Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Σίφνος. Κορφολόγημα αμπελιού απ' τον Σίμο Ατσόνιο.

Επιμέλεια βίντεο : Παναγιώτης Φώσκολος.

korfologimaΒρισκόμαστε και πάλι με τον Σίμο τον Ατσόνιο στα Εξάμπελα της Σίφνου, στο αμπέλι που είχαμε κλαδέψει στις 11 Φεβρουαρίου.

Μετά το κλάδεμα ακολούθησε το σκάψιμο του αμπελιού και σήμερα ο Σίμος θα μας δείξει πώς κάνουμε το κορφολόγημα η αργολόγημα, όπως το λέει εκείνος, και στη Σίφνο. Το κορφολόγημα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την παραγωγή του σταφυλιού.

Όπως θα τον ακούσετε στο παρακάτω βίντεο, μας εξηγεί ότι το κορφολόγημα βοηθάει να πάρει την δύναμη το σταφύλι (κόβουμε το κλαδί δύο κόμπους πάνω απ' το τσαμπί) και όχι το κλαδί και τα φύλλα, αλλά και για να βλέπει περισσότερος ήλιος τα τσαμπιά που είναι κάτω απ' τα φύλλα.

Για άλλη μια φορά ο Σίμος θα μας πεί αυτά που έχει μάθει από παλιούς Σιφνιούς και χρησιμοποιεί ο ίδιος αρκετά χρόνια μέχρι και σήμερα. Ίσως κάποιοι διαφωνούν ή έχουν άλλους τρόπους για την παραγωγή των σταφυλιών.

Ακολουθεί το βίντεο με το κορφολόγημα αλλά ο Σίμος θα μας δείξει και εξηγήσει πώς και γιατί γίνεται το θειάφισμα.

Πηγή : https://www.kaipoutheos.gr/2021/05/%cf%83%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%bf%cf%83-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf.html