Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Κυκλικό σωσίβιο - Αυτός ο άγνωστος...

Επιμέλεια - Έρευνα : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

Κάποιο μέλoς τού forum ζήτησε τις προάλλες να μάθει τι ισχύει σχετικώς με τα κυκλικά σωσίβια, τα οποία ο Γ.Κ.Λ. μάς υποχρεώνει να έχουμε στα σκάφη μας. Τι διαστάσεις πρέπει να έχουν, από τι υλικό πρέπει να είναι κατασκευασμένα, αν πρέπει να αναγράφονται πάνω τους τα στοιχεία τού σκάφους κ.λπ. Το θέμα αυτό φαινόταν, εκ πρώτης όψεως, ότι ήταν απλό. Δεν ήταν όμως! Και δεν ήταν γιατί, στην προσπάθειά μου να βρω στοιχεία και να απαντήσω στα ερωτήματα που τέθηκαν, διεπίστωσα ότι ακόμη και οι καθ' ύλην αρμόδιοι τής Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων αγνοούσαν παντελώς το θέμα και με παρέπεμψαν σε ένα Φ.Ε.Κ. τού 1967!!!

Και άρχισα να τρέχω στα γραφεία τού Εθνικού Τυπογραφείου, ξεκινώντας από την Ευριπίδου 61 στον Πειραιά και καταλήγοντας στα γραφεία τής όδού Μάρνη 8 στην Αθήνα, όπου μπορεί κανείς να βρει όλα τα παλιά, για να μη πω... τα πανάρχαια, Φ.Ε.Κ. Τι ζητούσα; Ζητούσα το Φ.Ε.Κ. Α΄ 9/25-01-67 όπου είχε δημοσιευτεί το... βασιλικό (!!!) διάταγμα υπ' αρ. 36 περί εγκρίσεως Κανονισμού "περί σωστικών μέσων τών πλοίων"!

Όταν λοιπόν βασίλευε στη χώρα μας ο Κωνσταντίνος, και μερικούς μήνες προτού οι συνταγματάρχες καταλάβουν δια τής βίας την εξουσία, ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Ισίδωρος Μαυριδόγλου υπέγραψε, μαζί με τον βασιλιά, το εν λόγω βασιλικό διάταγμα, που ρύθμιζε όλα τα θέματα τα οποία αναφερόντουσαν στα σωστικά μέσα τών πλοίων. Καί μαζί μ' αυτά και τα κυκλικά σωσίβια, τα οποία σήμερα μάς απασχολούν.

Το περίεργο τού πράγματος είναι, βεβαίως, ότι στην περίπτωση αυτή αναιρείται αυτό που διδαχθήκαμε στο μάθημα τού Διοικητικού Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο, περί τής πολυνομίας και τού ευμετάβολου τών διοικητικών νόμων, αφού ο νόμος αυτός ισχύει από τον Ιανουάριο τού 1967 και δεν έχει αλλάξει μέχρι τις μέρες μας! Το σχόλιο μάλιστα που έκανε, στην παρατήρησή μου αυτή, ο αρμόδιος αξιωματικός τής Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων ήταν : "Για να μην αλλάξει από τότε αυτός ο νόμος, σημαίνει πως ήταν καλός, και δεν υπήρχε λόγος να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί με άλλο μεταγενέστερο".

Σωστό κι' αυτό, θα έλεγα εγώ, αν δεν υπήρχε τώρα η ανάγκη να "μεταφράσω" το κείμενό του, αφού είναι γραμμένο σε άπταιστη καθαρεύουσα, προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό από τούς "νεαρούς", σχετικώς, αναγνώστες αυτού τού άρθρου! Και για να σάς δώσω μια ιδέα τι εννοώ, παραθέτω αυτούσια μια παράγραφο τού κειμένου : "Ομοίως το σωσίβιον δέον να επιχρίεται καλώς δι' ευδιακρίτου χρώματος λευκού, ερυθρού ή λευκού και πορτοκαλλόχρουν εναλλασσομένου κατά τομείς". Περιττό βεβαίως να πω ότι όλοι οι τόνοι και τα πνεύματα είναι παρόντα, προς μεγάλη μου ικανοποίηση! Ευνόητοι λόγοι όμως δεν μού έδωσαν τη δυνατότητα να τα προσθέσω και αυτά στην προηγούμενη παράγραφο, ώστε να αποκτήσετε μια πλήρη και σαφή εικόνα τής εκπληκτικής ελληνικής γλώσσας...

Ας αρχίσω λοιπόν τη "μετάφραση".

1. Η εσωτερική διάμετρος τών κυκλικών σωσιβίων πρέπει να είναι 0,45 τού μέτρου, η δε εξωτερική 0,75 τού μέτρου. Η τομή τού κυκλικού σωσιβίου είναι ελλειπτική, με τον μεγάλο άξονα να είναι 0,15 τού μέτρου και τον μικρό 0,10 τού μέτρου.

2. Η πλευστική ύλη από την οποίαν είναι κατασκευασμένο το κυκλικό σωσίβιο πρέπει να καλύπτεται με κατάλληλης ποιότητας υλικό, η ραφή τού οποίου να γίνεται με νήμα μεγάλης αντοχής.

3. Η εξωτερική περιφέρεια τού κυκλικού σωσιβίου πρέπει να περιβάλλεται από λεπτό σχοινί καλής ποιότητας, που δεν "βερινιάζει" (στρίβει). Αυτό το σχοινί στερεώνεται καλά (με ράψιμο) πάνω στο εξωτερικό περίβλημα τού κυκλικού σωσιβίου και επιπλέον στερεώνεται με διπλές ταινίες, από το ίδιο το υλικό τού περιβλήματος, που κάθε ταινία πρέπει να έχει πλάτος 0,07 τού μέτρου, και η οποία περιβάλλει το σωσίβιο σε τέσσερα σημεία, τα οποία απέχουν εξ ίσου το ένα από το άλλο, με τρόπο που να σχηματίζονται τέσσερα χαλαρά τόξα από σχοινί, το καθένα από τα οποία (τόξα) δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 0,70 τού μέτρου.

4. Το βάρος τού κυκλικού σωσιβίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα έξι (6) κιλά.

5. Η ύλη από την οποία πρέπει να είναι κατασκευασμένα τα κυκλικά σωσίβια είναι ο συμπαγής φελλός ή άλλο εξ ίσου κατάλληλο πλευστικό υλικό, το οποίο πρέπει να έχει ομαλή μορφή και να είναι με ασφάλεια περιτυλιγμένο και προστατευμένο, να μπορεί δε να επιπλέει σε γλυκό νερό επί 24 τουλάχιστον ώρες με ένα σιδερένιο βάρος 14,5 κιλών δεμένο πάνω του.

6. Απαγορεύονται τα κυκλικά σωσίβια που είναι κατασκευασμένα από χόρτο, από υπολείμματα ή τρίμματα φελλού ή οποιουδήποτε άλλου κοκκοειδούς υλικού, ή αυτά τών οποίων η πλευστότητα εξαρτάται από αεροθαλάμους οι οποίοι πρέπει προηγουμένως να φουσκώσουν.

7. Τα κυκλικά σωσίβια δεν πρέπει να επηρεάζονται από τα προϊόντα πετρελαίου.

8. Τα κυκλικά σωσίβια που είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, ή άλλο συνθετικό υλικό, πρέπει να μπορούν να διατηρούν την πλευστότητα και αντοχή τους, όταν έρχονται σε επαφή με το θαλασσινό νερό ή τα πετρελαιοειδή, αλλά και όταν μεταβάλλονται η θερμοκρασία και οι κλιματολογικές συνθήκες στα ταξίδια ανοικτής θαλάσσης.

9. Πάνω σε κάθε κυκλικό σωσίβιο πρέπει να αναγράφονται με ευκρίνεια, και με κεφαλαία γράμματα, το όνομα τού σκάφους και το λιμάνι νηολογήσεώς του.

10. Τα κυκλικά σωσίβια πρέπει να είναι τοποθετημένα πάνω στο σκάφος με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν εύκολα να τα πιάσουν οι επιβαίνοντες.

11. Τα κυκλικά σωσίβια πρέπει να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να ριφθούν γρήγορα και εύκολα στη θάλασσα.

12. Τα κυκλικά σωσίβια πρέπει να διαθέτουν και σχοινί ελάχιστου μήκους 15 μέτρων, το οποίο πρέπει να είναι καλά δεμένο πάνω τους, ώστε να συγκρατιούνται από τον κυβερνήτη τού σκάφους που θα τα πετάξει στη θάλασσα.

Μην τολμήσει πάντως να πει κανείς ότι ότι δεν έχουμε νόμους σ' αυτή τη χώρα! Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν εφαρμόζονται! Και πώς να εφαρμοστούν δηλαδή, απολύτως, στην περίπτωση τού κυκλικού σωσιβίου; Το δεύτερο εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι : Γνωρίζουν τα λιμενικά όργανα, τα οποία επιχειρούν κατά καιρούς ελέγχους στα σκάφη αναψυχής, τι ακριβώς αναφέρει ο νόμος για τα κυκλικά σωσίβια; Ή μήπως το μόνο που τούς ενοχλεί είναι το μικρό μέγεθος τών κυκλικών σωσιβίων που επιλέγουν κάποιοι ιδιοκτήτες φουσκωτών σκαφών, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να βολέψουν δύο τεράστια κυκλικά σωσίβια διαμέτρου 0,75 τού μέτρου; Και αν η άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται για τούς πολίτες, και τιμωρείται, τι πρέπει γίνει στην περίπτωση τών εκτελεστικών οργάνων τής Πολιτείας που αγνοούν τούς νόμους, την εφαρμογή τών οποίων καλούνται να ελέγχουν;