Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ψαριανό πανόραμα!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

mavriraxiΜπορεί, ιδίως μέσα στον χειμώνα, τα μικρά ακριτικά νησιά του χειμώνα να στερούνται ζωής και κίνησης στις παραλίες, στα μπαράκια και στις καφετέριες, βρίθουν όμως θετικής αύρας, συναισθημάτων και συγκίνησης.

Μείναμε στα Ψαρά μια μόλις εβδομάδα και φεύγοντας σήμερα νομίσαμε πως μείναμε έναν ολόκληρο χρόνο! Συναντήσαμε και μιλήσαμε με τους κατοίκους, γευτήκαμε τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού, αφήσαμε την καρδιά και το μυαλό μας να πλημμυρίσουν με θετικές σκέψεις και ενέργεια, πήραμε φως απ' το φως του! Και δώσαμε την υπόσχεση πως η επόμενη φορά που θα το επισκεφτούμε δεν θα αργήσει πολύ. Καλά μόνο να είμαστε.

sitaliaΜοναδική φάλτσα πινελιά η άρνηση και πάλι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να επισκεφτούμε τον φάρο του νησιού. Είναι πλέον προφανές ότι οι φάροι δεν αποτελούν για κάποιους τμήμα της ναυτικής μας παράδοσης, αλλά τόπους διακοπών και ξεκούρασης για τους αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού και τις οικογένειές τους, οι οποίοι τους θεωρούν σπίτι τους και κάθε φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση του εσωτερικού τους προσβάλλει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους!

spitalia2Ανάλογη αρνητική συμπεριφορά και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Χίου που μας επέτρεψε μεν να επισκεφτούμε ον αρχαιολογικό χώρο των Ψαρών αλλά όχι να τον βιντεοσκοπήσουμε! Μια αμαρτωλή Αρχαιολογική Υπηρεσία που απαγορεύει την προβολή της αρχαίας μας κληρονομιάς ενώ την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια της στη "φιλοξενία" αρχαιοτήτων στα μουσεία του εξωτερικού και στις συλλογές ιδιωτών! Μια Υπηρεσία που ξεχειλίζει από υποκρισία. Που δεν επιτρέπει τη βιντεοσκόπηση και τα τρίποδα, αλλά πουλάει dvd! Που αδιαφορεί για τη συντήρηση και φύλαξη της αρχαίας μας κληρονομιάς, αλλά είναι βασιλικότερη του βασιλέως όταν πρόκειται να το παίξει αφεντικό της!

Ευχαριστούμε την "HELLENIC SEAWAYS" που μας ταξίδεψε και πάλι στο Αιγαίο.