Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο πατήρ Αθ. Φραγκόπουλος καταγγέλει την συμπεριφορά των "Γιατρών του Κόσμου" στην Τήλο.

Έλαβα σήμερα, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια επιστολή από τον πατέρα Αθ. Φραγκόπουλο, ο οποίος με τον χειμαρρώδη, καταγγελτικό και αφοπλιστικό του λόγο σχολιάζει την παρουσία των "Γιατρών του Κόσμου" στην Τήλο. Εγώ δεν επιθυμώ να σχολιάσω τίποτε άλλο μετά από αυτή την επιστολή. Ο πατέρας Αθ. Φραγκόπουλος τα είπε, νομίζω, όλα. Τον ευχαριστώ για το θάρρος της γνώμης του, για την επιλογή του να την εκφράσει δημοσίως και εγγράφως και τον συγχαίρω για τα άψογα ελληνικά και την πολυτονική γραφή του.

Υπενθυμίζω ότι στους "Γιατρούς του Κόσμου" και στην αιφνίδια, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αποχώρησή τους από την Τήλο, είχα αναφερθεί σε πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο : "Γιατί οι Γιατροί του Κόσμου εγκατέλειψαν την Τήλο;" http://www.ribandsea.com/waves/2620-giati-oi-giatroi-tou-kosmou-egkateleipsan-tin-tilo

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Προς κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλο
Δημοσιογράφον.

Αγαπητέ κύριε,

Αν και δεν σας γνωρίζω προσωπικά, έτυχε να διαβάσω το κείμενο που έχετε αναρτήσει στο διαδίκτυο σχετικά με τους "Γιατρούς του Κόσμου" και την παρουσία τους στην Τήλο. Το βρήκα ενδιαφέρον, στον βαθμό που κάνετε γνωστούς τους όρους της συμβάσεως και το ποσό της χρηματοδότησης, πράγματα που εμείς οι κάτοικοι της Τήλου δεν τα γνωρίζαμε. Εξ ίσου ενδιαφέροντα είναι και τα ερωτήματα που θέτετε και τα οποία θα μείνουν μάλλον αναπάντητα.

Παίρνοντας αφορμή από το κείμενό σας παρεμβαίνω για να γράψω κάτι που θα φωτίσει μια άλλη πλευρά του θέματος : αυτή δηλαδή της κοινωνικής παρουσίας της εν λόγω Οργάνωσης στο νησί μας.

Δεν ξέρω την ποιότητα των συνεργατών-υπαλλήλων των "Γιατρών του Κόσμου" στο σύνολό τους, αλλά εμείς δοκιμάσαμε στο πετσί μας (ας όψεται η ανάγκη!) συμπεριφορά στρατού κατοχής. Εμφανίστηκαν στην Τήλο με το ύφος του σωτήρα, λες και πήγαιναν στο Αφγανιστάν, στην Ερυθραία ή στη Συρία. Μονοπώλησαν τον χώρο της υγείας (εδώ η διένεξη με την "Ανοιχτή Αγκαλιά"), τις δημόσιες υποδομές (οι οποίες υπήρχαν και θα υπάρχουν στην Τήλο : Δημοτικά Ιατρεία, ασθενοφόρο, τηλεϊατρική και ελικοδρόμιο για τις διακομιδές), απρόσιτοι, δύστροποι και εντελώς απροσάρμοστοι σε μια μικρή κοινωνία, στις ανάγκες της και στις συνήθειές της.

Έτσι άρχισαν, έτσι συνέχισαν για πάνω από ένα χρόνο. Πώς τέλειωσαν; Με το να μη γράφουν φάρμακα στους ασφαλισμένους γιατί το θεωρούσαν ανάξιο γι' αυτούς και "λάντζα". Προσευχόμασταν να μην υπάρχουν έκτακτα περιστατικά τη νύχτα γιατί δεν ήταν στο ωράριό τους. Γι' αυτούς ο όρκος του Ιπποκράτη ίσχυε από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Τουλάχιστον πριν τους χρηματοδοτήσουν για την αποστολή σε κάποιο μέρος ας τους δοθούν μερικά σεμινάρια στοιχειώδους συμπεριφοράς, κοινωνικής ευπρέπειας και δημοσίων σχέσεων. Είναι επαγγελματίες. Ας φέρονται επαγγελματικά. Δεν πειράζει, φαντάζομαι (τα σεμινάρια) να συμπεριληφθούν στα έξοδα των χορηγών τους. Μικρή η ζημιά, μεγάλο το όφελος γι' αυτούς.

Μιας και ανέφερα τους χορηγούς, ας βάλω κι' εγώ ένα ερώτημα. Ποίοι είναι αυτοί; Το καλοκαίρι που πέρασε ήρθαν κάποιοι με το καταμαράν της γραμμής, έφαγαν σε ταβέρνα και το μεσημέρι, με το ίδιο καταμαράν, έφυγαν. Δεν ενδιαφέρθηκαν άραγε πού πάνε τα λεφτά τους ή όλοι μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι χορεύουν τον ίδιο χορό;

Σε μας πίσω τώρα μένει : 1) η αίσθηση πως πολλά "άνθη του κακού" πια φυτρώνουν μέσα στα συντρίμμια της δημόσιας υγείας και του υπόλοιπου δημόσιου χώρου 2) να συνεχίσουν οι εδώ ιθύνοντες να αγωνίζονται για την τοποθέτηση δημόσιου γιατρού, δημόσια υπεύθυνου και βέβαια δημόσια υπόλογου.

Α, και ένα τρίτο. Να μην ξεχάσουμε να βγάλουμε τα αυτοκόλλητά τους από τις δημόσιες υποδομές. Τίποτα να μη θυμίζει το πέρασμά τους από δω.     

Σας ευχαριστώ
Λιβάδια Τήλου
20-11-2016
Πατήρ Αθ. Φραγκόπουλος

 Η πρώτη σελίδα της επιστολής του πατρός Αθ. Φραγκόπουλου. Η δεύτερη σελίδα.   Η τρίτη σελίδα. Η τέταρτη σελίδα.