Επιμέλεια βίντεο - Drone : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Βλέπαμε τη Ντακότα στην αριστερή πλευρά της εθνικής οδού να αναπαύεται στην οροφή ενός σπιτιού και κάθε φορά διστάζαμε να κάνουμε αναστροφή για να μπούμε στην παλαιά εθνική οδό Κατερίνης - Θεσσαλονίκης και να το δούμε από κοντά. Βλέπετε τότε ταξιδεύαμε στην εθνική οδό γιατί δεν είχε δοθεί στους εργολάβους και τα διόδια ήταν σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Αυτή τη φορά όμως περάσαμε από μπροστά του, καθώς χρησιμοποιούμε πλέον αποκλειστικώς τους παραδρόμους για να μην πληρώνουμε το χαράτσι των διοδίων.
Στη δεκαετία του ΄80 μια Ντακότα λοιπόν, τύπου DC3, εμφανίστηκε ξαφνικά πάνω σε ένα σπίτι έξω απ' το Αιγίνιο, στην περιοχή Καταχάς. Η ιδέα για τη δημιουργία της ιδιότυπης καφετέριας ανήκει στον μηχανικό αυτοκινήτων κ. Ιωαννίδη και τη σύζυγο του.
Το “Καφέ Αεροπλάνο” αποτελεί αναπόσπαστη ανάμνηση των καλοκαιρινών οικογενειακών εξορμήσεων από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τις μικρότερες γενιές. Για την υλοποίηση χρειάστηκε η αγορά μέσω δημοπρασίας του αεροσκάφους και η συναρμολόγηση των τμημάτων της ατράκτου, εργασία που κράτησε σχεδόν 4 χρόνια.
Επιστρατεύτηκαν δύο γερανοί, για να συναρμολογήσουν την ατράκτο βάρους 9 τόνων, μήκους 15 μέτρων και ανοίγματος φτερών 25 μέτρων, χρειάστηκαν συνολικά 7.500 πιρτσίνια και άπειρες ώρες εργασίας για να γίνει πραγματικότητα.
Ο χώρος επιβατών αποτέλεσε την καφετέρια ενώ το πιλοτήριο υπήρξε ο πλέον περιζήτητος χώρος ιδιαίτερα για τα παιδιά. Όπως είναι φυσικό η πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή καφετέρια αποτέλεσε πόλο έλξης για τους διερχόμενους στα τέλη της δεκαετίας του 80’. Ήταν μια εμπειρία εντελώς ασυνήθιστη που κράτησε 20 σχεδόν χρόνια.
Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ακούστηκε ότι το DC3 λειτούργησε σαν οίκος ανοχής. Ο χώρος είναι σήμερα κλειστός και ο ιδιοκτήτης του τον έχει αναθέσει σε μεσιτικά γραφεία για να πουληθεί.