Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Νυμφαίο. Η πανέμορφη νύφη του όρους Βέρνον.

Κάμερα - Drone - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Ιστορικά στοιχεία - πληροφορίες : Wikipedia και https://www.kathimerini.g

nymfaioΣτα 1.350 μέτρα υψόμετρο βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Ελλάδας. Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O. διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος. Ο οικισμός έχει μόνιμο πληθυσμό 132 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

nymfaio7Η παλαιότερη ονομασία που είχαν δώσει οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Νιβέστα, όνομα βλάχικης και προηγουμένως δωρικής προέλευσης, με τρεις ερμηνείες: «Νύφη», λόγω της ομορφιάς του χωριού (Νιβέστα) και της τοποθεσίας, «αθέατη» (ni vista) πιθανώς διότι βρισκόταν σε σημείο όπου δεν γινόταν εύκολα ορατό και «χιονάτη» ή «όπου μένει το χιόνι» (nives sta).

nhymfaio3Η επίσημη ονομασία πριν από την απελευθέρωση - και για μερικά χρόνια μετέπειτα - ήταν Νέβεσκα. Ο οικισμός μετονομάστηκε από Νέβεσκα σε Νυμφαίον (και συνακόλουθα η κοινότητα Νεβέσκης σε κοινότητα Νυμφαίου) με το Προεδρικό Διάταγμα της 9/2/1926. Η χρήση της ονομασίας Νέβεσκα είναι αρκετά παλαιά και χρονολογείται ήδη από την οθωμανική απογραφή του 1530, η οποία αναφέρεται σε χωριό Neveska του καζά Florina.

nymfaio4Το Νυμφαίο περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού.

nymfaio5Στην περιοχή δραστηριοποιείται η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο ενάμιση χιλιόμετρο έξω από το χωριό. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες, οι οποίες έχουν κατασχεθεί από αρκουδιάρηδες και ζωολογικούς κήπους, και αρκετοί λύκοι αντίστοιχα — ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον (οι λύκοι δεν βρίσκονται πια στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο αλλά έχουν μεταφερθεί στο κοντινό χωριό Αγραπιδιά). Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι εισιτηρίου 6 ευρώ) τους περισσότερους μήνες του έτους.

nymfaio6Στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί ιππικός όμιλος, ο αστικός συνεταιρισμός γυναικών "Η Νύμφη", ο οποίος παράγει και πουλά παραδοσιακά προϊόντα, πέντε παραδοσιακοί ξενώνες, εστιατόρια και η κοινοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης. Στο χωριό επίσης υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

nymfaio2Το περπάτημα στα δάση οξιάς που περιβάλλουν το χωριό και όλη την περιοχή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Εντυπωσιακά αρχοντικά, εκλεκτά κρασιά από ονομαστούς αμπελώνες, κανό στη λίμνη Ζάζαρη. Το Νυμφαίο δεν  αφήνει, ούτως ή άλλως, τον επισκέπτη να πλήξει. Το Νυμφαίο δεν είναι μόνο ένα χωριό-πρότυπο, αλλά ένας τόπος που δεν παρουσιάζει καμμία παραφωνία. Οι αναστηλώσεις των αρχοντόσπιτων είναι άψογες, τα καλντερίμια αψεγάδιαστα. Εντύπωση προκαλούν οι στέγες των σπιτιών που είναι όλες από λαμαρίνα. Ο λόγος είναι ότι το χιόνι, που δεν λείπει εδώ τον χειμώνα, γλυστράει επάνω στη λαμαρίνα και δεν επιβαρύνει την στατική κατασκευή των σπιτιών.