Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ο Νέαρχος στις χώρες των ιχθυοφάγων.

triirisΚατά την εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου και την κατάβαση στον Ινδό ποταμό, ο Νέαρχος, στενός συνεργάτης του βασιλιά, ορίστηκε ναύαρχος του στόλου που θα εκινείτο στις ακτές του Ινδικού ωκεανού για να φτάσει στον Περσικό κόλπο και να ενωθεί με την στρατιά.

Στο συναρπαστικό ταξίδι που ακολούθησε και περιγράφεται στο έργο του Αρριανού "Ινδική", πέρασαν πολλές περιπέτειες για να φτάσουν στον στόχο τους. Συνάντησαν στις ακτές χώρες ιχθυοφάγων, όπως το νησάκι Καρνίνη όπου οι άνθρωποι εκεί ντύνονταν με δέρματα μεγάλων ψαριών, είχαν μεγάλα νύχια που τα χρησιμοποιούσαν σαν εργαλεία, και το πρόβειο κρέας που προσέφεραν στον στόλο μύριζε σαν το κρέας απο τα θαλασσοπούλια, καθώς το νησί δεν είχε χόρτο και τα πρόβατα έτρωγαν θαλάσσια χόρτα στην ακτή και έπιναν νερό απ' τη θάλασσα επίσης.

Σε αλλη περιοχή, την Κιύζα, οι άνθρωποι έφτιαχναν αλεύρι απο ψημένα αποξηραμένα ψάρια που άλεθαν, ενώ τους προσέφεραν ψάρι τόνο ψημένο σε πήλινα ταψιά στον φούρνο. Σε ακόμη μια περιοχή τέλος, πριν τον ποταμό Ανάμη, οι κάτοικοι έφτιαχναν τα σπίτια τους απο μεγάλα ψαροκόκκαλα και ψάρευαν με δίχτυα  φτιαγμένα απο φλούδες φοίνικα.

Γιώργος Ελιάς.