, πως στο καράβι, όπως σας αρέσει να αποκαλείτε την Ελλάδα, υπάρχουν και επιβάτες και πως δεν έχει νόημα να σωθεί το σκαρί όταν αυτοί θα έχουν πνιγεί, από τις αναθυμιάσεις της δύσοσμης πολιτικής σας, εγκλωβισμένοι στο αμπάρι του μνημονίου, που εσείς τους έχετε οδηγήσει. Εκτός και αν σας ενδιαφέρει μόνο το καράβι!

Κύριε υπουργέ, την ίδια βραδιά, σε δύο διαφορετικές εκπομπές, εσείς και ο ομογάλακτός σας κ. Βορίδης, με προτεταμένο το δείκτη του χεριού σας, απαιτούσατε δήλωση κομματικής ταυτότητας  απ’ όποιον τολμούσε να σας κάνει επώδυνες ερωτήσεις. Τυχαίο; Δεν νομίζω!  Και επειδή θα αναρωτιέστε για την κομματική ταυτότητα του γράφοντα, σας λέω πως καμία κομματική τοποθέτηση δεν δεσμεύει ούτε καθοδηγεί τα γραφόμενά μου.  Ίσως αυτό ακριβώς να σας φοβίζει περισσότερο κύριε υπουργέ. Οι ερωτήσεις  και οι διαθέσεις, δηλαδή, των κομματικά ανένταχτων.

Δεν σας επιτρέπει η κουλτούρα σας κύριε υπουργέ να αποδεχτείτε ότι τα «κορόϊδα» μπορούν να έχουν δική τους άποψη, διαφορετική από τη δική σας, γι’ αυτό και κατακεραυνώνετε,  με αμετροέπεια, κάθε φωνή που αντιτίθεται στην πολιτική σας.

Βλέπετε παντού εχθρούς της «ιεραποστολής» σας, κομματικά φερέφωνα και υποκινούμενες, βολεμένες συντεχνίες και πουθενά δεν αναγνωρίζετε την πραγματική αγωνία του ανθρώπου, που εσείς οδηγείτε, μέρα με τη μέρα, στην απόγνωση. Όμως εγώ κύριε υπουργέ ισχυρίζομαι- και δεν νομίζω να κάνω λάθος- ότι κανείς, ούτε οι μερικές χιλιάδες ψήφων που υφαρπάξατε από ένα φοβισμένο και αιφνιδιασμένο λαό, δεν σας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε απέναντί τους σαν άτομο του πεζοδρομίου, όπως με υπερηφάνεια δηλώσατε ότι είστε. Σας ομολογώ ότι μερικές φορές με μπερδέψατε, κάνοντάς με να πιστέψω ότι παρακολουθώ την τηλεοπτική παρουσίαση κάποιου από τα ευπώλητα βιβλία σας, αλλά  υπήρξαν και φορές που ντράπηκα και λυπήθηκα για λογαριασμό μας.  Αναρωτιέμαι, κύριε υπουργέ, θα μπορούσα εγώ να σας μιλήσω με αυτόν τον απαξιωτικό και απειλητικό τρόπο χωρίς να υποστώ συνέπειες, χωρίς να με απειλείτε ότι θα εφαρμόσετε το νόμο;

Εξοργίζεστε, κύριε υπουργέ, γιατί οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων δηλώνουν πως είστε ανεπιθύμητος στο χώρο τους. Απορώ γιατί σας προκαλεί έκπληξη αυτή η συμπεριφορά. Από πότε το θύμα θα έπρεπε να επιθυμεί την παρουσία του θύτη του; Και αν εξοργίζεστε εσείς, κύριε υπουργέ, τι να πουν τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων ελλήνων που τους απαγορεύετε την είσοδο στο δημόσιο σύστημα υγείας; Εσείς χρειάζεστε τα νοσοκομεία για να κόβετε κορδέλες εγκαινίων και για να οργανώνετε επικοινωνιακές φιέστες. Οι καρκινοπαθείς τα χρειάζονται για να μην κοπεί το νήμα της ζωής τους. Τίνος το δικαίωμα, λοιπόν πρέπει να προασπίσει κανείς;

‘Εντρομος, αφιερώσατε πολύ χρόνο, κύριε υπουργέ, για να βγάλατε από πάνω σας τη ρετσινιά του πρώην «αντιμνημονιακού», που πήγε να σας κολλήσει ο άνεργος συμπολίτης μας στην εκπομπή. Αντίθετα,  με μεγάλη ευκολία προσπεράσατε τις καταγγελίες συγκεκριμένων γεγονότων: ότι οι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς ζητιανεύουν τις θεραπείες τους, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει έγκαιρα τους ασφαλισμένους και πως  εδώ και 4 μήνες δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους οι γιατροί του νοσοκομείου «Αττικόν».

Δεν συγκλονιστήκατε, ούτε για μια στιγμή,  από τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού (και άλλων εθελοντικών προσπαθειών) να βρεθεί λύση στην περίθαλψη ανασφάλιστων καρκινοπαθών. Αντιθέτως,  μετά από τρείς ημέρες εισέβαλε η κυβέρνησή σας στο συγκεκριμένο Κοινωνικό Ιατρείο, με τη δικαιολογία ότι σας καταγγέλθηκε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στο χώρο αυτό. Τίποτα δεν βρήκατε αλλά το μήνυμά σας, με πολλούς παραλήπτες, το στείλατε!

Προκλητικά απαντήσατε, επίσης, στους εκπροσώπους των συλλόγων, ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει λεφτά και γι’ αυτό το λόγο και οι καρκινοπαθείς δεν θα αποζημιώνονται πια για τα έξοδα μετακίνησής τους, όταν πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες μακριά από τα σπίτια τους. Αναρωτιέμαι κύριε υπουργέ, έχετε το ακαταλόγιστο και πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε ή δεν ιδρώνει το αυτί σας που δεκάδες άνθρωποι θα αναγκαστούν να μην ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους; Συνειδητοποιείτε, αλήθεια, ότι αυτό ισοδυναμεί με φόνο εκ προθέσεως;

Δεν αναρωτηθήκατε, ούτε για μια στιγμή, πώς τα φέρνει βόλτα ένας άνθρωπος που εσείς, για μήνες τον αφήνετε απλήρωτο.  Στο δικό σας, κόσμο κύριε υπουργέ, τα ποσά αυτά μπορεί να είναι ασήμαντα, στο δικό μας όμως είναι προϋπόθεση αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τους διαβεβαιώσατε ότι θα πληρωθούν. Θα μπορούσαν άραγε, με τις ίδιες διαβεβαιώσεις,  να απαντήσουν και αυτοί στις απαιτήσεις της εφορίας, των δανείων κλπ χωρίς να υποστούν συνέπειες όπως εσείς απαιτείτε για τον εαυτό σας;

Προς στιγμήν, κύριε υπουργέ, φοβήθηκα ότι τα βάλατε με τους ιδιοκτήτες κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, που λυμαίνονται τόσα χρόνια - με την ανοχή των προκατόχων σας - δημόσιο και ιδιωτικό χρήμα, ψαρεύοντας στα θολά νερά του ευαίσθητου χώρου της υγείας. Γρήγορα όμως με επαναφέρατε στην τάξη, υπενθυμίζοντάς μου το καινούργιο φρούτο που λέγεται «ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες» στις δαπάνες υγείας.

Εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν θελήσατε αλλά και παρεμποδίσατε (όχι εσείς, οι προκάτοχοί σας) τον έλεγχο των δημόσιων λειτουργών, στο όργιο καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων από αυτούς τους κυρίους. Εσείς τώρα κάνετε την υπέρβαση και ισχυρίζεστε ότι θα μπορούν να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν αυτοί οι ίδιοι τις εταιρείες που θα τους ελέγχουν και αυτό το βαφτίζετε: διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Ο απλός λαός θα το έλεγε: «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει». Γιατί, πού το είδατε γραμμένο κύριε υπουργέ, ότι ο ελεγκτής  μπορεί να είναι μισθωτός υπάλληλος του ελεγχόμενου και αυτό δεν δημιουργεί, με βεβαιότητα, συνθήκες διαφθοράς; Επειδή οι ελεγκτικές εταιρείες είναι μεγάλοι κολοσσοί του εξωτερικού, όπως πολλάκις μας αναφέρατε, τους απαλλάσσει ακόμα και από την υποψία διαφθοράς; Θέλετε να σας υπενθυμίσω τη Siemens κύριε υπουργέ;

Κουραστήκατε πολύ, κύριε υπουργέ, προκειμένου να μας πείσετε για την ασφάλεια των γενοσήμων φαρμάκων. Έχουν πέσει στην αντίληψή σας οι καταγγελίες του κ. Κούβελα (καθηγητής Φαρμακολογίας, πρώην στέλεχος του ΕΟΦ στον έλεγχο των γενοσήμων) για τους ανύπαρκτους στην πραγματικότητα ελέγχους των φαρμάκων αυτών; Ισχυριστήκατε ότι τα γενόσημα, ήδη χρησιμοποιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Έχετε δηλαδή εκπονήσει κάποιες μελέτες, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης τέτοιων φαρμάκων στα νοσοκομεία μας ή μιλάτε έτσι, στο βρόντο; Μήπως ψεύδεστε λοιπόν, κύριε υπουργέ ή μήπως είστε ντίλερ φαρμακευτικής εταιρείας γενοσήμων φαρμάκων;

Εν κατακλείδι, κύριε υπουργέ, παρουσιαστήκατε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, προβάλλοντας την εικόνα του υπουργού που δουλεύει σκληρά και έχει καλή γνώση των προβλημάτων του συστήματος υγείας. Αν σας άκουγε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης θα μονολογούσε: Κομπορρήμων και φλύαρος! Εγώ θα πρόσθετα…και επικίνδυνος!