Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Ο προβληματισμός μου για το θέμα της απεικόνισης όλων των στρατοπέδων, πολεμικών αεροδρομίων και ναυστάθμων από την Google Earth προέκυψε όταν με ενημέρωσε σχετικώς ένας συνδρομητής μου απ' τη Θράκη.
Προκειμένου να επιβεβαιώσω αν η πληροφορία ήταν ακριβής, μαζί με τον εξαιρετικό τραχανά της Φωτεινής Γκαράλη, αναζήτησα στη Google Earth διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα και ναυστάθμους. Η πληροφορία ήταν όντως ακριβής! Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τα στρατόπεδα και οι ναύσταθμοι, που απαγορεύεται δια ροπάλου να φωτογραφηθούν ή να βιντεοσκοπηθούν από ξηράς ή από αέρος, μας δίδονται πλέον στο πιάτο απ' την Google Earth, μαζί φυσικά με τις συντεταγμένες τους! Συνεπώς, η απαγόρευση φωτογράφισης και βιντεοσκόπησης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων απ' τους πολίτες δεν είναι πλέον απαραίτητη αφού την αναλαμβάνει η Google!
Το ερώτημα είναι πώς το επιτρέπει αυτό η ελληνική κυβέρνηση; Γιατί αποκλείεται να μην έχει πέσει στην αντίληψη των αρμοδίων αυτή η "έμπνευση" της Google. Βεβαίως, λαμβάνοντας κανείς υπ' όψιν του τις σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης και φωτογράφισης κάθε σπιθαμής του εδάφους της γης μέσω δορυφόρων, ένας χάρτης της Google Earth δεν θα έπρεπε ούτε να τον εντυπωσιάζει ούτε να τον ενοχλεί. Είναι όμως έτσι; Και αν είναι έτσι, γιατί τότε παραμένουν κοντά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι πινακίδες που απαγορεύουν τη φωτογράφιση και βιντεοσκόπησή τους από τους Έλληνες πολίτες;
Για να επιστρέψουμε στα γήινα, πάντως, τον κόκκινο τραχανά δεν τον βρήκαμε σε κανένα απ' τα super markets της Μύρινας. Αναγκάστηκα, ως εκ τούτου, να τηλεφωνήσω στη Φωτεινή, να την ενημερώσω ότι προτίθεμαι να πάω μέχρι το εργαστήριό της, στον Άγιο Δημήτριο, με την προϋπόθεση τον τραχανά που θα πάρω να τον πληρώσω. Δεν κατάφερε να αντισταθεί στην επιμονή μου και έτσι μια ώρα αργότερα πέντε σακουλάκια κόκκινος τραχανάς μπήκαν στο ντουλάπι του αυτοκινούμενου.
Κατά τα λοιπά, τελευταία ημέρα σήμερα (Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου) για μας στη Λήμνο. Το βράδυ θα επιβιβαστούμε στο "Αικατερίνη Π." της "Fast Ferries", αντί του "Blue Star Chios" με το οποίο θα ταξιδεύαμε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Όμως, η πρόβλεψη των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή εκείνη την ημέρα, μας ανάγκασε να ακυρώσουμε τα εισιτήρια και να ζητήσουμε την έκδοση νέων εισιτηρίων απ' την "Fast Ferries", το πλοίο "Αικατερίνη Π." της οποίας συνδέει τη Λήμνο με την Αλεξανδρούπολη και το Λαύριο. Εντύπωση μάλιστα μας προκάλεσε η άμεση ανταπόκριση του κ. Τσούμα στο άιτημά μας.
Ευχαριστούμε την εταιρεία "Fast Ferries" και τον υπεύθυνο marketing και διαφήμισης κ. Δημήτρη Τσούμα. Στο εξής, μαζί με τα πλοία της "Attica Group" θα ταξιδεύουμε στα νησιά του Αιγαίου και με τα πλοία της "Fast Ferries".