Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο του 1937!

Μετάφραση - Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Και mercedes cabrio στο γκαράζ του camper για τις γρήγορες μετακινήσεις στην πόλη!Όλοι βλέπουμε στους αυτοκινητοδρόμους, κυρίως τους ευρωπαϊκούς, αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, άλλα με "σοφίτα" και άλλα χωρίς. Στη διεθνή έκθεση του Ντύσσελντορφ για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, την οποία επισκέφτηκα προ τριετίας, είχα την τύχη και την ευκαιρία να δω και να θαυμάσω κατασκευές που μόνο ένας ευφάνταστος νους θα μπορούσε να συλλάβει. Μέχρι camper σε μέγεθος τριαξονικής νταλίκας, είδα, με δύο ορόφους, mercedes cabrio στο γκαράζ και... τζακούζι με καθιστικό μπαμπού στην... ταράτσα! http://www.camperlife.gr/ektheshsm/55-caravan-salon-dusseldorf-2010.html και http://www.youtube.com/watch?v=-9oT65c4KkI

Το ζήλεψα όταν το είδα στην Ιταλία να παρκάρει δίπλα μου, αλλά δεν ήταν προς πώληση!Μπορεί πάντως να θαυμάζω τα σύγχρονα επιτεύγματα στον χώρο των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων, τρέφω όμως απέραντο θαυμασμό για τις αντίκες! Θυμάμαι πόσες ώρες ξεροστάλιαζα γύρω από ένα τέτοιο camper όταν το είδα να παρκάρει δίπλα μου στη λίμνη Γκάρντα της βόρειας Ιταλίας. Έδωσα μάλιστα τότε την κάρτα μου στον Γερμανό ιδιοκτήτη του και του είπα αν ποτέ αποφασίσει να το πουλήσει να μου τηλεφωνήσει! Χαμένος κόπος γιατί δεν το πουλούσε, όπως μου είπε...

Αυτοκινούμενο τροχόσπιτο του 1937 από την Ford! Ζηλεύω! Καλά όλα αυτά. Γνωρίζετε όμως ποιο ήταν το πρώτο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που κατασκευάστηκε ποτέ; Όχι ε; Ούτε εγώ! Μέχρι χθες, δηλαδή, που ένας διαδικτυακός φίλος μού έστειλε το αγγλικό κείμενο που ακολουθεί, μαζί με τις φωτογραφίες. Το μετέφρασα και το μοιράζομαι μαζί σας. Το πρώτο λοιπόν αυτοκινούμενο τροχόσπιτο κατασκευάστηκε από την εταιρεία Ford στις εγκαταστάσεις του Saint Paul στη Μιννεσότα. Ήταν το ένα από τα έξι συνολικώς τέτοια campers που κατασκεύαζε ετησίως η εταιρεία, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό "Old Cars" το 1993.

Το πίσω ανοιγόμενο παράθυρο, με το σκίαστρο, και η ρεζέρβα.Ελάχιστα από εκείνα τα campers - αν όχι κανένα - κυκλοφορούν ακόμη και οπωσδήποτε όχι σε αυτή την απίστευτα αυθεντική κατάσταση που βρίσκεται το camper της φωτογραφίας. Όταν "ανακαλύφθηκε", σκεπασμένο από ένα βαρύ κάλυμμα στη Βόρειο Μιννεσότα, τον Αύγουστο του 2001, είχε μόνο 19.000 μίλια γραμμένα στο κοντέρ του και το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη του (owner's manual) ήταν ακόμη στην θήκη του και σε ολοκαίνουργια κατάσταση!

Ξύλινη εσωτερική επένδυση με παλιές κορνιζαρισμένες φωτογραφίες!Το όχημα στεγαζόταν πάντοτε σε γκαράζ και ο ιδιοκτήτης του το περιέβαλε με ιδιαίτερη φροντίδα, σαν όχημα με συλλεκτική αξία. Το ξύλινο εσωτερικό του είχε ακόμη την ιδια εμφάνιση που είχε την δεκαετία του '30, μαζί με κορνιζαρισμένες φωτογραφίες από τα ταξίδια του πρώτου ιδιοκτήτη του, κυρίως στην Φλόριδα και στο εξοχικό του στο North Woods. Είχε επίσης και άλλα ενθύμια από εκείνη την εποχή.

Τα πλαϊνά παράθυρα με κουρτίνες για οπτική απομόνωση.Το τροχόσπιτο αυτό της Ford προσαρμόστηκε σε ένα πλαίσιο Ford Pickup, μοντέλλο του '37, που εκινείτο με έναν οκτακύλινδρο κινητήρα "V", 60 ίππων, με κεφαλές αλουμινίου. Το πίσω πλαίσιο είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από ξύλο, σκεπασμένο από ένα μεταλλικό περίβλημα. Η οροφή είναι κι' αυτή κατασκευασμένη από ξύλο, πάνω από το οποίο το αδιάβροχο καραβόπανο είναι ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση και στερεωμένο με ασφάλεια.

Και ανοιγόμενη οροφή!Η δομή του πλαισίου είναι συμπαγής, από σκληρό δρυ, και βρίσκεται σε μια αξιοσημείωτη κατάσταση χωρίς αλλοιώσεις και ζημιές! Τα πλαίσια των θυρών είναι χοντρά, από συμπαγές ξύλο δρυός, όπως είναι και τα πλαίσια των παραθύρων, αν και αυτά έχουν βαφτεί. Αξιοσημείωτη είναι η ανοιγόμενη οροφή (είναι αυτό το ξεχωριστό τμήμα της οροφής το οποίο δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου στην φωτογραφία) και το αυθεντικό σκούρο πράσινο χρώμα με το οποίο ξαναβάφτηκε.

Όλα απλά και λειτουργικά χωρίς ηλεκτρονικούς πονοκεφάλους!Και τα τέσσερα πλευρικά παράθυρα ανοίγουν, ενώ το πίσω έχει τρεις θέσεις ανάκλισης! Ο ανεμοθώρακας έχει επίσης θέση ανάκλισης για φυσικό κλιματισμό κατά την διάρκεια της οδήγησης. Όλα τα παράθυρα διαθέτουν κουρτίνες, ενώ το πίσω παράθυρο, καθώς και τα παράθυρα στις πόρτες του οδηγού και του συνοδηγού, διαθέτουν σκίαστρα. Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος κάτω από το κρεββάτι.

Η ξύλινη επένδυση δίνει στον χώρο μια αίσθηση θαλπωρής και ελκυστικού ρουστίκ. Υπάρχει ακόμη ένας εξαερισμός οροφής ο οποίος στερεώνεται τόσο όταν είναι ανοικτός, όσο και όταν πρέπει να παραμείνει κλειστός κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Προσέξτε τα κλαδιά από κέδρο που κρέμονται στις γωνίες και δίνουν στον χώρο ένα φυσικό άρωμα "north woods".

Και ανακλινόμενο τραπεζάκι πίσω από το κάθισμα του οδηγού!Τα ντουλάπια και ο νεροχύτης αλουμινίου, που περιλαμβάνει μια προσθήκη με ξύλινη επένδυση, φαίνονται στο αριστερό μέρος της σχετικής φωτογραφίας. Προσέξτε επίσης το ανακλινόμενο τραπεζάκι πίσω από την θέση του οδηγού. Είναι εκπληκτικό πόσο απλά ήταν τα οχήματα εκείνης της εποχής! Και, βεβαίως, πουθενά ηλεκτρονικές συσκευές για τις οποίες θα έπρεπε να ανησυχεί ο ιδιοκτήτης! Συμφωνείτε; Wink

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον φίλο μου Ηλία Παπαδημητρόπουλο που μου έστειλε το Αγγλικό κείμενο και τις φωτογραφίες.