Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Η βλακεία, η κακία, η εμπάθεια και η αμνησία πάνε πάντα μαζί!

Μετά τα fora ο γνωστός σχολιαστής των περιοδικών του τύπου της Θάλασσας κ. Σπύρος Πριόβολος, ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά επέλεξε να ασχοληθεί με ένα άλλο πονεμένο και "καυτό" θέμα, αυτό των πανελληνίων συγκεντρώσεων ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών. Ιδού λοιπόν τι έγραψε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης (προσωποπάπυρος, λέγε με facebook) του Ο.Φ.Σ.Ε. Παραθέτω το κείμενό του χωρίς να κάνω τις απαραίτητες ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις. Θα παραθέσω μόνο (εντός παρενθέσεων) τα πραγματικά στοιχεία, μιας και ο σχολιαστής σκοπίμως τα παραποιεί (δεδομένου ότι γνωρίζει τα πραγματικά γεγονότα).

Ιωσήφ Παπαδόπουλος

Περιμένοντας την 8η () Πανελλήνια Συνάντηση Ομίλων Φουσκωτών του Αγίου Πνεύματος, στην Αντίπαρο (από το αρθρο μου στο περιοδικό "ΣΚΑΦΟΣ" τευχος Μαιου).

Του Σπύρου Πριόβολου

Έχουν περάσει οκτώ (εννέα) χρόνια, όταν το 2006 (2004) έπεσε μια ιδέα (του Ιωσήφ Παπαδόπουλου, προέδρου τότε του "Ναυτίλου") που ζυμώθηκε μεταξύ των ομίλων φουσκωτών σκαφών πανελλαδικά, για ένα θαλασσινό αντάμωσαν (αντάμωμα ήθελες να πεις Σπύρο;) στην Μήλο (Πάρο). Άρεσε πολύ αυτή η 1η (1η αν μιλάμε για την Πάρο και 2η αν μιλάμε για τη Μήλο) μάζωξη και το 2007 (2006) επαναλήφθηκε στην Πάρο (Μήλο). Έχοντας πλέον καταξιωθεί ο θεσμός κοινών εκδηλώσεων είχε ωριμάσει και η ιδέα ίδρυσης ομοσπονδίας φουσκωτών σκαφών. Στην 3η () Πανελλήνια το 2008 στη Σύρο υπεγράφη από τους ομίλους Πανελλαδικά η ίδρυση της ΕΟΜΟΦΣ. Ακολούθησε το 2009 η Νάξος και το αποκορύφωμα σε συμμετοχές αλλά και σαν διοργάνωση ήταν το 2010 στην Χίο. Παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που άρχισαν να διαφαίνονται ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή το 2011 στην Κώ αλλά και το 2012 στην Σάμο (αλήθεια, ξέρετε κ. Πριόβολε πόσα σκάφη έδωσαν το παρόν στις συγκεντρώσεις της Κω και της Σάμου; Ρωτώ γιατί αυτοί που κατήργησαν με το έτσι θέλω την 1η πανελλήνια της Πάρου ισχυρίζονται υποκριτικά ότι το έκαναν, τάχα, επειδή τα σκάφη που συγκεντρώθηκαν στην Παροικιά ήταν λίγα! 32 για την ακρίβεια, παρ' όλο ότι ήταν η πρώτη συγκέντρωση και παρ' όλο το ανελέητο κυνηγητό εκ μέρους του κ. Πορτοκάλογλου και της παρέας του να μη πραγματοποιηθεί).

Όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί Πανελλαδικές φιλικές σχέσεις μεταξύ των μελών και όλοι περιμένουν όχι μόνο τις Πανελλήνιες αλλά και στεριανές και καλοκαιρινές συναντήσεις. Προέκυψαν χειμωνιάτικα ανταμώματα όπως τα Καζανέματα στο Ηράκλειο, η Γαμοπιλαφιάδα στα Χανιά, οι Λαλάδες στη Χίο και έπονται και άλλες. Όλα αυτά αφορμές για να προβάλει κάθε όμιλος τον τόπο του, να ανταμώνουν φίλοι και να περνάμε καλά. Οργανώνονται καλοκαιρινές διακοπές με παρέες από πολλά πλέον μέρη της Ελλάδας. Ξέρεις πλέον ότι όπου και να βρίσκεσαι στη θάλασσα όλο και κάποιον θα συναντήσεις από κάποια περιοχή της Ελλάδας.

Για το 2013 η απόφαση ήταν η συγκέντρωση να γίνει κάπου κεντρικά για να μπορέσουν πιο εύκολα και πιο οικονομικά να φτάσουν τα μέλη απ όλους τους ομίλους. Γι αυτό επιλέχτηκε η λιλιπούτια Αντίπαρος, ένας προορισμός στη μέση σχεδόν για όλους τους ομίλους.

Το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι σε πολύ καλή περίοδο, από 21 εως 24 Ιουνίου, περιμένουμε πως και πως για να ανταμώσουμε με τους Πανελλαδικούς και Διαομιλικούς φίλους μας. Από πληροφορίες μου η συμμετοχές θα είναι πολύ μεγάλες. Παρόλη την κρίση ο καθένας που έχει φουσκωτό, έχει κάνει το κουμάντο του και είτε με την οικογένειά του είτε μοιράζοντας τα έξοδα με φίλους του να ταξιδέψει και να βρεθεί στην Αντίπαρο. Πολλοί από τη στιγμή που θα γίνουν κάποια μίλια μέχρι την Αντίπαρο, προγραμματίζουν να συνδυάσουν και διακοπές στα πανέμορφα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αντίπαρο.

Περιμένω φτάνοντας στο νησί να πιω την καυτή κακαβιά, βρασμένη με ξύλα στην άμμο, που θα μας προσφέρουν για καλωσόρισμα οι Αντιπαριώτες. Περιμένω με λαχτάρα να δω φίλους από την Αλεξανδρούπολή, την Κέρκυρα, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, τη Λέρο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Εύβοια, το Βόλο, τη Σύρο, τη Θεσσαλονίκη, την Κύπρο και ασφαλώς από την Αθήνα. Μπορεί κάποιοι να δυσκολεύονται να έρθουν με τα φουσκωτά τους, Δεν έχει σημασία, μπορεί να ταξιδέψουν είτε με φίλους από την Αθήνα ή ακόμα και με το πλοίο της γραμμής, αρκεί να ανταμώσουμε. Να μιλήσουμε, να πιούμε τα κρασιά μας και τις ρακές μας και να γλεντήσουμε. Να αποκτήσουμε νέους φίλους και να δεθούμε πιο πολύ με αυτούς που ήδη γνωρίζουμε. Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα αυτών που μετά από τόσα μίλια πλεύσης, έρχονται να ανταμώσουν σε ένα νησί. Γεμίζει ο τόπος χρώματα, συναισθήματα, χαρά, κέφι και γενικά η θετική ενέργεια είναι έκδηλη στο νησί.

Το τελικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν έχει μέχρι την ημέρα που έγραψα το κείμενο οριστικοποιηθεί, υπάρχει όμως ήδη μια πολύ μεγάλη εμπειρία και είναι σίγουρο ότι όλα θα οργανωθούν άψογα από την ΕΟΜΟΦΣ (υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στο ενεργητικό της;) που για πρώτη φορά αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης (συνεπώς δεν υπάρχει προηγούμενο, άρα ουδείς γνωρίζει αν όλα θα διοργανωθούν άψογα).

Ραντεβού όλοι στην Αντίπαρο του Αγίου Πνεύματος για το 8ο (9ο) πανελλήνιο θαλασσινό μας αντάμωμα.

Ένας από τους διαομιλικούς, που έζησε από πολύ κοντά και τις 7 πανελλήνιες (αλλά, δυστυχώς, όχι την πρώτη, αφού δεν μου το επέτρεψε ο κ. Πορτοκάλογλου).

Σπύρος Πριόβολος


Θέλω λοιπόν, όπως καταλαβαίνετε, ο δυστυχής να αγιάσω αλλά ο διάολος δεν με αφήνει! Και θα βγουν βέβαια πάλι, μετά από αυτό το άρθρο μου, τα μαχαίρια και κάποιοι θα με χαρακτηρίσουν "παράξενο", "καυγατζή" και χίλια δυο άλλα "κοσμητικά" επίθετα. Ιδίως οι διαχειριστές των διαδικτυακών καφενείων (λέγε με forα) θα κάνουν πάρτι, κυρίως στα "υπόγειά" τους για να έχουν και το κεφάλι τους ήσυχο! Όταν όμως πρόκειται για την ΑΛΗΘΕΙΑ δεν κωλώνω πουθενά κύριοι και το γνωρίζετε. Σας αρέσει δεν σας αρέσει.

Αίφνης, λοιπόν, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών σχολιαστής των περιοδικών του τύπου της θάλασσας κ. Σπύρος Πριόβολος, θυμήθηκε να αναφερθεί, μετά τα fora, και στις πανελλήνιες συγκεντρώσεις φουσκωτών σκαφών και να γεμίσει το περιοδικό στο οποίο αρθρογραφεί, αλλά και το φατσοβιβλίο του Ο.Φ.Σ.Ε., με ένα σωρό ανακρίβειες και πομφόλυγες (για να μην πω κάτι άλλο) οι οποίες "ερέθισαν" (!!!) μάλιστα τον γλοιώδη, ιντριγκαδόρο, ψεύτη και συκοφάντη κ. Αναστάσιο Πορτοκάλογλου (μπορείτε να με μηνύσετε αν θέλετε κ. Πορτοκάλογλου) ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία για να πει μεταξύ άλλων τι; Ότι - άκουσον άκουσον - αυτός, λέει, μαζί με τον τότε πρόεδρο του "Ναυτίλου" ξεκίνησαν τις πανελλήνιες συγκεντρώσεις! Δεν μπήκε ωστόσο στον κόπο ο "κύριος" αυτός να διευκρινίσει ποιον πρόεδρο του "Ναυτίλου" εννοεί και σε ποια πανελλήνια συγκέντρωση αναφέρεται. Την δεύτερη, προφανώς, εννοεί η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2006 στη Μήλο. Τσιμουδιά βεβαίως για την ΠΡΩΤΗ, η οποία ήταν ιδέα του ιδρυτή και προέδρου (τότε) του "Ναυτίλου", Ιωσήφ Παπαδόπουλου. Η ΠΡΩΤΗ εκείνη πανελλήνια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πάρο τον Ιούλιο του 2004, με συνδιοργανωτές τον "Ναυτίλο" και τον "Παγκρήτιο Ο.Φ.Σ.", την οποίαν ο ίδιος ο κ. Πορτοκάλογλου με νύχια και με δόντια πολέμησε! (για να μη γίνει). http://www.ribandsea.com/main/index.php/memo/637-a-

Στον χορό των δηλώσεων εντυπωσιασμού μπήκε και κάποιος κ. Κελεπούρης, ο οποίος ανέλαβε χρέη συνηγόρου, για λογαριασμό του κ. Πορτοκάλογλου, αγνοώντας όμως τι έχει προηγηθεί (ή προσποιούμενος πως αγνοεί) αφού, όπως ο ίδιος ομολογεί, είναι στην "πιάτσα" των φουσκωτών 4-5 μόνο χρόνια. Και συνέχισε, κάνοντας αναφορές ακόμη και στον μπουρλοτιέρη Κανάρη (!!!) ειρωνευόμενος, προφανώς, αυτούς οι οποίοι ανατρέχουν στο παρελθόν. Θαρρείς δηλαδή και το παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ, ούτε στηρίχτηκε πάνω του το παρόν για να προχωρήσει. Ο ΟΦΣΕ και οι πανελλήνιες συγκεντρώσεις, κατά τον κ. Κελεπούρη, πρέπει μάλλον να δημιουργήθηκαν από παρθενογένεση στην οποία συμμετείχε μόνο ο κ. Πορτοκάλογλου και η παρέα του! Γνωστή μεθόδευση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας θυμίζει όλη αυτή η ιστορία και η αγωνιώδης προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης των πραγματικών γεγονότων από την απίστευτη αυτή παρέα!

Άκουσα μάλιστα έκπληκτος ότι ο κ. Πορτοκάλογλου είναι πλέον επίτιμο μέλος του ΟΦΣΕ!!! Για ποιες αλήθεια "υπηρεσίες" του; Μήπως γι' αυτές που περιγράφονται στον σύνδεσμο που παραθέτω πιο κάτω; Μα γι' αυτές τις "υπηρεσίες" του ο κ. Πορτοκάλογλου έπρεπε να έχει μπει στη φυλακή! Αν δεν το επεδίωξα τότε είναι γιατί δεν ήθελα η καταδίκη του να γίνει η αιτία για να διαλυθεί ο ΟΦΣΕ, που ήταν δικό μου δημιούργημα. Το οξύμωρο είναι ότι ο κ. Αναστάσιος Πορτοκάλογλου είναι σήμερα επίτιμος πρόεδρος του ΟΦΣΕ ενώ ο ιδρυτής του persona non grata! Είναι, προφανώς, αναπόφευκτο σ' αυτή τη χώρα αυτοί που προσφέρουν να τιμωρούνται ενώ οι φελλοί να επιβραβεύονται.  http://www.ribandsea.com/main/index.php/memo/273-2010-02-18-12-20-48 

Και ο μετριοπαθής κ. Λυμπερόπουλος όμως μίλησε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου, αναφέροντας πως στην πανελλήνια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο πάρθηκαν τάχα "σημαντικές αποφάσεις"! Ποιες ήταν εκείνες οι "σημαντικές" αποφάσεις; Μήπως εννοεί την απόφαση για την δημιουργία ομάδας εθελοντών ναυαγοσωστών (Μνημόνιο Πολιτικής Προστασίας) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, προϊστάμενος του οποίου (υφυπουργός) ήταν τότε ο σημερινός πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Ωραία, πάρθηκε η απόφαση. Και λοιπόν; Τι έγινε μετά; Πώς υλοποιήθηκε; Πέντε χρόνια πέρασαν από τότε. Ξέρει να μας πει ο κ. Λυμπερόπουλος; Να λοιπόν τι έγινε, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμηθούν όσοι από τους παλιούς πάσχουν από επιλεκτική αμνησία και ποιούν την νήσσαν (κοινώς κάνουν την πάπια) : http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/323-2010-04-27-11-47-06

Η δεύτερη "σημαντική" απόφαση που πάρθηκε στην πανελλήνια συγκέντρωση της Σύρου ήταν, υποθέτω, η δημιουργία Ομοσπονδίας. Γνωρίζει ο κ.Λυμπερόπουλος ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες και οι δραστηριότητες της ΕΟΜΟΦΣ μέχρι σήμερα; Σε ποιους τομείς προώθησε, ας πούμε, τα συμφέροντα των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών και των συλλόγων τους; Αν τίποτε από αυτά δεν έγινε και απλώς η Ομοσπονδία είναι το εργαλείο για την προώθηση των δημοσίων σχέσεων αυτών που απαρτίζουν το διοικητικό της συμβούλιο, τότε η απόφαση που πάρθηκε στη Σύρο για την δημιουργία της ήταν όχι μόνο ασήμαντη, αλλά ως ουδέποτε ληφθείσα! Να τι έγραψα σχετικώς στο διαδικτυακό περιοδικό μου την 27η Οκτωβρίου του 2010 : http://www.ribandsea.com/main/index.php/waves/451-2010-10-27-06-13-16

Είτε το θέλουν λοιπόν οι κ.κ. Πριόβολος, Πορτοκάλογλου και οι συνοδοιπόροι τους είτε όχι, η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ πραγματοποιήθηκε στην Παροικιά της Πάρου τον Ιούλιο του 2004, υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου και με την συμμετοχή της "Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας", του Συλλόγου "Αλκυώνη" και της "Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας". Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό "Thalassa", όπου δημοσιεύτηκαν σχόλια και φωτογραφίες της εκδήλωσης. Η εφετινή συγκέντρωση είναι η 9η κατά σειρά και είναι νομίζω καιρός να μάθουν κάποιοι να μετρούν, τουλάχιστον μέχρι το δέκα. Μερικά πράγματα είναι αδύνατον να αμφισβητηθούν γιατί υπάρχουν μνήμες, έπαθλα, αεροπανώ, εκδηλώσεις, κόπος, συμμετέχοντες, χορηγοί, φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα και, βεβαίως, σκάφη και πληρώματα! http://www.ribandsea.com/main/index.php/memo/637-a-

Αντιλαμβάνομαι, αν και δεν δικαιολογώ, την εμπάθεια και τα συμπλέγματα μερικών. Εμπάθεια και συμπλέγματα που τους οδηγούν πολλές φορές ακόμη και σε πλήρη αμνησία! Αυτό που αδυνατώ να πιστέψω είναι ότι τους ακούν και τους διαβάζουν τόσοι άνθρωποι, οι οποίοι έζησαν από πρώτο χέρι εκείνα τα γεγονότα, και όμως δεν κάνουν απολύτως τίποτε για να τους διαψεύσουν! Αντιθέτως, πέφτουν να κατασπαράξουν αυτούς οι οποίοι ανατρέχουν στο παρελθόν, στην προσπάθειά τους να τους απαντήσουν, με το "επιχείρημα" ότι δεν πρέπει να ανατρέχουμε στο παρελθόν γιατί δημιουργούνται έριδες! Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται βεβαίως και οι κ.κ. Γιάννης Τυράκης και Παύλος Πολλάκης οι οποίοι την εποχή εκείνη έκοβαν και έραβαν τα "ρούχα" τους ανάλογα με τις διαστάσεις, τις επιθυμίες και τις  εντολές του αρχηγού της ίντριγκας κ. Πορτοκάλογλου. Στον κ. Γιώργο Δραγάτη δεν αξίζει καν να αναφερθώ. Τιμωρήθηκε όπως ακριβώς του άξιζε, άλλωστε, κι' εγώ δεν συνηθίζω να ξυλεύω την πεσμένη δρυ, ιδίως όταν πέφτει μόνη της...

Ιωσήφ Παπαδόπουλος
Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος ΟΦΣΕ και ΝΑΥΤΙΛΟΥ
Εμπνευστής των πανελληνίων συγκεντρώσεων και συνδιοργανωτής της ΠΡΩΤΗΣ εξ αυτών στην Πάρο.