Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Συναυλία του Γ. Μισετζή και της Μ. Καλαγκιά στην Κάσο.

Το βράδυ της 17ης Αυγούστου του 2010, το γραφικό λιμανάκι της Μπούκας έζησε αξέχαστες μουσικές στιγμές έχοντας παραδοθεί στα μαγικά χέρια του Γιώργου Μισετζή και την μελωδική φωνή της γυναίκας του Μαρίας Καλαγκιά. Μια συναυλία που επρόκειτο να γίνει στην Κάσο πέρυσι, αλλά ο ξαφνικός θάνατος ενός νέου Κασιώτη, εκείνη την ημέρα, στάθηκε η αιτία να αναβληθεί.

Ο Γιώργος και η Μαρία είναι, σε μας τουλάχιστον, γνωστοί από την συναυλία που διοργάνωσε το "Rib and Sea Forum" τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο Αθηνών http://www.ribandsea.com/waves/177-2009-09-27-06-18-42.html Η συμμετοχή τους ήταν και τότε αφιλοκερδής, όπως ήταν και η φετινή τους συναυλία στην Κάσο. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κάσου, πάντως, με μια συμβολική χειρονομία, τους κάλυψε το κόστος των αεροπορικών τους εισιτηρίων.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Γιώργος Μισετζής είναι ένας ταλαντούχος πιανίστας και συνθέτης, η δε γυναίκα του Μαρία Καλαγκιά μια ξεχωριστή τραγουδίστρια, με φωνή που θα την ζήλευαν πολλές από τις διάσημες και ακριβοπληρωμένες συναδέλφους της. Επέλεξαν ωστόσο να μείνουν και οι δύο στο περιθώριο των μέσων της μαζικής μας εξαθλίωσης και των δισκογραφικών εταιρειών, αρκούμενοι να παίζουν και να τραγουδούν για το κέφι τους και για το κέφι των φίλων τους.

Σπάνιοι άνθρωποι, καλλιτέχνες και φίλοι, ο Γιώργος και η Μαρία, δέχθηκαν χωρίς καν να το σκεφτούν, την πρότασή μου να πλημμυρίσουν με το ταλέντο τους, αφιλοκερδώς, το γραφικό λιμανάκι της Μπούκας στην ακριτική Κάσο. Και έφθασαν ως εκεί, από τη Χίο, με τι άλλο; Με το φουσκωτό σκάφος τους, συνοδευόμενοι από τον δίχρονο γιο τους Αλέξανδρο και τον κουμπάρο και φίλο τους Σωκράτη, αδιαφορώντας αν το κόστος των καυσίμων υπερέβαινε κατά πολύ το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων τους. Η αγάπη τους για τη θάλασσα όμως και η χαρά του ταξιδιού υπερίσχυσε, όπως πάντα.

Η βραδιά της 17ης Αυγούστου ήταν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μοναδική και, γι' αυτό, αξέχαστη για τους κατοίκους της ακριτικής Κάσου και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Κανείς δεν περίμενε, ίσως, αυτό που θα έβγαινε απ' τα μαγικά χέρια του Γιώργου Μισετζή και τις προικισμένες φωνητικές χορδές της Μαρίας Καλαγκιά. Γι' αυτό και ο κόσμος, στην αρχή τουλάχιστον της βραδιάς, ήταν συγκρατημένος. Όσο όμως η ώρα περνούσε και οι νότες του Γιώργου και η μελωδική φωνή της Μαρίας χάϊδευαν τον Αυγουστιάτικο αέρα της Μπούκας, τόσο ο κόσμος πλήθαινε και συμμετείχε εκφράζοντας με κάθε τρόπο την ικανοποίησή του, ζητώντας ρυθμικά παράταση χρόνου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συναυλία διήρκεσε τρεις περίπου ώρες (πράγμα ασυνήθιστο) και έληξε, τελικώς, λίγο πριν τα μεσάνυκτα! Ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του νεαρού πιανίστα Γιάννη Γαλανάκη, ο οποίος έπαιξε στο πιάνο ένα μουσικό κομμάτι και χειροκροτήθηκε θερμά από τους Κασιώτες.

Ο Γιώργος και η Μαρία είναι ήδη αγαπημένα πρόσωπα, για τους Κασιώτες, οι οποίοι ζητούν τώρα επιμόνως από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου να τους ξαναφέρει στην Κάσο το συντομότερο δυνατόν...

Τα δύο βίντεο που θα δείτε περιέχουν μικρά μόνο αποσπάσματα από την τρίωρη εκείνη μαγική βραδιά...