Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
Αυτό που θα πάθει κανείς όταν επισκεφτεί για πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις της Patmos Marine, έχοντας στο μυαλό του την εικόνα των ναυπηγείων-καρνάγιων που γνωρίζει, είναι ένα ισχυρό πολιτισμικό σοκ! Πρόκειται για ένα ναυπηγείο ξύλινων παραδοσιακών σκαφών, και συγχρόνως καρνάγιο, parking και επισκευαστήριο για κάθε σκάφος, επαγγελματικό και αναψυχής, που όμοιό του σίγουρα δεν υπάρχει, στον ελλαδικό τουλάχιστον χώρο.
Ο Σώζων Καμίτσης είναι ο ένας εκ των ιδιοκτητών της Patmos Marine και ασχολείται κυρίως με τις ναυπηγικές και σχεδιαστικές εργασίες. Ο άλλος είναι ο αδελφός του Πέρος Καμίτσης, ο οποίος ασχολείται περισσότερο με το μηχανολογικό κομμάτι της επιχείρησης, όντας εξουσιοδοτημένος από όλες τις αντιπροσωπείες των έσω-έξω και εξωλεμβίων κινητήρων.
Τα δύο αδέλφια, έχοντας γαλουχηθεί από μικρά παιδιά στην τέχνη του καραβομαραγκού από τον πατέρα τους Λευτέρη Καμίτση, άνοιξαν τα φτερά τους και ξεκινώντας στην αρχή από ένα μικρό σχετικώς χώρο, στην περιοχή του Κάμπου της Πάτμου, γρήγορα ένοιωσαν την ανάγκη να εγκατασταθούν σε ένα μεγαλύτερο ναυπηγείο-καρνάγιο που θα ήταν πιο κοντά στη Χώρα και το λιμάνι της Σκάλας, δινοντάς τους εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, για τις ανελκύσεις και καθελκύσεις των μεγάλου μεγέθους σκαφών, δραστηριοποιούμενοι συγχρόνως έξω από τον ιστό της κατοικημένης περιοχής ώστε να μην ενοχλούν και να μην ενοχλούνται. Το έκτασης 17 στρεμμάτων παραθαλάσσιο κομμάτι γης, που βρίσκεται στην περιοχή των Αλυκών και ανήκει στο μοναστήρι της Πάτμου, ήταν αυτό ακριβώς που ζητούσαν.
Η αλήθεια είναι ότι ανάλογα των υψηλών υπηρεσιών που προσφέρονται στους ιδιοκτήτες των σκαφών που εξυπηρετούνται από την Patmos Marine, είναι και τα σκάφη που φιλοξενούνται, ναυπηγούνται ή επισκευάζονται σ' αυτήν.
Τελευταία ναυπηγείται στην Patmos Marine ένα δεκάμετρο ξύλινο σκάφος, από τον ταλαντούχο Σαμιώτη καραβομαραγκό Κώστα Χωριανόπουλο, το οποίο θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και θα διοχετεύεται σε μια συστοιχία μπαταριών οι οποίες με τη σειρά τους θα ενεργοποιούν ένα ηλεκτρικό μοτέρ 11 κιλοβάτ.
Όταν πάντως είπα στον συνομιλητή μου ότι ο Μιχάλης Καλογεράκης θα μπορούσε να κινήσει ένα τέτοιο σκάφος με υδρογόνο, εκείνος υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση που ο Μιχάλης καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, θα του φτιάξει ένα σκάφος για να το εγκαταστήσει! Μένει να δούμε αν η ιδέα μου θα έχει συνέχεια εκ μέρους του Καλογεράκη...