Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Μαρουσσώ Κουτσοδόντη. Μοναδική φουρνάρισσα στα Ψαρά και ίσως σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

fournarissaΣίγουρα δεν είναι συνηθισμένο για μια γυναίκα να κρατάει μόνη της ένα αρτοποιείο. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω συναντήσει καμία στις περιπλανήσεις μου ανά την Ελλάδα. Φαίνεται πάντως ότι η Μαρουσσώ Κουτσοδόντη σπάει στα Ψαρά αυτή την ανδρική κυριαρχία! Και την σπάει με πολύ αξιόλογο, θα έλεγα, τρόπο!

Σαράντα χρόνια φουρνάρισσα και εντελώς μόνη για πάνω από 20 χρόνια στο φουρνάρικο των Ψαρών η εκπληκτικά δυνατή αυτή γυναίκα! Από τότε που έχασε τον αγαπημένο της σύζυγο. "Η δουλειά ήταν για μένα μια διέξοδος προκειμένου να ξεχάσω. Γιατί δεν έχασα μόνο τον σύζυγό μου. Έφυγε απ' τη ζωή και η νύφη μου σε ηλικία 40 ετών!"

fournarissa2Η τρελή αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, έχει τρελάνει και την ίδια τη Μαρουσσώ που δεν ξέρει σε ποια τιμή να διαθέτει το ψωμί και τα άλλα προϊόντα που παράγει ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τα έξοδά της! Πολλές φορές μάλιστα αναγκάζεται να πετάει το ψωμί που περισσεύει ή να το δίνει στη μισή τιμή για τα ζώα, καθώς αρκετοί κάτοικοι του νησιού αγοράζουν ψωμί απ' τη Χίο!

Και ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες η δουλειά πάει στο ρελαντί, τον Αύγουστο που το νησί γεμίζει από επισκέπτες, δεν προλαβαίνει να πάρει ανάσα. Είναι τότε που οι τουρίστες σχηματίζουν ουρά έξω απ' το φουρνάρικο για να αγοράσουν μπουγάτσες, μπουρέκια, τυρόπιτες και ό,τι άλλο φτιάχνουν τα μαγικά της χέρια.