Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πτήση από το Μεσολόγγι στην Κεφαλονιά με μηχανοκίνητο αετό (trike).

Ο χάρτης της διαδρομής που ακολουθήθηκε. Την Παρασκευή, 27/7/2015 με καιρό CAVOK απογειώθηκε από το ΖΖΖΖ Μεσολόγγι το τράϊκ SX-UAO για μια πτήση ταξιδίου – γνωριμίας με το όμορφο νησί της Κεφαλονιάς που απέχει μόλις 37 Ναυτικά Μίλια από το αεροδρόμιο του Μεσολογγίου. Αναχώρηση στις 6:30 π.μ και προσγείωση 10:30 π.μ. (δηλαδή πτήση διάρκειας 4 ωρών - non stop) με μέση ταχύτητα (εδάφους από το GPS) τους 43 κόμβους. Συνολικά ταξιδέψαμε 172 Ναυτικά Μίλια και βγήκαν 287 αεροφωτογραφίες. Η διαδρομή που έγινε στην επισυναπτόμενη φωτογραφία.

Αυτή η πληροφορία διότι κάποιοι πιστεύουν εσφαλμένα πως δεν γίνονται ταξίδια με τράϊκ. Τους διαψεύδουμε εμπράκτως εμείς αλλά και ολόκληρη η παράδοση με μεγάλες πτήσεις τράϊκ σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε όσοι έχετε Facebook να δείτε τις φωτογραφίες μας και να κάνετε σχόλια στο σχετικό άλμπουμ. Παρακαλούμε να κάνετε Like & Share σε φίλους και γνωστούς Κεφαλονίτες και μη:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.949607758395898.1073741874.613207448702599&type=3

Προσέγγιση της Κεφαλονιάς με trike.Επίσης, τα μαθήματα συνεχίζονται για τα μέλη μας στο ΖΖΖΖ Μεσολόγγι όπου έχει μετεγκατασταθεί η σχολή μας από τον Ιούνιο του 2014. Το αεροδρόμιο είναι κάθε μέρα ανοικτό, διαθέτει καθαρές εγκαταστάσεις με χώρους διαμονής και φιλικούς ανθρώπους που αγαπούν αφιλοκερδώς την αεροπορία.

Σας περιμένουμε να έρθετε πετώντας να πάμε για φαγητό!

Ευάγγελος Αθανασόπουλος.

Σχόλιο "Rib and Sea".

Είναι όντως έτσι αγαπητέ Βαγγέλη. Οι μηχανοκίνητοι αετοί (trike), οποιονδήποτε εξοπλισμό προσγείωσης και αν διαθέτουν (ρόδες, πλωτήρες ή σκάφη θαλάσσης), μπορούν να πραγματοποιούν "μακρινά" ταξίδια και όχι μόνο τοπικές πτήσεις αναψυχής, εθισμού ή εκπαίδευσης. Όλα αυτά όμως υπό προϋποθέσεις.

Όπως ακριβώς στον κυβερνήτη ενός ιπτάμενου φουσκωτού σκάφους ή ενός μηχανοκίνητου αετού με πλωτήρες δεν συνιστάται η κάλυψη μεγάλων σποστάσεων πάνω από την ξηρά, έτσι ακριβώς και στον κυβερνήτη ενός trike δεν περιποιεί σοφία η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με πτήση πάνω από τη θάλασσα, όπως συνέβη στη δική σου περίπτωση.

Θεωρητικώς, ο λόγος ολίσθησης ενός trike, με τη μπάρα οδήγησης σε ουδέτερη στάση και τον κινητήρα σβηστό, είναι περίπου 7:1. Δηλαδή, για κάθε επτά μέτρα απόστασης χάνεται ένα μέτρο ύψους. Η επιφάνεια του φτερού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του κλάσματος. Όσο πιο μεγάλη η επιφάνεια του φτερού, τόσο πιο μεγάλος ο λόγος ολίσθησης, και αντιστρόφως. Εξ όσων μάλιστα γνωρίζω το φτερό του δικού σου trike είναι "γρήγορο".

Συνεπώς, εάν είσαι κυβερνήτης ενός trike και θέλεις να πετάξεις με αυτό από το Μεσολόγγι μέχρι την Κεφαλονιά, θα πρέπει να υπολογίσεις το ύψος στο οποίο θα "αναρριχηθείς" ώστε σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα να μπορέσεις να προσεγγίσεις στην ξηρά για μια αναγκαστική προσγείωση. Δεν λέω μ' αυτό ότι εσύ δεν τήρησες αυτόν τον κανόνα ασφαλείας. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που, ακόμη και αν το θέλεις, δεν μπορείς να πετάξεις στο επιθυμητό και αναγκαίο ύψος ασφαλείας.

Δεν τα αναφέρω αυτά με σκοπό να σου κάνω μάθημα, αφού είναι γνωστό ότι οι θεωρητικές τουλάχιστον γνώσεις σου επάνω στο αντικείμενο είναι άριστες. Εγώ πάντως δεν θα επιχειρούσα ποτέ να πετάξω με το ιπτάμενο φουσκωτό μου πάνω από τον... Ψηλορείτη, όπως με ρώτησε κάποτε ένας γραφικός τηλεοπτικός αστέρας.

Κατά τα άλλα, όπως γνωρίζεις, έχω επιχειρήσει μακρινά ταξίδια με το ιπτάμενο φουσκωτό μου, όπως η πτήση που πραγματοποίησα τον Οκτώβριο του 2012, πετώντας από τη μαρίνα του Φαληρικού Δέλτα μέχρι το λιμάνι του Αδάμαντα της Μήλου. Μια απόσταση 80 περίπου ν. μιλίων δηλαδή. Αν μάλιστα δεν είχα κάνει εκείνο τον κακό χειρισμό, κατά την διάρκεια του taxiing ("τροχοδρόμηση") για να μπω στο λιμάνι του Αδάμαντα, θα είχα πετάξει την επόμενη ημέρα μέχρι τα Χανιά της Κρήτης, ολοκληρώνοντας με επιτυχία εκείνο το προγραμματισμένο ταξίδι των 145 ν. μιλίων πάνω από τη θάλασσα.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.