Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Νικόλας Τριπολίτης. Αυτός, μάλιστα, είναι καραβομαραγκός!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

nikolas2Είχα ακούσει τόσα πολλά για τον καραβομαραγκό της Καλύμνου Νικόλα Τριπολίτη που έφτασα στο σημείο να πιστεύω πως επρόκειτο για υπερβολικά σχόλια και υπερ-εκτίμηση των δυνατοτήτων αυτού του ανθρώπου από τους φίλους του και τον κύκλο των πελατών του. Απεδείχθη όμως ότι όλα όσα είχα ακούσει γι' αυτόν ήταν πέρα ως πέρα αλήθεια και κάτι παραπάνω!

karnagioΣε μια ηλικία που μετράει λίγα μόλις χρόνια πάνω απ' τα 40 και τον 13χρονο γιο του Μιχάλη να μετράει τις λέξεις του πατέρα του και να παραδειγματίζεται απ' το ταλέντο του, ο Νικόλας, που υιοθέτησε το παρατσούκλι Τριπολίτης και αντικατέστησε το επώνυμό του μ' αυτό, μοιάζει περισσότερο με καραβομαραγκό που έχει πείρα πολλών δεκαετιών!

nikos.mixalis2Μου περιγράφει τις δυσκολίες της δουλειάς του και μου λέει πως και μόνο που στέκεται στο καρνάγιο είναι μαρτύριο! Και όταν τον ρωτώ γιατί επέλεξε αυτή τη δουλειά αφού είναι τόσο βαρειά και δύσκολη, μου απαντά γελώντας : "Γιατί μ' αρέσει!".

Διδάσκει τον 13χρονο γιο του Μιχάλη ο οποίος στέκεται στο πλευρό του και τον βοηθάει ενώ φαίνεται από τώρα ότι θα είναι άξιος διάδοχός του. "Τον αφήνω να κάνει λάθος και να το ξαναφτιάξει", λέει ο Νικόλας. "Μόνο έτσι θα μάθει!" συμπληρώνει.

mixalis2Μου εξηγεί γιατί έκανε με τα χέρια του ένα πιστό αντίγραφο του "Αχταρμά", του καϊκιού που χρησιμοποιούσαν οι Καλύμνιοι δύτες για την αλίευση των σφουγγαριών. Τον ρωτώ αν είναι παραγγελία και απαντά αρνητικά. Γιατί το έφτιαξες τότε, τον ρωτώ. "Για να κάθομαι στην καφετέρια και να το κοιτάζω!", απαντά με αφοπλιστικό τρόπο.

Μου εξηγεί πως ο "Αχταρμάς" είναι ετοιμοπόλεμος και πως κάθε φορά που θέλει να βγει στο πέλαγος μ' αυτόν φωνάζει το "Κολλητήρι", για να βάλει μπροστά τον "Καραθανάση"! "Τοποθέτησα τον κινητήρα αυτόν στο σκάφος αλλά δεν ξέρω να τον βάλω μπροστά!", λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.