Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Πέτρος Καπλερής. Ο Mr. Top Line των φουσκωτών σκαφών.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

petros.kaplerisΟ Πέτρος Καπλερής είναι ένας από τους ελάχιστους Έλληνες κατασκευαστές φουσκωτών σκαφών που δεν μιμήθηκαν τους ξένους. Σχεδίασε ο ίδιος τις δικές του γάστρες και γι' αυτό, ίσως, είναι τόσο απόλυτος - "εχθρικός" μερικές φορές - απέναντι σ' αυτούς που τον αμφισβητούν. Τον γνώρισα στα τέλη της δεκαετίας του 80 και υπήρξα ίσως ο πρώτος δημοσιογράφος που είχε την τύχη και την ευκαιρία να παρουσιάσει το πεντάμετρο φουσκωτό σκάφος της νεογέννητης τότε "Top Line" σε περιοδικό του χώρου της Θάλασσας.

Μετά από πολλές αναβολές συνάντησα τελικώς τον Πέτρο προχθές στο ναυπηγείο του στα Σπάτα, ικανοποιώντας έτσι τόσο τη δική μου επιθυμία όσο και την επιθυμία πολλών αναγνωστών και συνδρομητών μου να του πάρω μια συνέντευξη.

Σίγουρος για την ποιότητα, την αντοχή, την αξιοπιστία και την αξιοπλοία των φουσκωτών σκαφών της Top Line, στοιχεία που έχουν αποδειχθεί σε πορεία τριάντα ετών, ο Πέτρος άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της πορείας του στον χώρο της κατασκευής φουσκωτών σκαφών.

"Άρχισα να δουλεύω τον πολυεστέρα από την ηλικία των 14 ετών στα σκάφη της "Best Boats" του Μήλα. Μετά το 1986 δούλεψα στα πολυστερικά τμήματα των φουσκωτών σκαφών της "Olympic Hellas" που έφτιαχνε για λογαριασμό της ο Δημήτρης Καρυοφύλλης...

... Στον χώρο μας δεν υπάρχουν πολλοί πραγματικοί κατασκευαστές. Υπάρχουν απομιμητές! Πολλοί Έλληνες κατασκευαστές αντέγραψαν ξένες γάστρες αλλά αντί να τις κάνουν καλύτερες τις έκαναν χειρότερες! Εγώ δεν έμπλεξα σ' αυτό. Ήθελά να αφήσω το δικό μου στίγμα στην κατασκευή του φουσκωτού σκάφους... Δεκάδες "αλεξιπτωτιστές" μπήκαν στον χώρο της κατασκευής φουσκωτών σκαφών στα τέλη της δεκαετίας του 80, με αποκλειστικό σκοπό να κερδίσουν κάποια χρήματα. Στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκαν μόλις έκανε την εμφάνισή της η οικονομική κρίση...

... Μέντοράς μου ήταν ο αείμνηστος ναυπηγός του Ε.Μ.Π. Τσιλιάνης Ανδρόνικος, ενώ μια φορά που περνούσα έξω απ' το ναυπηγείο του Αννίβα στη Βάρης-Κορωπίου, μπήκα με δέος στα ενδότερα για να θαυμάσω τη δουλειά του. Ο Αννίβας με δέχθηκε , τον ρώτησα αν μπορώ να δω, μου είπε δες ό,τι θέλεις! Ανέβηκα σε ένα καμπινάτο που έφτιαχνε και τότε είδα για πρώτη φορά τα διαιρούμενα καλούπια! Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίον ο Αννίβας έφτιαχνε εκείνη την εποχή τα σκάφη του και πώς φινίριζε την κατασκευή τους".

Είναι αλήθεια ότι ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος που του απομένει πήγε πολύ πίσω το ραντεβού μας γι' αυτή τη συνέντευξη. Επιβλέπει άλλωστε ο ίδιος όλη την πορεία της ναυπήγησης και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

Μου μίλησε για τους αγώνες ταχυπλοίας των φουσκωτών σκαφών και είπε ότι οι αγώνες εκείνοι τον βοήθησαν πολύ να εξελίξει τις γάστρες των σκαφών της "Top Line". Εξέφρασε συγχρόνως τη δυσαρέσκειά του γιατί ο Κανονισμός των αγώνων κοινώς "έμπαζε", γεγονός που τον ανάγκασε να κρατήσει αποστάσεις από συλλόγους και fora και να απομακρυνθεί τελικώς απ' τους αγώνες.

Όλα όμως όσα είπαμε με τον Πέτρο Καπλερή, τον "ιδιόρρυθμο" αυτόν Έλληνα κατασκευαστή, ο οποίος είναι υπερήφανος για τη δουλειά και τα σκάφη του, θα τα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί.

TOP LINE

Περιφερειακός Σπάτων - Λούτσας.
Πάροδος Δημάρχου Χρήστου Μπέκα
19004  ΣΠΑΤΑ

Τηλ: +30 210 6025 515
FAX: +30 210 6025 535

web : https://www.topline.gr/

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.