Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

"Αγγέλα". Ὀταν ταχυδρομικοί υπάλληλοι μεταμορφώνονται σε ηθοποιούς αξιώσεων!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

aggelaΗ θεατρική ομάδα του "Πολιτιστικού Κέντρου των Ελληνικών Ταχυδρομείων Αττικής" ανέβασε το τριήμερο 9-11 Ιουνίου, στο επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου εντευκτήριό τους, την θεατρική παράσταση "Ἁγγέλα", του Γιώργου Σεβαστίκογλου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Ζωγραφόπουλου.

Με έκπληξη διαπίστωσαν οι θεατές που παρακολούθησαν την παράσταση μια ομάδα ταχυδρομικών υπαλλήλων να μεταμορφώνεται επάνω στη σκηνή, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και φίλου Κώστα Ζωγραφόπουλου, σε θεατρικό θίασο αξιώσεων! Οι Γεωργία Θεοδωρίδου (Νέρα), Ελισσάβετ Μενεξιάδη (Φανή), Τζία Πριοβόλου (Άννα), Γιούλη Καραουλάνη (Γεωργία), Κατερίνα Αλυσσανδράτου (Αγγέλα), Γωγώ Λιάπη (κυρία Παππά), Γιώργος Ζώης (αστυφύλακας, γκαρσόν), Δημήτρης Καρακοντάκης (Στράτος) και Τάσος Καπιζώνης (Λάμπρος) υποδύονται τους ρόλους τους σαν να είναι επαγγελματίες ηθοποιοί!

Πρόκειται για θεατρικές προσπάθειες, πάντοτε με την σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Ζωγραφόπουλου, που έχουν συνέχεια μέσα στον χρόνο. Παρακολούθησα την περασμένη Κυριακή την "Αγγέλα" και ομολογώ ότι εξεπλάγην, τόσο από την σκηνοθεσία, όσο και από τον τρόπο και τη φυσικότητα με την οποία υποδύθηκαν τους ρόλους τους οι ως άνω υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ.!

Μια αφιλοκερδής θεατρική παράσταση με λιτό, αλλά πολύ γλαφυρό, σκηνικό, με τους θεατές να γεμίζουν την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου των ΕΛ.ΤΑ. και τις τρεις ημέρες της παράστασης.

Στο πρόγραμμα της "Αγγέλας", ο Κώστας Ζωγραφόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά :

zografopoulos"Για την Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου μια φωνή μέσα μου προστάζει να σιωπήσω, αποφεύγοντας τις συνήθεις σκηνοθετικές αναλύσεις. Σε τέτοια μεγάλα έργα θα πρέπει να επιτρέπουμε να μιλούν στις καρδιές των θεατών.

Το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω, σε όσους κρατούν στα χέρια τους αυτό το πρόγραμμα, περιμένοντας να ανοίξει η αυλαία του θεάτρου μας, είναι πως θα αδικούσαν το έργο αν το αντιμετώπιζαν ως ηθογραφία εποχής. Οι ήρωες αυτού του σπουδαίου συγγραφέα, κρύβουν σκέψεις, επιθυμίες, φόβους και την ανθρώπινη μοίρα όλων των εποχών. Αυτή τη μαγεία ζήσαμε όλοι όσοι μυηθήκαμε στα μεγάλα ερωτήματα της γραφής του.

Οι εξαίρετοι, ένας προς έναν, ηθοποιοί, έδωσαν για μια ακόμη φορά απλόχερα την ομορφιά της ψυχής τους, ως εραστές της Τέχνης, κατά τον αγώνα του θεατρικού ανεβάσματος, συνεπικουρούμενοι από την αρωγή των εκλεκτών συναδέλφων τους που στηρίζουν τον Πολιτισμό. Τους ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου για την παιδεία που μου προσφέρουν μέσα από την ιδιότητα του θεατρικού δασκάλου τους.

aggela2Τέλος, ίσως να ανακαλύψετε και εσείς μέσα από τον λόγο του έργου, κομμάτια από τον δικό σας εαυτό. Αν τούτο συμβεί, δεν χρειάζεται να το ερμηνεύσετε λογικά. Βιώνοντας αυτή την αίσθηση, κατανοούμε το πραγματικό νόημα της Παιδείας του Θεάτρου...".

Συντελεστές.

Θεατρικός συγγραφέας : Γιώργος Σεβαστίκογλου.
Σκηνοθεσία - Εικαστικά : Κώστας Ζωγραφόπουλος.
Κατασκευή σκηνικού : Τάσος Καπιζώνης, Δημήτρης Καρακοντάκης.
Επιμέλεια ενδυμάτων : Γιούλη Καραουλάνη.
Μουσικές συνθέσεις : Αντώνης Αθανασόπουλος.
Επιμέλεια ήχων : Αλέξανδρος Ανδριώτης.