Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πόση υποκρισία ρε φούστη μου! Ή μήπως άγνοια και ωχαδερφισμός;

Γράφει ο Σωτήρης Καλαμίτσης.

mpeee«Νέο», λοιπόν, σχέδιο Ποινικού Κώδικα ξεσήκωσε μέχρι και τη ΝΔ κατά της κυβέρνησης, επειδή, λέει κάνει δωράκι στη Χρυσή Αυγή. Ο Σφύριζα, λέει, χαρίζεται στη ΧΑ, επειδή το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το υποβιβάζει σε επιβαρυντική περίσταση.

Για να δούμε πόσο νέο είναι το νέο σχέδιο, ποιός χαρίζεται σε ποιόν κ.λπ. κ.λπ.

Ανατρέχομεν εις τα σχέδια του Ποινικού Κώδικα που συνέταξαν και ξανασυνέταξαν και ματαξανασυνέταξαν Νομοπαρασκευαστικαί Επιτροπαί συγκροτούμεναι εκ διακεκριμένων νομομαθών. Επ’ αμοιβή φυσικά.

2011

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (όπως εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της 29-10-2011)

Άρθρο 173
Εγκληματική οργάνωση.

1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με φυλάκιση από πέντε ως δέκα έτη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 160 μονάδες. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής (άρθρο 48).
2. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες ως πέντε έτη. Αν δεν τελέστηκε το σχεδιαζόμενο έγκλημα επιβάλλεται χρηματική ποινή ως 180 μονάδες. 4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν στην αλλοδαπή...

2014

Άρθρο 178
Εγκληματική οργάνωση.

1. Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση ομάδα τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων για προσπορισμό οικονομικού οφέλους, τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη και χρηματική ποινή. Η μη διάπραξη οποιουδήποτε από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα συνεπάγεται την επιβολή μειωμένης ποινής (άρθρο 48).
2. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες ως πέντε έτη και χρηματική ποινή. Αν δεν τελέστηκε το σχεδιαζόμενο έγκλημα επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή.
4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν στην αλλοδαπή

2019

Άρθρο 187
Εγκληματική οργάνωση.
 
1.Όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση τριών ή περισσότερων προσώπων, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.
2. Η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
3. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της πρώτης παραγράφου, οργανώνεται με άλλον ή άλλους για να διαπράξουν κακούργημα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Με φυλάκιση έως τρία έτη τιμωρείται ο υπαίτιος αν η κατά το προηγούμενο εδάφιο ένωση έγινε για τη διάπραξη πλημμελήματος με το οποίο επιδιώκεται οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος ή η προσβολή της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ανηλικότητας. 4. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν στην αλλοδαπή ….

Ο ευρών τας διαφοράς αμειφθήσεται.

Ξεφτίλες!

Υ.Γ. Το άλλο σημαντικό γεγονός της ημέρας ήταν η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη για την Ευρωβουλή με το κώμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας θυμηθούμε τί έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2013 κόπηκε η εκπομπή τού εν λόγω «μαχητή της Δημοκρατίας» και της «αντικειμενικής κωματικής ενημέρωσης»  στην ΕΡΤ.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

«Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ».

Το κείμενο θα μπορούσε να υπογράψει σήμερα η αντιπολίτευση αντικαθιστώντας απλώς το περιστατικό, εξ αφορμής [και όχι «επ’ αφορμή» που λένε οι μορφωμένοι] του οποίου εκδόθηκε. Ίσως διορθώνοντας το «ανασύρει μνήμες» και «κατέλυσε τα προσχήματα».