Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

4Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ο.Φ.Τ.Σ. ΣΥΡΟΥ «ΠαραΣΥΡΟμαι...ΑΜΟΡΓΟ»

DJI 0522copyfbΟ Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την Αποστολή του με τίτλο ΠαραΣΥΡΟμαι...ΑΜΟΡΓΟ στο νησί της Αμοργού  στο διάστημα  28/4/2018-01/05/2018. Το ραντεβού για τον απόπλου της αποστολής ήταν στις 07:00 το πρωί στη Μαρίνα στα Λαζαρέτα, από όπου περίπου στις 08:00,  τρεις  βάρκες του ομίλου, μία του WWF και δύο της Ομάδας Αιγαίου έβαλαν ρότα για τηνΑμοργό.

IMG 7350Δυόμιση ώρες μετά, με μια ήρεμη πλεύση, οι βάρκες και τα πληρώματα έφτασαν στο λιμάνι των Καταπόλων. Εκεί υπήρχε χρόνος για έναν καφέ μέχρις ότου μας παραδοθούν τα ενοικιαζόμενα οχήματα που είχε φροντίσει να προμηθευτεί ο Όμιλος για να καλύψει τις μεταφορές της αποστολής κατά τη διαμονή της στην Αμοργό.
Ο καφές μας ήταν κερασμένος από τον κύριο Λευτέρη Καραίσκο, εκπρόσωπο του Δήμου, ο οποίος και μας υποδέχτηκε κατά την άφιξη μας στο νησί, με μικρό αριθμό κατοίκων.

IMG 7352Στη συνέχεια, μοιρασμένοι στα 6 αυτοκίνητα που είχαν νοικιαστεί μεταβήκαμε στη Χώρα και τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια όπου θα διαμέναμε καθόλη τη διάρκεια της αποστολής. Αμέσως μετά, ξεκίνησε το στήσιμο των σκηνικών της παράστασης που είχαν μεταφερθεί στο νησί, τα περισσότερα με το φορτηγό της επιχείρησης Δίοδος, χορηγού των ηχητικών και του φωτισμού των παραστάσεων και τα υπόλοιπα με τις βάρκες του Ομίλου. Τα σκηνικά στήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου – Λυκείου της Χώρας, όπου θα δινόταν η πρώτη παράσταση του θεατρικού δρώμενου με τίτλο "Γύρνα την Κλεψύδρα" από τη θεατρική ομάδα του ΟΦΤΣΣ με συντονίστρια την κυρία Γεωργία Ματσούκα από τηΕνΤοΠο Σύρο, την Κυριακή 29 Απριλίου.

Ωστόσο για το απόγευμα του Σαββάτου ήταν προγραμματισμένες 2 ακόμα δράσεις :

IMG 7357Α) δράση της ιδρύτριας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την προστασία των θαλασσών και ιδιαίτερα των καρχαριών, All for blue, κυρίας Κατερίνας Τοπούζογλου, η οποία ακολούθησε την τέταρτη αποστολή του Ομίλου μετά από σχετική πρόσκληση. Η δράση της κυρίας Τοπούζογλου, η οποία  έλαβε χώρα στις 16:30 στο Δημοτικό Σχολείο της Αιγιάλης, με ενημερωτικό σεμινάριο για παιδιά, περιελάμβανε και παράκτιο και υποβρύχιο καθαρισμό της παραλίας, τη δράση κάλυψαν φωτογραφικά μέλη του Ομίλου.

IMG 7354Β) το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μετά τις 17:00 η παιδαγωγική ομάδα του ΟΦΤΣΣ υποδέχθηκε τα παιδιά της Χώρας στο προαύλιο του Γυμνασίου, με κινητικά παιχνίδια, παζλ, ζωγραφική σε αυτοσχέδια καραβάκια σε έναν όμορφο βυθό, χορό και τραγούδι. Η δράση έκλεισε με face painting από make up artist του ομίλου και μπαλονοκατασευές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος Αμοργού μας προσέφερε δείπνο στο εστιατόριο Φωτοβόλος, ως ευχαριστία για τις δράσεις μας στο νησί.

IMG 7356Την επόμενη μέρα Κυριακή 29/04, στις 9:30 η παιδαγωγική ομάδα του Ομίλου αναχώρησε για το Δημοτικό Σχολείο της Αιγιάλης όπου με αντίστοιχα παιχνίδια, κατασκευές και face painting απασχόλησε για τρεις περίπου ώρες τα παιδιά, τα οποία ήταν ενθουσιασμένα, όπως και οι μαμάδες που τα συνόδευαν. Παράλληλα στις 11:00 του ίδιου πρωινού, το WWF είχε ετοιμάσει την Γαλάζια Εξερεύνηση για τα παιδιά, στα Κατάπολα. Εκεί τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, και ξεκίνησαν την εξερεύνηση στους σταθμούς. Κάθε σταθμός περιλάμβανε ένα παιχνίδι-δράση οικολογικού χαρακτήρα, για την προστασία της θάλασσας και των πλασμάτων που ζουν σε αυτή. Μετά το πέρας της εξερεύνησης η κάθε ομάδα έγραψε ένα μήνυμα για να σώσει τον πλανήτη.

Τρίτη παράλληλη δράση ήταν ο καθαρισμός δυσπρόσιτων παραλιών και του βυθού, του νησιού από μία βάρκα του ΟΦΤΣΣ με έξι άτομα πλήρωμα σε συνεργασία με την All for blue, ιδιαίτερα αποτελεσματική όπως αποδείχτηκε καθώς συγκεντρώθηκαν πάνω από 350 κιλά σκουπίδια.
    
IMG 7365Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 20:00 παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο "Γύρνα την κλεψύδρα", από  τηθεατρική ομάδα του ΟΦΤΣΣ, στο Γυμνάσιο της Χώρας όπως προαναφέρθηκε. Οι τρεις ήρωες αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους εξ αιτίας μιας σφοδρής πειρατομαχίας που το μόλυνε ανεπανόρθωτα. Στο δρόμο για ένα πιο καθαρό βυθό συναντάνε μια γοργόνα που μένει μαρμαρωμένη από τα ξόρκια μιας μάγισσας, όταν η κλεψύδρα αδειάζει και που πασχίζει να επαναφέρει τον αγαπημένο της ψαρά που η ίδια μάγισσα μεταμόρφωσε σε πειρατή που βρίζει και βρωμίζει. Οι προσπάθειες  των ηρώων αποκτούν θετική έκβαση με την παρέμβαση της νεράιδας των κοχυλιών, ενώ τα παιδιά θεατές συμμετέχουν στη δράση. Όσο η ιστορία προχωρά ένας τροβαδούρος αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή.

IMG 7362Μετά το πέρας της παράστασης και τη φωτογράφιση με τους ήρωες ο εκπρόσωπος του Δήμου κ.Καραίσκος αντάλλαξε  αναμνηστική πλακέτα με μέλος του Ομίλου και μας ευχαρίστησε για τις δράσεις μας στο νησί . Η ομάδα φορτοεκφόρτωσης- σκηνικών, μάζεψε τα σκηνικά και τα φόρτωσε και πάλι στα οχήματα του Ομίλου προκειμένου να τα μεταφέρει την επόμενη στην Αιγιάληγια τη δεύτερη θεατρική παράσταση που θα δινόταν την επομένη , Δευτέρα 30/04 .Στη συνέχεια , οι περισσότεροι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο καφέ μπαρ Τρίστρατο , όπου ο τροβαδούρος της παράστασης – μουσικός κύριος Αλέξανδρος Μήτσης έπαιξε πιάνο και τραγούδησε για μας αγαπημένα τραγούδια.

IMG 7363Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 30/04, η ομάδα των σκηνικών ξεκίνησε για το στήσιμό τους στο Δημοτικό της Αιγιάλης. Παράλληλα στις 10:30 έλαβε χώρα η δράση της All for στο Δημοτικό των Καταπόλων όπου συγκεντρώθηκαν παιδιά και από σχολεία της Χώρας και της Αρκεσίνης. Ακολούθησε παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός της παραλίας Καταπόλων. Στις 11:00 της ίδια μέρας, αναπτύχθηκε η δράση του WWF "Γαλάζια Εξερεύνηση" στην Αιγιάλη.

IMG 7358Στις 20:00  της ίδιας μέρας, παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου της Αιγιάλης, η  δεύτερη θεατρική  παράσταση, "Γύρνα την Κλεψύδρα", η οποία έτυχε για ακόμα μια φορά θερμής υποδοχής από το κοινό που την παρακολούθησε: ενθουσιώδη παιδιά και ευγνώμονες γονείς. Μετά την παράσταση,  η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Aegialis Hotel and Spa, μας προσέφερε το βραδυνό μας δείπνο και μας συνεχάρηκε για την προσφορά του Ομίλου.
     
Την επόμενη ημέρα νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής φορτωμένοι αναμνήσεις και συναισθήματα, ικανοποιημένοι πολλαπλά που μια ακόμα αποστολή, με την ιδιαιτερότητα των διπλών παραστάσεων και των πολλών παράλληλων δράσεων είχε στεφθεί με επιτυχία.

IMG 7359Σε αυτή την Αποστολή αρωγός της προσπάθειας μας ήταν για ακόμη μία χρονιά ως συνδιοργανωτής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την συνεργασία και τη συμμετοχή τους την εταιρεία ΕνΤοΠο Σύρο, την Ομάδα Αιγαίου, το WWF και τον Οργανισμό All for blue, της κυρίας Τοπούζογλου. Ευχαριστούμε πολύ τον μεγάλο μας χορηγό Πρατήριο υγρών καυσίμων Shell “Γουργουράκια” και την εταιρεία Coral Sa καθώς και την επιχείρηση Δίοδος για την έμπρακτη υποστήριξη με την παροχή του οπτικοακουστικού εξοπλισμού των παραστάσεων μας. Επιπλέον ευχαριστούμε θερμά την επιχείρηση “Replay Media” για την βιντεοκάλυψη της αποστολής και τον χορηγό επικοινωνίας εφημερίδα “Κοινή Γνώμη” καθώς και τον κύριο Αλέξανδρο Μήτση για τη δημιουργία των τραγουδιών της παράστασης.

IMG 7360Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Αμοργού και ιδιαίτερα τον κύριο Καραίσκο, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Αιγιάλης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Καταπόλων, τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Aegialis Hotel and spa για την παροχή του δείπνου, το καταδυτικό κέντρο Αιγιάλης για την παροχή εξοπλισμού στους δύτες που προέβησαν στον καθαρισμό της παραλίας, την επιχείρηση ενοικιαζομένων αυτοκινήτων Θωμάς στα Κατάπολα, για την παροχή ενός επιπλέον οχήματος δωρεάν, και όλους τους κατοίκους του νησιού για την άψογη συνεργασία και την απαράμιλλη φιλοξενία που δεχτήκαμε.
      
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά με μια ακόμα αποστολή, συνεχίζοντας τη δράση που τροφοδοτεί τους κατοίκους των νησιών με όμορφες εμπειρίες και εικόνες ενώ παράλληλα χαρίζει σε όλους μας στιγμές υπερηφάνειας και αληθινής ικανοποίησης.