Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ποια προπέλλα να προτιμήσω;

Aγαπητέ Ιωσήφ. Γνωρίζω τις τεράστιες γνώσεις σου πάνω στο σωστό στήσιμο μιας βάρκας και γι' αυτό θα ήθελα τη γνώμη σου σε ένα σχετικά καινούριο όρο, την ΟΛΙΣΘΗΣΗ μιας προπέλλας. Γνωρίζω τι σημαίνει , γνωρίζω να την υπολογίζω, αλλά αυτό που δεν γνωρίζω είναι το πόσο βασικό κριτήριο είναι ο βαθμός ολίσθησης στην τελική επιλογή της σωστής προπέλλας. Σου θυμίζω οτι έχω το APACHE 23 CABIN με YAMAHA F250. Έχω δοκιμάσει 5 προπέλλες αλλά οι 3 ακόλουθες δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

1 SALTWATER 14 7/8 x 21 Ανεβάζει 5800 με 44 knots 1.86 lt/mil και ολίσθηση 12%
Στις 4200 29 knots 1.30  lt/mil και ολίσθηση 20%
2 SALTWATER 15 1/4 x 19 Ανεβάζει 5900 με 43 knots  1.90 lt/mil και ολίσθηση 6,7%
Στις 4200 29 knots  1.30 lt/mil και ολίσθηση 11,5%
3 SOLAS LEXOR 15 1/4 x 19 Aνεβάζει 5500 με 42 knots  1.70 lt/mil και ολίσθηση 2,3%
Στις 4200 με 30 knots 1,40 lt/mil και ολίσθηση 8,5 %

Από την πείρα που έχω ακούω το μοτέρ να δουλεύει πιο γλυκά με τη δεύτερη (SALTWATER 15 1/4 x19) , ενώ η τρίτη προπέλλα (LEXOR 15 1/4 x 19) έχει φανταστική ολίσθηση, αλλα δεν ανεβάζει όλες τις στροφές του κινητήρα. Θα ήθελα τη γνώμη σου ποια προπέλλα να αφήσω σαν κύρια , και ποιο είναι τελικά το βασικό κριτήριο επιλογής. ( ΣΤΡΟΦΕΣ - ΟΛΙΣΘΗΣΗ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ - ΤΕΛΙΚΗ ).

Φιλικά
Τάσος Μύλλερ
(Νέο μελος στο forum με ψευδώνυμο "lupodimaρe")

Απάντηση τού ribandsea.

Αγαπητέ Τάσο.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα άκρως κολακευτικά σου σχόλια (δεν τα συμπεριέλαβα εδώ για ευνόητους λόγους), αλλά και για την επιλογή σου να ζητήσεις τη γνώμη μου πάνω στο πολύ σημαντικό θέμα τής επιλογής τής σωστής προπέλλας για το σκάφος σου.

Θα πρέπει να πω, κατ' αρχάς, ότι οι γνώσεις μου, ειδικώς πάνω σε τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τους κινητήρες και τα παρελκόμενά τους, δεν είναι "τεράστιες", όπως είπες, ίσως ούτε καν επιεικώς ανεκτές, πρέπει να ομολογήσω. Οι στοιχειώδεις αυτές τεχνικές γνώσεις δεν αποκτήθηκαν βεβαίως επειδή φοίτησα σε κάποιο τεχνικό σχολείο. Είναι απλώς απόρροια τής πολύχρονης ενασχόλησής μου με τη θάλασσα και τα φουσκωτά σκάφη. Πάντοτε δε, επί τεχνικών κυρίως θεμάτων, συμβουλεύομαι αυτούς οι οποίοι έχουν ασχοληθεί περισσότερο με το αντικείμενο, το γνωρίζουν καλύτερα και μπορούν να εκφράσουν μια τεκμηριωμένη άποψη.

Οι μετρήσεις που παραθέτεις εμπεριέχουν κάποια στοιχεία που αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους. Και εξηγούμαι. Ενώ η "Saltwater" 19'' (διάμ. 15 1/4'') με ολίσθηση 11,5% σού δίνει στις 4.200 στροφές ταχύτητα 29 κόμβων και κατανάλωση καυσίμου 1,3 lt/n.m., η αντίστοιχη "Solas" στις ίδιες στροφές σού δίνει ταχύτητα 30 κόμβων, κατανάλωση καυσίμου 1,4 lt/n.m. αλλά ολίσθηση 8,5%! Αυτό δεν εξηγείται λογικά. Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχεις ολίσθηση (άρα τριβή) μικρότερη και συγχρόνως να έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση και ίδια σχεδόν ταχύτητα! Και αυτό δεν συνέβη, προφανώς, γιατί εσύ μέτρησες λάθος ή τα όργανα τού σκάφους σου τρελλάθηκαν, αλλά γιατί συχνά, ακόμη και προπέλλες της ίδιας μάρκας (πόσο μάλλον διαφορετικής) και του ίδιου βήματος δεν ταιριάζουν μεταξύ τους! Το ελάχιστο στράβωμα ενός πτερυγίου, το οποίο πολλές φορές δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, κάποιες γρατζουνιές ή ακόμη η απώλεια ενός πολύ μικρού τμήματος τού υλικού, μπορεί να δημιουργήσει διαφορές που δεν μπορεί εύκολα να πιστεύσει ή να εξηγήσει κανείς.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να προτιμήσεις την προπέλλα που θα σού δώσει το μέγιστο δυνατό εύρος στροφών (σύμφωνα με όσα ορίζει ο κατασκευαστής τού κινητήρα) και την χαμηλότερη κατανάλωση στις μεσαίες κυρίως στροφές ταξιδιού, που είναι και αυτές τις οποίες, ως επί το πλείστον, πρέπει να προτιμά ο μέσος (και νουνεχής) κυβερνήτης ταχυπλόων σκαφών όταν ταξιδεύει. Αν η διαφορά σου στην τελική ταχύτητα είναι της τάξης του ενός ή των δύο κόμβων, τότε νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να σε απασχολήσει, ούτε να βαρύνει στην επιλογή τής προπέλλας, εκτός και αν συνηθίζεις να συμμετέχεις σε αυτοσχέδιους αγώνες ταχυπλοίας ή dragster ανταγωνιζόμενος άλλους φίλους σου. Smile

Συνεπώς η προπέλλα που πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προτιμήσεις σαν κύρια προπέλλα τής μηχανής σου, είναι η "Saltwater" με βήμα 19'' και διάμετρο 15 1/4''

Φιλικά
Ιωσήφ Παπαδόπουλος