Επιμέλεια, σχόλια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Θα θυμάστε το θέμα που είχα ανακινήσει τον περασμένο Απρίλιο, σχετικώς με την "διέλευση" των ιδιωτικής χρήσεως πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από τις περιοχές όπου η κυκλοφορία τους απαγορεύεται http://www.ribandsea.com/law/407-2010-07-23-09-28-45.html Ε, λοιπόν, υπήρξε κάποια εξέλιξη, αφού μετά από αρκετούς μήνες και τις αλλεπάλληλες επιστολές μου προς την Γενική Αστυνομική Δ/νση Αττικής, το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και, προσφάτως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έλαβα σήμερα την ακόλουθη επιστολή.
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος - Δ/νση Ε.Α.Ρ.Θ. - Τμήμα αυτοκινήτων και εξωτερικών καύσεων.
Προς : Ιωσήφ Ι. Παπαδόπουλο
Κοιν. : Γραφείο Υπουργού (σχετ. α.π. 8933/17-9-10)
ΘΕΜΑ : Διέλευση πετρελαιοκίνητων ι.χ. οχημάτων από περιοχές των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.
ΣΧΕΤΙΚΑ : Έγγραφο Γρ. Υπουργού με αρ. πρωτοκ. 8933/17-9-2010 (αρ. πρωτ. ΔΕΑΡΘ 169537/23-9-10), με το οποίο διαβιβάζεται στην Υπηρεσία μας, επιστολή του κ. Ιωσήφ Παπαδόπουλου.
Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής επιστολής σας, σας ενημερώνουμε ότι η Υπηρεσία μας δεν έχει κατ' αρχάς αντίρρηση για την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Β-27660/712 (Φ.Ε.Κ. 519/Β/12.8.92) με την οποία καθορίζονται οι περιοχές των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, στις οποίες δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών κυκλοφορίας και η κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων ι.χ. αυτοκινήτων κάτω των 4 τόνων, έτσι ώστε να επιτρέπεται η διέλευση διερχόμενων από και προς το λιμάνι του Πειραιά, πετρελαιοκίνητων ι.χ. οχημάτων.
Για τον σκοπό αυτό η Υπηρεσία μας βρίσκεται σε επαφή με το γραφείο Υπουργού, προκειμένου να εξεταστεί το όλο θέμα.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Λ.Βίρας
Από την πρώτη στιγμή είχα αντιληφθεί ότι υπήρχε νομοθετικό κενό στην κοινή υπουργική απόφαση Β-27660/712 (Φ.Ε.Κ. 519/Β/12.8.92). Οι μόνοι που δεν το είχαν αντιληφθεί, όπως απεδείχθη, ήταν αυτοί οι οποίοι την εισηγήθηκαν και την ψήφισαν, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ και, συγχρόνως, να αφαιρούνται οι άδειες και οι πινακίδες ι.χ. πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, τα οποία νομίμως κατέχουν οι κάτοχοί τους αφού διαμένουν εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και απλώς "διέρχονται" από τα σημεία αυτά γιατί δεν μπορούν, κάποιες φορές, να κάνουν διαφορετικά!
Όπως φαίνεται, λοιπόν, τα αρμόδια υπουργεία αντελήφθησαν (επιτέλους!) περί τίνος επρόκειτο και, όπως αναφέρεται και στην πιο πάνω επιστολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μεθοδεύεται η έκδοση νέας κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Βεβαίως, στην εν λόγω επιστολή τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί ότι η ρύθμιση θα αφορά τα οχήματα που διέρχονται προς και από το λιμάνι του Πειραιά, μολονότι πρόβλημα αποτελεί η διέλευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων και από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ή οιουδήποτε άλλου σημείου των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης (αυτό αναφέρεται άλλωστε στην επικεφαλίδα της επιστολής) εφ' όσον οι κάτοχοι των αυτοκινήτων αυτών, οι οποίοι νομίμως τα κατέχουν και διαμένουν σε πόλεις της περιφέρειας ή σε νησιά, κρίνουν κάποιες φορές ότι είναι απαραίτητο να διέλθουν από σημεία των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου η κυκλοφορία των οχημάτων τους απαγορεύεται.
Απεδείχθη, πάντως, ότι ένας συνειδητοποιημένος και ενεργός πολίτης μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιες φορές, έστω και με δυσκολία, την κοιμωμένη Ελληνική Πολιτεία και να επιτύχει πράγματα που δεν μπορούν να επιτύχουν σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς ή ομοσπονδίες.
Το επόμενο άμεσο βήμα πρέπει να είναι η πλήρης άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των ι.χ. πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η κυκλοφορία σαράβαλων, καπνιζόντων πετρελαιοκίνητων φορτηγών, λεωφορείων και ταξί στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (όπου διαμένει ο μισός ελληνικός πληθυσμός) και να απαγορεύεται ακόμη και η απλή διέλευση ι.χ. πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων σύγχρονης τεχνολογίας (κινητήρες common rail οι οποίοι δεν εκπέμπουν καθόλου καυσαέρια), όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη η κυκλοφορία, όλων ανεξαιρέτως, των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είναι ελεύθερη. Θα πρέπει κάποτε, αν πράγματι θέλουμε να λέμε ότι ανήκουμε στην Ενωμένη Ευρώπη, να το δείξουμε και στην πράξη.