Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Φωτιά και λάβρα για τους υπευθύνους των πυρκαγιών στη Βόρειο Εύβοια η Ιωάννα Μητρονάτσιου.

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

ioannaΗ Ιωάννα Μητρονάτσιου, συνταξιούχος υπάλληλος της τράπεζας σήμερα, είναι μια πληθωρική γυναίκα από κάθε άποψη. Δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα της. Δεν φοβάται να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις αδιαφορώντας πλήρως για τις όποιες συνέπειες. Όταν της ζήτησα να μου μιλήσει για τις φωτιές που πυρπόλησαν το σπίτι της στο Πευκί της βόρειας Εύβοιας, και όχι μόνο, νόμιζα πως θα επιστράτευε το καυστικό της χούμορ, την ευστροφία του μυαλού, την ευχέρεια στον προφορικό λόγο και θα οδηγούμασταν τελικώς σε έναν κλαυσίγελο.

aioliki1Όταν όμως εμφανίστηκε λίγες ώρες αργότερα έξω απ' το αυτοκινούμενο και άρχισε να απαντά στις ερωτήσεις μου, είδα μια άλλη γυναίκα! Μια γυναίκα έτοιμη να ξεκινήσει μόνη της την επανάσταση απέναντι σε κάθε τι που την ενοχλεί και την πληγώνει. Μια γυναίκα με λόγο μεστό και ουσιαστικό, χωρίς ανούσιες κορώνες και μικροκομματικά ξύλινα λόγια. Με αναφορά στην παντελή έλλειψη πυροσβεστικών μέσων. Με σαφείς αιχμές για τη στάση των κρατικών μηχανισμών που, εμμεσως πλην σαφώς, έλεγαν πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτε γιατί δεν έχουν νερό να ρίξουν! Με αναφορά στην καταστροφή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής και την πρωτογενή παραγωγή. Με αναφορά στις ηρωϊκές προσπάθειες των νέων κυρίως του οικισμού οι οποίοι αγνόησαν τις προτροπες των υπευθύνων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και παρέμειναν εκεί και με υπερ-άνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να τα σώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Με αναφορά στις συμφωνίες μεταξύ "επενδυτών" και κυβέρνησης για την αναδάσωση των καμμένων εκτάσεων με υβριδικά δένδρα που... δεν θα καίγονται εύκολα και σαν ανταπόδοση οι "επενδυτές" θα έχουν την εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών!. Με καταγγελίες για το άνοιγμα "αντιπυρικών" τάχα ζωνών με την δημιουργία δρόμων ικανού πλάτους για τη μεταφορά ανεμογεννητριών.

Ακούστε όμως τι ακριβώς μου είπε η Ιωάννα Μητρονάτσιου και αν μπορείτε μη συγκινηθείτε.