Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κλέψαμε οκτώ ώρες απ' τη μαγεία της Σύμης!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

symiΗ Σύμη είναι ίσως η ομορφότερη θεατρική σκηνή του Αιγαίου. Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης καθώς το πλοίο καταπλέει στο λιμάνι του νησιού και μπροστά στα έκπληκτα μάτια του απλώνονται τα βαμμένα με παλ χρώματα σπίτια του οικισμού που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές των δύο αντικρυστών λόφων και διατηρούν ευλαβικά την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου. Νησί με μεγάλη οικονομική δύναμη στο παρελθόν και 22.000 περίπου κατοίκους, η Σύμη βλέπει σήμερα τον πληθυσμό της να περιορίζεται στις 2.500 περίπου ψυχές.

panormitisΤο πρόσφατο ταξίδι μας στο Καστελλόριζο και τη Ρόδο μας έδωσε την ευκαιρία να πεταχτούμε μέχρι το νησί των σφουγγαράδων και να κλέψουμε κάτι από τη μαγεία του. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος δεν είναι σίγουρα οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφτεί κανείς τη Σύμη, όμως εξ ίσου ακατάλληλος είναι και ο χειμώνας όταν
το νησί μπαίνει στον αστερισμό της μοναξιάς με την εμπορική ζωή να περιορίζεται στα λιγοστά ανοικτά καταστήματα της προκυμαίας.

Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός σκαφών που φέρουν την ημισέληνο, κάτι που είδαμε και στο Καστελλόριζο. Φαίνεται πως οι εξ ανατολών γείτονες ενισχύουν με την παρουσία τους τις τοπικές κοινωνίες καθ' ην στιγμή μάλιστα ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών έχει συρρικνωθεί δραματικά εξ αιτίας, κυρίως, της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης.

pediΑπεδείχθη τελικώς ότι ήταν καλή ιδέα να πάρουμε μαζί μας την "πάπια" γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να δούμε το νησί μέσα στις 8 ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένης της μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Σύμης και του οικισμού Πέδι.

Ευτυχώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και μου δόθηκε η ευκαιρία να απογειώσω το drone. Θα στενοχωριόμουν αφάνταστα αν δεν τα κατάφερνα λόγω των ισχυρών ανέμων. Δεν είναι να χάνει κανείς τέτοιες ευκαιρίες στη Σύμη.