Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Απόστολος Σιδηρόπουλος. Εκπληκτικός εικαστικός δημιουργός και φιλόσοφος!

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

apostolos2Ο Απόστολος Σιδηρόπουλος ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που δεν συναντά κανείς συχνά. Συνταξιούχος οικοδόμος σήμερα, και σχεδόν αγράμματος, καταπλήσσει αυτόν που τον ακούει με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις του, την ευστροφία, την ευφράδεια και το εκπληκτικό ταλέντο του σαν εικαστικός δημιουργός.

Τον συνάντησα προχθές στο εργαστήριό του, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, και εξεπλάγην με τον αριθμό των εικαστικών κατασκευών του! Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είχα να κάνω με έναν ιδιαίτερα εύστροφο, ταλαντούχο και φιλοσοφημένο άνθρωπο και ότι θα ήταν αδύνατον να βιντεοσκοπήσω τον ασύλληπτο αριθμό των αντικειμένων που έχει δημιουργήσει και να τα απαθανατίσω όλα, μαζί με την ξενάγησή του, σε ένα βίντεο μιας ώρας. Απεδείχθη, τελικώς, ότι τα 100 λεπτά του μονταρισμένου υλικού ήταν μια αξιοπρεπής παρουσίαση της δουλειάς του, μολονότι πολλές δημιουργίες του έμειναν εκτός εικόνας.

Ο Απόστολος έχει φιλοσοφήσει τη ζωή και έχει μια ατάκα για όλα όσα απασχολούν στις ημέρες μας τον κόσμο. Σχολιάζει τον κορωνοϊό και την καραντίνα λέγοντας: "Έφεραν τα μνημόνια, οδήγησαν τον κόσμο στη φτώχεια, στην απόγνωση και στην αυτοκτονία και τώρα νοιάζονται τάχα για την υγεία μας!".

apostolos1Εκθειάζω το ταλέντο, τη δουλειά του, τον χαρακτηρίζω ευτυχισμένο άνθρωπο αλλά εκείνος απαντά με αφοπλιστικό τρόπο: "Δεν είμαι ευτυχισμένος. Απλώς δεν είμαι δυστυχισμένος. Λυπάμαι πολύ και προβληματίζομαι επειδή δεν μπορώ να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Με λυπεί το γεγονός ότι τόσα χρόνια κανείς στη γειτονιά μου δεν ενδιαφέρθηκε να δει τι κάνω εδώ! Και όταν ήρθαν κάποια τοπικά κανάλια στο εργαστήριό μου τράβηξαν βίντεο διάρκειας πέντε μόνο λεπτών που τα είδαν 100 - 200 άνθρωποι! Ένα σχολείο ήρθε μόνο κάποια στιγμή και προέτρεπα τα παιδιά να μη δίνουν τόση σημασία σε ό,τι τους έδειχνα εγώ, αλλά να ενδιαφερθούν για όσα δεν τους έδειχνα!".

apostolos5Για το σημερινό αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας σχολιάζει: "Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσαν να κάνουν ο Ρήγας Φερραίος, οι άλλοι ήρωες του 1821 και ο Μέγας Αλέξανδρος αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να τους αναστήσουμε και να τους ζητήσουμε να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα σημερινά μας προβλήματα. Νομίζω πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτε! Πώς θα μπορούσαν να τα βάλουν με τους τοκογλύφους; Ίσως ο Κέρβερος θα μπορούσε μόνο να κάνει κάτι αν τον φέρναμε απ' τον Κάτω Κόσμο!".

apostolos iosifΑναγνωρίζω ότι το βίντεο της συζήτησής μου με τον υπέροχο αυτόν άνθρωπο έχει μαγαλύτερη διάρκεια από τα συνηθισμένα. Θα σας συνιστούσα όμως να το δείτε ολόκληρο. Σας διαβεβαιώ ότι το περιεχόμενό του θα έχει για σας πολύ μεγαλύτερη αξία και ενδιαφέρον από οποιοδήποτε σήριαλ της τηλεόρασης και βεβαίως απείρως μεγαλύτερο από τα δελτία ειδήσεων των μέσων μαζικής εξαπάτησης.