Το Hollywood έχει επιβάλλει πλέον την ανάγκη για δημιουργία νέων standards στη λήψη και επεξεργασία κινούμενης εικόνας. Ολοένα και περισσότερες ταινίες γυρίζονται σε 3D, ολοένα και περισσότεροι κινηματογράφοι προβάλλουν σε 3D. Ακόμη και η τρισδιάστατη τηλεόραση (3D) έχει κάνει τα πρώτα δειλά βήματα. Την δημιουργία τρισδιάστατης απεικόνισης σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας (HD) έχει αναλάβει η Panasonic, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της.
Λέγοντας τρισδιάστατη εννοούμε ότι πλέον στην τηλεόρασή μας θα μπορούμε να διακρίνουμε και το βάθος της εικόνας, με την χρήση ειδικών γυαλιών, και έτσι να γίνεται πιο ρεαλιστική η προβολή, βλέποντας τα αντικείμενα να «βγαίνουν» έξω από την οθόνη της τηλεόρασης! Έτσι, η Panasonic άνοιξε το «Panasonic Hollywood Laboratory», με σκοπό να φέρει στο σπίτι του κάθε θεατή τρισδιάστατες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας από το 2010, και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο γυρίζονται οι ταινίες, παρουσιάζοντας την πρώτη βιντεοκάμερα που έχει δυνατότητα τρισδιάστατης λήψης (3D). Στον άνθρωπο, η αίσθηση του τρισδιάστατου χώρου δημιουργείται απο την διαφορά θέσης/γωνίας των δύο ματιών.
Οι τρισδιάστατες ταινίες, που ξέρουμε μέχρι σήμερα, γυρίζονταν φυσικά με δύο κάμερες και ό,τι λάμβανε κάθε μία απ' αυτές αντιστοιχούσε σε αυτό που θα έβλεπε ένας άνθρωπος από το ένα από τα δύο μάτια. Η συνένωση των δύο σημάτων γινόταν με την τεχνολογία της οριζόντιας και κάθετης πόλωσης του φωτός που κατέγραφαν οι κάμερες. Το υλικό συνδεόταν σε μια ταινία, την οποίαν ο θεατής μπορούσε να δει μέσω διαφόρων τεχνολογιών (συνήθως polarized γυαλιά) που αναλάμβαναν να ξαναδιαχωρίσουν «ό,τι είχε τραβήξει κάθε κάμερα» και να το προβάλλουν ξεχωριστά σε κάθε μάτι.
Η κάμερα της Panasonic εξαφανίζει την ανάγκη χρήσης δύο καμερών, συνενώνοντας δύο φακούς που αναλαμβάνουν να συλλαμβάνουν ταυτόχρονα τις δύο διαφορετικές γωνίες λήψης, κάθε μία από τις οποίες αποθηκεύεται σε μία διαφορετική κάρτα. Έτσι, η διαδικασία απλοποιείται δραματικά και ταυτόχρονα μειώνεται το κόστος της παραγωγής. Η Panasonic έχει ήδη ανακοινώσει και μία σειρά παρελκομένων υποστήριξης της κάμερας, όπως 3d Full HD mobile recorder/editor, καθώς και τρισδιάστατες οθόνες υψηλής ευκρίνειας. Η πρόταση της Panasonic θα κοστίζει περίπου 20.000 ευρώ, και σύντομα θα την δούμε σε μαζική παραγωγή.
Η Sony, με την σειρά της, παρουσίασε κι' αυτή, σε πρωτότυπη έκδοση, μία νέα βιντεοκάμερα επαγγελματικών προδιαγραφών, με ένα φακό, ικανή να κάνει τρισδιάστατη λήψη. Λόγω ενός οπτικού συστήματος, που τραβά διαφορετικές εικόνες για το αριστερό και το δεξιό μάτι, η ταχύτητα λήψης φτάνει τα 240 frames/sec, αρκετά γρήγορη για την επίτευξη τρισδιάστατης λήψης, αλλά και για την κάλυψη ζωντανών προγραμμάτων μετάδοσης, όπως είναι τα αθλητικά γεγονότα που απαιτούν ταχύτατη απόκριση. Το εξελιγμένο οπτικό σύστημα μονού φακού χρησιμοποιεί καθρέπτες αντί για φωτοφράκτες και συλλαμβάνει τις εικόνες για κάθε μάτι ταυτόχρονα.