Rib and Sea

Το σωσίβιο, το quick stop και η ζώνη σώζουν ζωές

Ας μιλήσουμε για τον ΚΑΝΕΝΑ.

Γράφει ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

sarmas.aifantisΠάει καιρός που ο φίλος μου Κώστας Σαρμάς, που ζει και δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη, μιλάει συνεχώς για τον ΚΑΝΕΝΑ. Ποιος είναι αυτός; Ο ΚΑΝΕΝΑΣ, λοιπόν, είναι μια "Κίνηση" με πολιτικό προσανατολισμό που υπόσχεται σε όσους ενταχθούν σ' αυτήν γρήγορη επαναφορά της χώρας στη Δημοκρατία, την ομαλότητα, τη Δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Τόσο γρήγορη μάλιστα επαναφορά ώστε ο Κώστας Σαρμάς είχε στοιχηματίσει μαζί μου ότι ο ΚΑΝΕΝΑΣ θα άλλαζε τον πολιτικό χάρτη της χώρας το αργότερο μέχρι τον Μάϊο του 2019! Ο Μάϊος πέρασε βεβαίως, πέρασε και το καλοκαίρι, φθάσαμε στα Χριστούγεννα και ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα πέρα από τις διαβεβαιώσεις του "εμπνευστή" του ότι τα μέλη του τον "πάνε με χίλια". Ας δούμε όμως τι ισχυρίζεται ο ΚΑΝΕΝΑΣ και σε ποια σημεία "μπάζει" η Κίνησή του.

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ δηλώνει, κατ' αρχάς, πως δεν έχει αρχηγούς, προέδρους, αντιπροέδρους, γραμματείς, στελέχη, πολιτικούς και βουλευτές. Αν σερφάρουμε όμως στη σελίδα του ΚΑΝΕΝΑ στο facebook, βλέπουμε ότι ο διαχειριστής είναι το ίδιο πρόσωπο με τρία όμως ονόματα! Κωνσταντίνος Σαρμάς, Σαρμάς Κώστας και Κανένας! Ο Κώστας, άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της Κίνησης και αυτός που μπορεί να ρίχνει στον κουβά όποιον εκφράζει αντιρρήσεις ή έχει ενστάσεις. Εγώ πρόλαβα να αποχωρήσω μόνος μου όταν διαπίστωσα πως οι "οπαδοί" του ΚΑΝΕΝΑ μού την έπεφταν άσχημα κάθε φορά που εξέφραζα τις επιφυλάξεις μου ή ασκούσα καλοπροαίρετη κριτική, με τον Σαρμά να νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.

kanenas.mythosΟ ΚΑΝΕΝΑΣ λέει ότι θα παραμείνει ανώνυμος μέχρι να κηρυχτούν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές πάντως παρέμεινε σιωπηλός. Ίσως περιμένει να "δυναμώσει" μέχρι τις επόμενες. Το ερώτημα που γεννάται ωστόσο είναι το εξής. Αφού ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι κόμμα και δεν έχει αρχηγό, πρόεδρο και αντιπρόεδρο, πώς θα κατέβει στις εκλογές; Θα αποκτήσει τότε όνομα και θα συγκροτηθεί σε κόμμα που θα πρέπει να εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο; Γιατί αν δεν ακολουθήσει αυτή την πεπατημένη οδό δεν θα έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, συνεπώς καμμία πιθανότητα να αλλάξει ή στην καλύτερη περίπτωση να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα.

Προτού δούμε τα κύρια σημεία της διακήρυξης του ΚΑΝΕΝΑ ας δούμε κάποια λιγότερο σημαντικά, τα οποία ωστόσο δημιουργούν κι' αυτά ερωτήματα. Με μαύρα γράμματα αυτά που διακηρύσσει ο ΚΑΝΕΝΑΣ, με γαλάζια οι δικές μου τοποθετήσεις.

Ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει τηλέφωνο. Και βέβαια έχει, ας μην παίζει με τις λέξεις ο εμπνευστής του αν επαγγέλλεται, όπως λέει, μια άλλη Ελλάδα.
Ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Έχει όμως ο Σαρμάς! Και πόσο διαφέρει άραγε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από μια σελίδα στο facebook που παρέχει τη δυνατότητα επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με τον Κώστα Σαρμά μέσω του messenger;
Ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν δέχεται δωρεές ή χρηματοδότηση. Ούτε και κριτική όμως!
Όσοι είναι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει να ορκιστούν. Ελπίζω να μην πιουν το μαγικό νερό και να μην εξαϋλωθεί το σώμα τους αν αθετήσουν τον όρκο τους.
Είμαστε οι φορείς μιας ιδέας. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν υπάρχει κάποιος να μας εκπροσωπεί. Ο Κώστας Σαρμάς, επί παραδείγματι, που έχει αναλάβει εργολαβικά τη στήριξη του ΚΑΝΕΝΑ τι ακριβώς είναι; Δεν είναι εκπρόσωπός του; Κίνηση χωρίς κάποιον εκπρόσωπο μπορεί να υπάρξει;
Έχουμε αποφασίσει να μην εμφανιστούμε μέχρι τη στιγμή που το πολιτικό σύστημα διακηρύξει εθνικές εκλογές. Τότε και μόνο τότε, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, θα ζητηθεί από όλους εμάς/εσάς, που θα ακολουθήσετε αυτή την ιδέα, να ορίσετε τον κατά περιοχή αντιπρόσωπό σας ο οποίος και θα κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές και μόνο για τον σκοπό της διακήρυξής μας. Και σαν τι θα κατέβουν όλοι αυτοί στις εκλογές αφού ο ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι κόμμα;
Ο τρόπος λειτουργίας αυτή τη στιγμή του συστήματος είναι αυτός και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε. Δεν θέλουμε να υπάρξει αναταραχή ή κάποιου τύπου επανάσταση. Θέλουμε να τροποποιήσουμε το σύστημα μέσα από τον τρόπο που δουλεύει αυτό. Το σύστημα εκλέγεται και λειτουργεί μόνο μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος που να προβλέπεται απ' το Σύνταγμα πλην της λαϊκής εξέγερσης ή της επιβολής δικτατορίας. Στις εκλογές το Σύνταγμα προβλέπει ότι μπορούν να συμμετέχουν μόνο θεσμοθετημένα και εγκεκριμένα απ' τον Άρειο Πάγο πολιτικά κόμματα. Λοιπόν;

Ας πάμε τώρα στο κυρίως μενού της ιδρυτικής διακήρυξης του ΚΑΝΕΝΑ, φυλλάδιο του οποίου διενεμήθη προσφάτως από τον Κώστα Σαρμά κατά την διάρκεια του Συμποσίου των Δειπνοσοφιστών στην Αθήνα.

Υπάρχει μια γενική αναφορά σε θέματα διακυβέρνησης και σύστασης υπουργείων, πρόβλεψη (ή μήπως ευσεβής πόθος;) για κατάργηση εθνικών βουλευτικών εκλογών και διακυβέρνηση μέσω δημοψηφισμάτων, ορισμός και διαχωρισμός των περιφερειών, τρόπος και κανονισμοί αυτοδιοίκησης, ρόλος βουλευτών/υπουργών, πρόβλεψη για δύο παράλληλα νομίσματα (εθνικό και διεθνές), άμεσος μηδενισμός των χρεών όλων των Ελλήνων προς το κράτος, κατάργηση του φορολογικού μητρώου, άμεσος μηδενισμός όλων των χρεών των Ελλήνων πολιτών προς τις τράπεζες, άμεση επιστροφή ή αποζημίωση για ο,τιδήποτε κατασχέθηκε τα τελευταία 18 έτη από τράπεζες εις βάρος Ελλήνων πολιτών κ.λπ. κ.λπ., ενώ ο συνολικός χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες θα είναι τα δύο χρόνια!

Είναι αυτονόητο ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν αντέχουν κριτικής, δεδομένου ότι με ευσεβείς πόθους περισσότερο ομοιάζουν παρά με ανάλυση συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων μέτρων που θα παρθούν ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Πάμε όμως σε χαρακτηριστικά σημεία της Ιδρυτικής Δικήρυξης του ΚΑΝΕΝΑ τα οποία θα υποβάλλω στη βάσανο της κριτικής.

Άμεση καταγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό και απαίτηση από τα κράτη οφειλέτες του ελληνικού χρυσού και πλούτου, καθώς και επαναπατρισμός τους, καθώς επίσης και των δανείων και πολεμικών αποζημιώσεων. Ο ΚΑΝΕΝΑΣ θα τα ζητήσει όλα αυτά και αμέσως θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του! Καλό είναι να κάνουμε όνειρα αλλά καλό είναι να πατάμε κάπου κάπου στη γη για να μην προσγειωθούμε ανώμαλα. Δικαιούμαστε βεβαίως να έχουμε ευσεβείς πόθους. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτοί οι ευσεβείς πόθοι μπορούν να υλοποιηθούν και, κυρίως, τι μέτρα θα πάρουμε για να υλοποιηθούν.

Παύουν όλοι οι άμεσοι ή έμμεσοι φόροι. Καλό ακούγεται αυτό, χαϊδεύει πολλά αυτιά και προσελκύει μέλη. Ποιος θα είναι όμως ο αντίποδας για να εξασφαλιστούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την κάλυψη των δημοσίων αναγκών, τους εξοπλισμούς, την Παιδεία και την Υγεία;

Αφορολόγητη όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία. Ακόμη και η μεγάλη ιδιοκτησία;

Αυτός ή αυτοί που εμπνεύστηκαν αυτή την επικίνδυνα απλοϊκή, Ιδρυτική Διακήρυξη του ΚΑΝΕΝΑ, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του κράτους (και όχι μόνο), σχημάτισαν προφανώς την εντύπωση ότι όταν και εφ' όσον κληθούν να την εφαρμόσουν στην πράξη θα είναι σαν να παίζουν τις κουμπάρες ή το επιτραπέζιο παιγνίδι "monopoly". Ο απλοϊκός τρόπος με τον οποίον ο εμπνευστής του ΚΑΝΕΝΑ πιστεύει ότι μπορεί να διοικηθεί ένα κράτος, που έχει ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια από προδότες και δωσίλογους πολιτικούς, θα καταρρεύσει ευθύς ως ο ΚΑΝΕΝΑΣ κληθεί να διοικήσει και να εφαρμόσει αυτά που προβλέπονται στην Ιδρυτική του Διακήρυξη.

Δεν μπορείς επίσης να λες ότι θα απαιτήσεις να επιστραφούν τα κατοχικά δάνεια, να καταβληθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις και να επιστραφούν οι αρχαιότητες και ο κλεμμένος χρυσός με την ευκολία που θα ζητούσε ο κτηνοτρόφος να του επιστραφούν τα γιδοπρόβατα που του έκλεψε ο γείτονάς του στο χωριό! Είναι σωστό, λογικό και δίκαιο να τα ζητάς πίσω όλα αυτά αλλά χρειάζεται επιτελικό σχέδιο και οργανωμένες κινήσεις με πρόβλεψη τυχόν σοβαρών αντιρρήσεων (το πιθανότερο να συμβεί) εκ μέρους αυτών που μας τα οφείλουν όλα αυτά. Η απλή αναφορά τους στην Ιδρυτική Διακήρυξη είναι μια άκρως ανεύθυνη πράξη η οποία γίνεται, πιστεύω, μόνο για να δημιουργηθούν εντυπώσεις και να ικανοποιηθεί το "πατριωτικό" αίσθημα των μελών του ΚΑΝΕΝΑ.

Εν τέλει, η παρούσα Ιδρυτική Διακήρυξη δεν αντέχει περαιτέρω κριτικής. Αποτελεί απλώς τον ευσεβή πόθο κάποιων, δικαίως αγανακτισμένων συμπατριωτών μας, οι οποίοι πιστεύουν ωστόσο ότι παίζοντας "monopoly" θα λύσουν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα που σωρεύτηκαν στη χώρα κατά την διάρκεια των τελευταίων πενήντα, και όχι μόνο, ετών, ενώ θυμίζει έντονα και έχει χρώμα Μανώλη Λαμπράκη και... Σόλωνα. Μόνο που ο Μανώλης Λαμπράκης καταδικάστηκε ήδη στις Η.Π.Α. σε εικοσαετή φυλάκιση για τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ η εποχή του Σόλωνα πέρασε, δυστυχώς, ανεπιστρεπτί.

Ουδεμία σοβαρή αναφορά γίνεται για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί προκειμένου να επιστρέψει το εργατικό δυναμικό της χώρας στην πρωτογενή παραγωγή (αντιθέτως υπάρχει πρόβλεψη για την απαγόρευση των Ελλήνων να απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες!), να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό και να απομακρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες που έχουν κατακλύσει τη χώρα και οι οποίοι θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στο εγγύς μέλλον, χωρίς να εξαιρείται ακόμη και η αιματοχυσία.

Πρόκειται για τον ΚΑΝΕΝΑ που σχεδιάστηκε κυριολεκτικώς στο πόδι, χωρίς σοβαρό σχέδιο, χωρίς εναλλακτικές λύσεις αν κάτι πάει στραβά. Πρόκειται για μια πρόχειρη (και γι' αυτό επικίνδυνη), εύλογη εν τούτοις αγανάκτηση η οποία, όταν αποτύχει στην εφαρμογή της θα κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό από το καλό που είχε κατά νου ο εμπνευστής της.

Μ' αυτά και μ' αυτά έχουμε οδηγηθεί σε μια πανσπερμία κομμάτων, αποκομμάτων και ηγετίσκων, προσφέροντας στους επίορκους που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας, τα τελευταία 45 τουλάχιστον έτη, την ευκαιρία να μείνουν για πάντα κολλημένοι στις καρέκλες τους. Είμαι πολύ περίεργος να δω πού θα χωρέσουν τα ψηφοδέλτια όλων αυτών των κομμάτων και αποκομμάτων στις επόμενες βολευτικές εκλογές...

Είμαι πάντως απολύτως πεπεισμένος ότι ο φίλος μου Κώστας Σαρμάς και κάποιοι οπαδοί του θα μου "την πέσουν" τώρα για το "θράσος" μου να υποβάλλω σε κριτική την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΚΑΝΕΝΑ. Τους ενημερώνω όμως ότι με την ίδια ευκολία που ο Κώστας ρίχνει στον κουβά όσους δεν συμφωνούν μαζί του, με την ίδια ευκολία θα ρίξω κι' εγώ στον κουβά όσα σχόλια είναι κακόβουλα ή υβριστικά και στερούνται τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας. Μπορεί να είμαι δημοκράτης και να πιστεύω ακράδαντα στην ελεύθερη διακίνηση λόγου και ιδεών, δεν είμαι όμως οπαδός της ασυδοσίας και της διακίνησης βλακωδών σχολίων τα οποία είναι ατεκμηρίωτα, υβριστικά και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αισθητική μου.